Typické švédske kysnuté krehké úžasné škoricovo mandľové kolieska či guľky

Porcie | |
---|---|
Zdroj | https://www.koket.se/roys-basta-kanelbullar |
Čas prípravy | 2 hod, 30 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 2 hod, 40 minút |
Ingrediencie
42 | gramov | droždie |
2 | decilitre | mlieko |
570 | gramov | hladká múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
5 | gramov | kardamon mletý |
90 | gramov | kryštálový cukor |
110 | gramov | maslo |
1 | kus | vajce |
1 | balík | marcipán |
150 | gramov | maslo |
3 | čajové lyžičky | škorica |
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Inštrukcie
Do vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice. Do väčšej múky preosejeme múku, pridáme soľ a dobre pomletý kardamon. Spolu premiešame a pridáme vajíčko, mliekovo kvasnicovú hmotu ( možno nám už kvasnice začali kvasiť, možno nie, neriešime, kysnúť sa bude aj potom) a kryštálový cukor. Ja som začala miesiť varechou, ale prešla som na hnetenie rukou. Keď už vyzerá cesto že už je spojené, pridáme maslo a poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo do krásnej voňavej hmoty, ktorá sa odliepa od stien misy.
Prikryjeme a necháme v teple kysnúť.
Marcipán si rozmiešame s maslom a škoricou do hladka.
Po 30min nám cesto nakyslo a môžeme pokračovať.
Rozdelím tak aby sa nám dobre s ním pracovalo - ja som mala 2 časti.
Tu niekde zapneme rúru na 250 stupňov.
Vyvaľkáme na 3-5mm, polovicu natrieme mandľovo škoricovou pastou a prikryjeme nenatretou polovicou. Nakrájame na 1-1,5cm pásiky a okolo prstou stočíme ako keď navíjame klbko. Koniec cesta nejak zašmodrcháme a urobíme guličku. Moje mali veľkosť kriketovej loptičky. Ukladáme buď na neprilnavý pekáč, alebo na plech s papierom na pečenie. Necháme aspoň 30 minút postáť kým nepodkysnú, potrieme rozšľahaným vajíčkom a malo by sa posypať perlovým cukrom ( to je to, čo neni na obrázku ale vyzerá to ako kryštalický soľ ).
A dáme piecť.
A čul - div a zázrak - na 250 stupňov na 8-11 minút. Ja som piekla prvý plech 11 minút a druhý 10. Viac NETREBA!!! Obetavo som večer ešte za horúca testovala na 5 koláčikoch, či netreba. Ani jedna testovaná vzorka nevykazovala známky nedostatku pečenia .
DOBRÚ CHUŤ!!!