Fantastický ríbezľový koláč s bezé

Popis

Trochu iný koláč ako klasická bubľanina
Fantastický ríbezľový koláč s bezé - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojčasopiiiis
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

  cesto: 200g polohrubej múky
  120g masla
  80g pr.cukru
  1 vanilínový cukor
  2 žĺtky
  citrón.šťava
  300g ríbezlí
  bezé: 2 bielky, lyžica studenej vody
  140g cukru
  štipka soli

Inštrukcie

V prvom rade odtrhneme rodinu od misy s ríbezľami. ( Ozaj viete, že po česky je rybíz prosím s tvrdým!!!) Potom si vyberieme nejaký dobrý film! Všetky prísady do cesta dáme do hlllbokej misy a precvičíme si prstoklad pri cestíčku - začiatkom titulkov nejakého dobrého filmu to stíhate a cestíčko šupnete do chladu minimálne na hodinku a viac - teda pokým ten dobrý filmíček neskončí. Potom vymažeme a vysypeme múkou formu na tortu, uložíme rozvaľkané cesto - môžete aj zvýšiť okraje, nech šťavička s ríbezlí nevytečie a nasypeme ríbezle. Dáme do predom rozohriatej rúry na 180 st. na 15 min - a keď začínajú ružovieť okraje lyžicou navrstvíme na vrch bezéééééééé ( bielka, cukor, vodu a soľ poriadne vyšľahať ). Znovu dáme do rúry a pečieme ešte cca 15-20 minút. Vytiahnuť, studené poriadne pocukrovať, pokrájať a papenkať s chuťou.

Poznámky

Do ríbezlí nedávajte viac cukor!!! Bezé je tak sladké, že precukruje aj kyslosť ovocia!
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

leni(flower) poznam a robim ho aj s cucoriedok,malin-hymberiek......ale tento si na pamiatku zapisem koli "tvojimu uzasnemu sposobu podania" do mojho receptara(giggle) idem sem hodit aj ja nieco z tych letnych kolacikov ....:-)

Zdenuška, maliny a čučoriedky mi doteraz nehrozili. Ale asi sa im vyhrozím. Ono to nebolo až tak strááášne pečenie. Horšie je to s 5* makovo - tvarohovým koláčom z MMB - to nepajcujem, to si vyhľadajte samé ( ale je božškýýýý, ako Kája Bozkávam ).
A potom dávaj do bezé menej cukru? Alebo to nechávaš také sladučké?

nielen do "beze" aj do vsetkeho,hlavne,co robim po prvy krat,davam menej cukru,nemame radi velmi presladne dobrôtky;-) no to,co uvadzas,moze byt,lebo ribezle su kyselkavo stahujuce kutiky(giggle)Tuto snehovu perinku pouzivam hlavne vtedy,ak mi zostali v chladnicke z niecoho bielka.(giggle)

Bezé som robievala aj ja. Len som nevedela, že to bezééééé. Ale fakt. Asi z toho cukru aj pri níbrzliach uberiem. Lebo sa potom porobili na povrchu také oné - spotené cukrové kvapky Veľký úsmev . Dík za tip.(clap)

Tie kvapky sú od horúčavy v rúre, ale podanie fantastické a ja som dnes chcela urobiť ríbezľovú bublaninu tak zvažujem zmenu. U nás sú tento rok ríbezle kyslé a mali by byť s ypsilonom ako v Čechách. Musím robiť v začiatkoch koláče, lebo ja ráno vstanem a idem sa napasť do záhrady, po obede a večeri tiež, no a potom aj ked stále niečo dosadzujem nestačí na moje pojedanie ovocia a iných drobnosti.(giggle)

jaaaaj..lenusik.. este som ti zabudla napisat zazitok z nedele(giggle)piekla som tie "cernoskine prsia"neviem,uz kto to sem dal-sorry(blush)su vyborne! boli moc chutne,len som sa musela zasmiat synovi-je cokoholik(giggle)evidentne mu smakovalo a stojac nad plechom mi s plnymi ustami zvestoval,ze:"mamulda:-D nabuduce ich prosim urob podla svojej velkosti,ok?-s cokoladou sa prudko nema setrit!"(rofl) Váľam sa od smiechu po podlahe ty si ma videla,vies si predstavit(giggle)

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

...aby som sla do figara na brigadu(rofl)

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

dik za recept, taktiez som poucena co je beze. Skusim ho, lebo syn zboznuje ribezlove kolace. Vyplazený jazyk

Bezeee..hm. Vo francuzstine by to mohlo byt hadam aj sproste slovo...:-D
Kolac vyzera fantasticky mnam.

....mnaaam....no ja aktualne staviam uz vo SVOJOM!(clap) kuchynsku linku....a ked ju doskladam,hadam kupim aj daky sporhelt s rurou a pecieeeeem.....ja tieto ribezlove mozem a mrazene uz mi nikto hned nesezere.....(giggle) ....ivet;-)

vyslo to vyborne! beze som ozdobne nastriekala vreckom a cesto nestalo hodinu v chladnicke, ale slo rovno do formy (vyvalkanie medzi dvoma foliami zabrani lepeniu), okraje asi 3 cm vysoke, a s formou na 10 minut do mraznicky, to celkom skrati cas pripravy...a este som do beze dala o 1/4 menej cukru, vysledok je tak akurat sladky.

som rada, ze sa podaril a chutilo

Baby, úúúúúúúžasný koláč.(y) Robím ho dookola furt a znova, je jednoduchý rýchly a dobrýýýýý(y) . Mňam. Odporúčam. Mamamata Áno

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok