Sladké jedlá so slivkami – recepty na knedličky, žemľovku, omáčku aj lekvár
Kamila, dasa_ | Koláž: Naničmama.sk | Sladké jedlá so slivkami
reklama
Slivky patria k najobľúbenejšiemu ovociu konca leta a začiatku jesene. Ich sladká, jemne kyslastá chuť sa výborne hodí do rôznych sladkých jedál – od nadýchaných buchiet, cez jemné knedle, až po voňavé lievance či palacinky. Okrem toho z nich pripravíte aj lahodné omáčky k mäsu, tradičný slivkový lekvár či modernú slivkovú „nutelu“.
V tomto výbere nájdete overené recepty našich čitateliek aj redakcie, spolu s praktickými tipmi, ako slivky pripraviť, spracovať a dochutiť. Nechýbajú tradičné jedlá, rýchle dobroty ani inšpirácie na spracovanie úrody do pohárov.
Tipy na varenie a pečenie so slivkami
Na sladké jedlá sú ideálne zrelé, mäkké slivky s plnou chuťou.
Slivky krásne ladia so škoricou, klinčekmi, rumom, orechmi a makom. Výborne sa však dopĺňajú aj s tvarohom.
Ak chceme dosiahnuť, aby slivky pri varení alebo pečení pustili menej šťavy môžeme ich obaliť v strúhanke alebo mletých piškótach.
Ak sú slivky kyslejšie, môžete ich pred použitím v knedličkách trochu vylepšiť. Slivky rozkrojte, vyberte kôstku a vložte do vnútra trochu cukru s trochou škorice. Pri varení sa cukor rozpustí a vytvorí vo vnútri jemný sirup.
Recepty na tradičné aj novšie sladké jedlá so slivkami
Výbornú žemľovku pripravíte nielen z jabĺk. Chutná bude aj so slivkami a obľúbeným tvarohom. Ako základ môžete použiť rožky, ak chcete žemľovku servírovať ako dezert, namiesto rožkov použite vianočku a na vrch dajte sneh. Pozrite si recept na žemľovku so slivkami a tvarohom
Tradičný recept na cestenice pochádza z Kopaníc. Zjednodušene - sú to pečené pirohy z cesta s kyslou smotanou, ktoré je plnené slivkami. Cestenice sa vám podaria aj z mrazených sliviek, do koláčikov ich treba baliť ešte zamrznuté. Určite si tieto sladké slivkové koláčiky zamilujete. Na prípravu sú ideálne malé sladké slovenské slivky.Pozrite si recept na cestenice
Nákyp nemusí byť len z ryže. Vyskúšajte tento výborný tvarohový nákyp so slivkami. Slivky a tvaroh k sebe krásne pasujú. Tvarohový nákyp bude výborný teplý aj za studena. Poteší ako sladké jedlo, alebo dezert ku káve. Pozrite si recept na tvarohový nákyp so slivkami
Tento jednoduchý a hrejivý dezert vás zasýti, môžete si ho dať aj ako výdatné raňajky. Kombinácia ovsených vločiek, orechov s dusenými slivkami a jablkami vytvára lahodnú misku plnú chutí. Chutná inšpirácia na ovocné raňajky alebo sladkú večeru v sezóne sliviek. Pozrite si recept na zdravé raňajky so slivkami
Tradičné guľky či knedličky plnené slivkami
Slivkové knedle z tradičného zemiakového alebo tvarohového cesta, tie nikdy nesklamú. Mäkučké cesto, šťavnaté slivky a navrch maslo s makom alebo strúhankou. Výborné budú aj buchtičky z kysnutého cesta plnené šťavnatými slivkami pečené v rúre.
Správny pomer ingrediencií je základom mäkkého zemiakového cesta. Jeho príprava vôbec nie je zložitá. Zemiakové knedličky plnené šťavnatými slivkami si zamiluje celá rodina. Pozrite si recept na slivkové guľky zo zemiakového cesta
Slivkové gule z klasického cesta, ako od starej mamy. S cestom sa veľmi dobre pracuje, obsahuje totiž bravčovú masť a preto na slivke drží aj vo veľmi tenkej vrstve. Cesto je jemné, mäkké, vláčne a veľmi chutné. Posýpka môže byť maková, orechová, strúhanková, tvarohová. Pozrite si recept na slivkové guľky starej mamy
Vedeli ste, že ovocné guľky sa nielen varia, ale aj pečú? Tieto guľky z kysnutého cesta spájajú to najlepšie z ovocných guliek a pečených buchiet. Nám sa tento recept veľmi pozdáva. Pozrite si recept na pečené slivkové guľky
Recepty na slivkové omáčky na sladko aj slano
Slivková omáčka sa hodí k lievancom, šiškám aj k mäsu.
Slivky a škorica, to je nerozlučná dvojka. Sladké lievance s dusenými slivkami a škoricou to je dokonalé jedlo aj dezert. Nadýchané cesto a horúca ovocná omáčka rozvoňajú celý dom. Pozrite si recept na lievance s dusenými slivkami
Slané mäso a sladká omáčka je pre niekoho neschodná kombinácia, pre iného dokonalosť sama. Ak patríte k tým, ktorí majú radi sladko-slané chute, vyskúšajte jedinečnú kombináciu slivkovej omáčky s orechmi a bravčovou panenkou, ktorá osvieži váš stôl počas slivkovej sezóny. Pozrite si recept na slivkovú omáčku s orechmi a bravčovou panenkou
Slivkový lekvár a slivkova "nutela"
Tipy na prípravu slivkového lekváru
Zrelé slivky - pri príprave domáceho slivkového lekváru je dôležité zvoliť tie správne slivky. Najlepšie sú veľmi zrelé a mäkké plody s tmavou šupkou, ktoré majú prirodzene vysoký obsah cukru a menej vody.
Pomalé varenia - lekvár sa varí dlho na miernom ohni bez miešania, aby sa nepripálil, ideálne v hrnci so silným dnom alebo v rúre.
Prísady - chuť lekváru zvýrazní škorica, klinčeky, trochu rumu alebo kakaa.
Cukor nie je vždy nutný - pri použití veľmi sladkých sliviek cukor vôbec nie je potrebný, prípadne stačí pridať len malé množstvo na zakonzervovanie.
Zahustenie - ak sú slivky príliš šťavnaté, lekvár možno zahustiť dlhším varením alebo odobratím časti tekutiny počas varu.
Slivková „nutela“ – moderná nátierka zo sliviek a kakaa , ktorá chutí deťom aj dospelým. Vyskúšajte túto dobrotu, ktorá svojou chuťou trochu pripomína obľúbenú dobrotu. Pozrite si recept na slivkovú nutelu pečenú v rúre
Kamila, dasa_ | Koláž: Naničmama.sk | Sladké jedlá so slivkami
Slivky patria k najobľúbenejšiemu ovociu konca leta a začiatku jesene. Ich sladká, jemne kyslastá chuť sa výborne hodí do rôznych sladkých jedál – od nadýchaných buchiet, cez jemné knedle, až po voňavé lievance či palacinky. Okrem toho z nich pripravíte aj lahodné omáčky k mäsu, tradičný slivkový lekvár či modernú slivkovú „nutelu“.
V tomto výbere nájdete overené recepty našich čitateliek aj redakcie, spolu s praktickými tipmi, ako slivky pripraviť, spracovať a dochutiť. Nechýbajú tradičné jedlá, rýchle dobroty ani inšpirácie na spracovanie úrody do pohárov.
Tipy na varenie a pečenie so slivkami
Recepty na tradičné aj novšie sladké jedlá so slivkami
Vynikajúca žemľovka so slivkami a tvarohom
Foto: Kamila
Výbornú žemľovku pripravíte nielen z jabĺk. Chutná bude aj so slivkami a obľúbeným tvarohom. Ako základ môžete použiť rožky, ak chcete žemľovku servírovať ako dezert, namiesto rožkov použite vianočku a na vrch dajte sneh. Pozrite si recept na žemľovku so slivkami a tvarohom
Tradičné cestenice - pirohy pečené v rúre
Foto: emka99
Tradičný recept na cestenice pochádza z Kopaníc. Zjednodušene - sú to pečené pirohy z cesta s kyslou smotanou, ktoré je plnené slivkami. Cestenice sa vám podaria aj z mrazených sliviek, do koláčikov ich treba baliť ešte zamrznuté. Určite si tieto sladké slivkové koláčiky zamilujete. Na prípravu sú ideálne malé sladké slovenské slivky. Pozrite si recept na cestenice
Tvarohový nákyp so šťavnatými slivkami
Foto: Kamila
Nákyp nemusí byť len z ryže. Vyskúšajte tento výborný tvarohový nákyp so slivkami. Slivky a tvaroh k sebe krásne pasujú. Tvarohový nákyp bude výborný teplý aj za studena. Poteší ako sladké jedlo, alebo dezert ku káve. Pozrite si recept na tvarohový nákyp so slivkami
Zdravé raňajky s ovsenými vločkami a slivkami
Foto: Kamila
Tento jednoduchý a hrejivý dezert vás zasýti, môžete si ho dať aj ako výdatné raňajky. Kombinácia ovsených vločiek, orechov s dusenými slivkami a jablkami vytvára lahodnú misku plnú chutí. Chutná inšpirácia na ovocné raňajky alebo sladkú večeru v sezóne sliviek. Pozrite si recept na zdravé raňajky so slivkami
Tradičné guľky či knedličky plnené slivkami
Slivkové knedle z tradičného zemiakového alebo tvarohového cesta, tie nikdy nesklamú. Mäkučké cesto, šťavnaté slivky a navrch maslo s makom alebo strúhankou. Výborné budú aj buchtičky z kysnutého cesta plnené šťavnatými slivkami pečené v rúre.
Slivkové guľky zo zemiakového cesta so strúhankou
Foto: Frommykitchendotcom
Správny pomer ingrediencií je základom mäkkého zemiakového cesta. Jeho príprava vôbec nie je zložitá. Zemiakové knedličky plnené šťavnatými slivkami si zamiluje celá rodina. Pozrite si recept na slivkové guľky zo zemiakového cesta
Slivkové guľky starej mamy
Foto: LiViera
Slivkové gule z klasického cesta, ako od starej mamy. S cestom sa veľmi dobre pracuje, obsahuje totiž bravčovú masť a preto na slivke drží aj vo veľmi tenkej vrstve. Cesto je jemné, mäkké, vláčne a veľmi chutné. Posýpka môže byť maková, orechová, strúhanková, tvarohová. Pozrite si recept na slivkové guľky starej mamy
Slivkové knedličky zo zemiakového cesta s makom
Foto: dasa_
Výsledkom tradičného receptu na slivkové guľky je jemné a chutné zemiakové cesto. Spojenie cesta so šťavnatými slivkami, makovou posýpkou a roztopeným maslom je neodolateľné. Pozrite si recept na slivkové knedličky zo zemiakového cesta
Ovocné gule z jemného tvarohového cesta
Foto: LiViera
Ovocné gule z jemného tvarohového cesta sú skvelé na obed alebo večeru. Môžete ich naplniť sezónnym ovocím, posypať makom alebo strúhankou. Pozrite si recept na ovocné gule z jemného tvarohového cesta
Pečené slivkové guľky
Foto: Pixabay.com
Vedeli ste, že ovocné guľky sa nielen varia, ale aj pečú? Tieto guľky z kysnutého cesta spájajú to najlepšie z ovocných guliek a pečených buchiet. Nám sa tento recept veľmi pozdáva. Pozrite si recept na pečené slivkové guľky
Recepty na slivkové omáčky na sladko aj slano
Slivková omáčka sa hodí k lievancom, šiškám aj k mäsu.
Lievance s dusenými slivkami
Foto: Kamila
Slivky a škorica, to je nerozlučná dvojka. Sladké lievance s dusenými slivkami a škoricou to je dokonalé jedlo aj dezert. Nadýchané cesto a horúca ovocná omáčka rozvoňajú celý dom. Pozrite si recept na lievance s dusenými slivkami
Slivková omáčka s tvarohovými minišiškami
Foto: dasa_
Slivky patria k neskorému letu. Kombinácia omáčky s malými tvarohovými šiškami je možno netradičná, ale veľmi chutná. Pozrite si recept na slivkovú omáčku s tvarohovými minišiškami
Slivková omáčka s orechmi a bravčovou panenkou
Foto: dasa_
Slané mäso a sladká omáčka je pre niekoho neschodná kombinácia, pre iného dokonalosť sama. Ak patríte k tým, ktorí majú radi sladko-slané chute, vyskúšajte jedinečnú kombináciu slivkovej omáčky s orechmi a bravčovou panenkou, ktorá osvieži váš stôl počas slivkovej sezóny. Pozrite si recept na slivkovú omáčku s orechmi a bravčovou panenkou
Slivkový lekvár a slivkova "nutela"
Tipy na prípravu slivkového lekváru
Zrelé slivky - pri príprave domáceho slivkového lekváru je dôležité zvoliť tie správne slivky. Najlepšie sú veľmi zrelé a mäkké plody s tmavou šupkou, ktoré majú prirodzene vysoký obsah cukru a menej vody.
Pomalé varenia - lekvár sa varí dlho na miernom ohni bez miešania, aby sa nepripálil, ideálne v hrnci so silným dnom alebo v rúre.
Prísady - chuť lekváru zvýrazní škorica, klinčeky, trochu rumu alebo kakaa.
Cukor nie je vždy nutný - pri použití veľmi sladkých sliviek cukor vôbec nie je potrebný, prípadne stačí pridať len malé množstvo na zakonzervovanie.
Zahustenie - ak sú slivky príliš šťavnaté, lekvár možno zahustiť dlhším varením alebo odobratím časti tekutiny počas varu.
Slivkový lekvár
Foto: archív redakcie
Starý overený recept na tradičný slivkový lekvár, pomaly varený s pridaním octu. Pozrite si recept na slivkový lekvár
Slivkový lekvár pečený v rúre
Foto: pixabay.com
Hustý a chutný slivkový lekvár môžete pripraviť aj bez miešania. Stačí na to hrniec a rúra. Dokonca nie je potrebné fľaše s lekvárom sterilizovať. Pozrite si recept na slivkový lekvár pečený v rúre
Slivková nutela pečená v rúre
Foto: dasa_
Slivková „nutela“ – moderná nátierka zo sliviek a kakaa , ktorá chutí deťom aj dospelým. Vyskúšajte túto dobrotu, ktorá svojou chuťou trochu pripomína obľúbenú dobrotu. Pozrite si recept na slivkovú nutelu pečenú v rúre
Recepty na slivkové koláče - kysnuté, hrnčekové aj s posýpkou
Foto: LiViera, Kamila, Martuška 123 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Recepty na slivkový koláč