Kanelbullar

Pridal/a balalajka

Typické švédske kysnuté krehké úžasné škoricovo mandľové kolieska či guľky

Kanelbullar - recept
Porcie
Porcie
Zdrojhttps://www.koket.se/roys-basta-kanelbullar
Čas prípravy
2 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
2 hod, 40 minút

Ingrediencie

42gramovdroždie
2decilitremlieko
570gramovhladká múka
1čajová lyžičkasoľ
5gramovkardamon mletý
90gramovkryštálový cukor
110gramovmaslo
1kusvajce
1balíkmarcipán
150gramovmaslo
3čajové lyžičkyškorica
Na potretie:
1kusvajce

Inštrukcie

Do vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice. Do väčšej múky preosejeme múku, pridáme soľ a dobre pomletý kardamon. Spolu premiešame a pridáme vajíčko, mliekovo kvasnicovú hmotu ( možno nám už kvasnice začali kvasiť, možno nie, neriešime, kysnúť sa bude aj potom) a kryštálový cukor. Ja som začala miesiť varechou, ale prešla som na hnetenie rukou. Keď už vyzerá cesto že už je spojené, pridáme maslo a poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo do krásnej voňavej hmoty, ktorá sa odliepa od stien misy.

Prikryjeme a necháme v teple kysnúť.

Marcipán si rozmiešame s maslom a škoricou do hladka.

Po 30min nám cesto nakyslo a môžeme pokračovať.

Rozdelím tak aby sa nám dobre s ním pracovalo - ja som mala 2 časti.

Tu niekde zapneme rúru na 250 stupňov. Chichocem sa

Vyvaľkáme na 3-5mm, polovicu natrieme mandľovo škoricovou pastou a prikryjeme nenatretou polovicou. Nakrájame na 1-1,5cm pásiky a okolo prstou stočíme ako keď navíjame klbko. Koniec cesta nejak zašmodrcháme a urobíme guličku. Moje mali veľkosť kriketovej loptičky. Ukladáme buď na neprilnavý pekáč, alebo na plech s papierom na pečenie. Necháme aspoň 30 minút postáť kým nepodkysnú, potrieme rozšľahaným vajíčkom a malo by sa posypať perlovým cukrom ( to je to, čo neni na obrázku ale vyzerá to ako kryštalický soľ Veľký úsmev).

A dáme piecť.

A čul - div a zázrak - na 250 stupňov na 8-11 minút. Ja som piekla prvý plech 11 minút a druhý 10. Viac NETREBA!!! Obetavo som večer ešte za horúca testovala na 5 koláčikoch, či netreba. Ani jedna testovaná vzorka nevykazovala známky nedostatku pečenia Váľam sa od smiechu po podlahe .

DOBRÚ CHUŤ!!!

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok