reklama

Fantastický ríbezľový koláč s bezé

Pridal/a balalajka dňa 29. 06. 2009 - 06:27 - Recepty balalajka
Fantastický ríbezľový koláč s bezé, Koláče, recept, balalajka

reklama

Trochu iný koláč ako klasická bubľanina

Ingrediencie
200 gramov polohrubá múka
120 gramov maslo
80 gramov práškový cukor
1 balík vanilkový cukor
2 kusov žĺtok
  trocha citrónová šťava
300 gramov ríbezle
2 kusov bielok
1 polievková lyžica voda
140 gramov cukor
  štipka soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V prvom rade odtrhneme rodinu od misy s ríbezľami. ( Ozaj viete, že po česky je rybíz prosím s tvrdým!!!) Potom si vyberieme nejaký dobrý film!

Všetky prísady do cesta dáme do hlllbokej misy a precvičíme si prstoklad pri cestíčku - začiatkom titulkov nejakého dobrého filmu to stíhate a cestíčko šupnete do chladu minimálne na hodinku a viac - teda pokým ten dobrý filmíček neskončí.

Potom vymažeme a vysypeme múkou formu na tortu, uložíme rozvaľkané cesto - môžete aj zvýšiť okraje, nech šťavička s ríbezlí nevytečie a nasypeme ríbezle.

Dáme do predom rozohriatej rúry na 180 st. na 15 min - a keď začínajú ružovieť okraje lyžicou navrstvíme na vrch bezéééééééé ( bielka, cukor, vodu a soľ poriadne vyšľahať ).

Znovu dáme do rúry a pečieme ešte cca 15-20 minút. Vytiahnuť, studené poriadne pocukrovať, pokrájať a papenkať s chuťou.

Doplňujúce poznámky

Do ríbezlí nedávajte viac cukor!!! Bezé je tak sladké, že precukruje aj kyslosť ovocia!

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
35 minút

reklama


reklama

lusesita, Po, 29. 06. 2009 - 17:12

leni(flower) poznam a robim ho aj s cucoriedok,malin-hymberiek......ale tento si na pamiatku zapisem koli "tvojimu uzasnemu sposobu podania" do mojho receptara(giggle) idem sem hodit aj ja nieco z tych letnych kolacikov ....:-)

balalajka, Ut, 30. 06. 2009 - 08:02

Zdenuška, maliny a čučoriedky mi doteraz nehrozili. Ale asi sa im vyhrozím. Ono to nebolo až tak strááášne pečenie. Horšie je to s 5* makovo - tvarohovým koláčom z MMB - to nepajcujem, to si vyhľadajte samé ( ale je božškýýýý, ako Kája :-* ).
A potom dávaj do bezé menej cukru? Alebo to nechávaš také sladučké?

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:36

nielen do "beze" aj do vsetkeho,hlavne,co robim po prvy krat,davam menej cukru,nemame radi velmi presladne dobrôtky;-) no to,co uvadzas,moze byt,lebo ribezle su kyselkavo stahujuce kutiky(giggle)Tuto snehovu perinku pouzivam hlavne vtedy,ak mi zostali v chladnicke z niecoho bielka.(giggle)

balalajka, Ut, 30. 06. 2009 - 13:37

Bezé som robievala aj ja. Len som nevedela, že to bezééééé. Ale fakt. Asi z toho cukru aj pri níbrzliach uberiem. Lebo sa potom porobili na povrchu také oné - spotené cukrové kvapky :-D . Dík za tip.(clap)

púpavienka, So, 10. 07. 2010 - 08:11

Tie kvapky sú od horúčavy v rúre, ale podanie fantastické a ja som dnes chcela urobiť ríbezľovú bublaninu tak zvažujem zmenu. U nás sú tento rok ríbezle kyslé a mali by byť s ypsilonom ako v Čechách. Musím robiť v začiatkoch koláče, lebo ja ráno vstanem a idem sa napasť do záhrady, po obede a večeri tiež, no a potom aj ked stále niečo dosadzujem nestačí na moje pojedanie ovocia a iných drobnosti.(giggle)

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:54

jaaaaj..lenusik.. este som ti zabudla napisat zazitok z nedele(giggle)piekla som tie "cernoskine prsia"neviem,uz kto to sem dal-sorry(blush)su vyborne! boli moc chutne,len som sa musela zasmiat synovi-je cokoholik(giggle)evidentne mu smakovalo a stojac nad plechom mi s plnymi ustami zvestoval,ze:"mamulda:-D nabuduce ich prosim urob podla svojej velkosti,ok?-s cokoladou sa prudko nema setrit!"(rofl) (rofl) ty si ma videla,vies si predstavit(giggle)

ja_hodka (bez overenia), So, 10. 07. 2010 - 12:29

:-D :-D :-D

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:50

...aby som sla do figara na brigadu(rofl)

balalajka, Ut, 30. 06. 2009 - 14:01

:-D :-D :-D :-D :-D

jergusa, St, 01. 07. 2009 - 11:07

dik za recept, taktiez som poucena co je beze. Skusim ho, lebo syn zboznuje ribezlove kolace. :-P

ja_hodka (bez overenia), So, 10. 07. 2010 - 12:29

Bezeee..hm. Vo francuzstine by to mohlo byt hadam aj sproste slovo...:-D
Kolac vyzera fantasticky mnam.

ivet36, Ut, 20. 07. 2010 - 16:15

....mnaaam....no ja aktualne staviam uz vo SVOJOM!(clap) kuchynsku linku....a ked ju doskladam,hadam kupim aj daky sporhelt s rurou a pecieeeeem.....ja tieto ribezlove mozem a mrazene uz mi nikto hned nesezere.....(giggle) ....ivet;-)

Wendy, Št, 29. 07. 2010 - 12:02

vyslo to vyborne! beze som ozdobne nastriekala vreckom a cesto nestalo hodinu v chladnicke, ale slo rovno do formy (vyvalkanie medzi dvoma foliami zabrani lepeniu), okraje asi 3 cm vysoke, a s formou na 10 minut do mraznicky, to celkom skrati cas pripravy...a este som do beze dala o 1/4 menej cukru, vysledok je tak akurat sladky.

balalajka, Št, 29. 07. 2010 - 20:10

som rada, ze sa podaril a chutilo

tedy, Ne, 21. 08. 2011 - 19:37

Baby, úúúúúúúžasný koláč.(y) Robím ho dookola furt a znova, je jednoduchý rýchly a dobrýýýýý(y) . Mňam. Odporúčam. Mamamata (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama