reklama

Fantastický ríbezľový koláč s bezé

Pridal/a balalajka dňa 29. 06. 2009 - 06:27 - Recepty balalajka
Fantastický ríbezľový koláč s bezé, Koláče, recept, balalajka

reklama

Trochu iný koláč ako klasická bubľanina

Ingrediencie
200 gramov polohrubá múka
120 gramov maslo
80 gramov práškový cukor
1 balík vanilkový cukor
2 kusov žĺtok
  trocha citrónová šťava
300 gramov ríbezle
2 kusov bielok
1 polievková lyžica voda
140 gramov cukor
  štipka soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V prvom rade odtrhneme rodinu od misy s ríbezľami. ( Ozaj viete, že po česky je rybíz prosím s tvrdým!!!) Potom si vyberieme nejaký dobrý film!

Všetky prísady do cesta dáme do hlllbokej misy a precvičíme si prstoklad pri cestíčku - začiatkom titulkov nejakého dobrého filmu to stíhate a cestíčko šupnete do chladu minimálne na hodinku a viac - teda pokým ten dobrý filmíček neskončí.

Potom vymažeme a vysypeme múkou formu na tortu, uložíme rozvaľkané cesto - môžete aj zvýšiť okraje, nech šťavička s ríbezlí nevytečie a nasypeme ríbezle.

Dáme do predom rozohriatej rúry na 180 st. na 15 min - a keď začínajú ružovieť okraje lyžicou navrstvíme na vrch bezéééééééé ( bielka, cukor, vodu a soľ poriadne vyšľahať ).

Znovu dáme do rúry a pečieme ešte cca 15-20 minút. Vytiahnuť, studené poriadne pocukrovať, pokrájať a papenkať s chuťou.

Doplňujúce poznámky

Do ríbezlí nedávajte viac cukor!!! Bezé je tak sladké, že precukruje aj kyslosť ovocia!

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
35 minút

reklama


reklama

lusesita, Po, 29. 06. 2009 - 17:12

leniKvietok poznam a robim ho aj s cucoriedok,malin-hymberiek......ale tento si na pamiatku zapisem koli "tvojimu uzasnemu sposobu podania" do mojho receptaraChichocem sa idem sem hodit aj ja nieco z tych letnych kolacikov ....Úsmev

balalajka, Ut, 30. 06. 2009 - 08:02

Zdenuška, maliny a čučoriedky mi doteraz nehrozili. Ale asi sa im vyhrozím. Ono to nebolo až tak strááášne pečenie. Horšie je to s 5* makovo - tvarohovým koláčom z MMB - to nepajcujem, to si vyhľadajte samé ( ale je božškýýýý, ako Kája Bozkávam ).
A potom dávaj do bezé menej cukru? Alebo to nechávaš také sladučké?

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:36

nielen do "beze" aj do vsetkeho,hlavne,co robim po prvy krat,davam menej cukru,nemame radi velmi presladne dobrôtkyMrkám no to,co uvadzas,moze byt,lebo ribezle su kyselkavo stahujuce kutikyChichocem saTuto snehovu perinku pouzivam hlavne vtedy,ak mi zostali v chladnicke z niecoho bielka.Chichocem sa

balalajka, Ut, 30. 06. 2009 - 13:37

Bezé som robievala aj ja. Len som nevedela, že to bezééééé. Ale fakt. Asi z toho cukru aj pri níbrzliach uberiem. Lebo sa potom porobili na povrchu také oné - spotené cukrové kvapky Veľký úsmev . Dík za tip.Tlieskam

púpavienka, So, 10. 07. 2010 - 08:11

Tie kvapky sú od horúčavy v rúre, ale podanie fantastické a ja som dnes chcela urobiť ríbezľovú bublaninu tak zvažujem zmenu. U nás sú tento rok ríbezle kyslé a mali by byť s ypsilonom ako v Čechách. Musím robiť v začiatkoch koláče, lebo ja ráno vstanem a idem sa napasť do záhrady, po obede a večeri tiež, no a potom aj ked stále niečo dosadzujem nestačí na moje pojedanie ovocia a iných drobnosti.Chichocem sa

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:54

jaaaaj..lenusik.. este som ti zabudla napisat zazitok z nedeleChichocem sapiekla som tie "cernoskine prsia"neviem,uz kto to sem dal-sorryHambím sasu vyborne! boli moc chutne,len som sa musela zasmiat synovi-je cokoholikChichocem saevidentne mu smakovalo a stojac nad plechom mi s plnymi ustami zvestoval,ze:"mamuldaVeľký úsmev nabuduce ich prosim urob podla svojej velkosti,ok?-s cokoladou sa prudko nema setrit!"Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe ty si ma videla,vies si predstavitChichocem sa

lusesita, Ut, 30. 06. 2009 - 13:50

...aby som sla do figara na brigaduVáľam sa od smiechu po podlahe

jergusa, St, 01. 07. 2009 - 11:07

dik za recept, taktiez som poucena co je beze. Skusim ho, lebo syn zboznuje ribezlove kolace. Vyplazený jazyk

ja_hodka (bez overenia), So, 10. 07. 2010 - 12:29

Bezeee..hm. Vo francuzstine by to mohlo byt hadam aj sproste slovo...Veľký úsmev
Kolac vyzera fantasticky mnam.

ivet36, Ut, 20. 07. 2010 - 16:15

....mnaaam....no ja aktualne staviam uz vo SVOJOM!Tlieskam kuchynsku linku....a ked ju doskladam,hadam kupim aj daky sporhelt s rurou a pecieeeeem.....ja tieto ribezlove mozem a mrazene uz mi nikto hned nesezere.....Chichocem sa ....ivetMrkám

Wendy, Št, 29. 07. 2010 - 12:02

vyslo to vyborne! beze som ozdobne nastriekala vreckom a cesto nestalo hodinu v chladnicke, ale slo rovno do formy (vyvalkanie medzi dvoma foliami zabrani lepeniu), okraje asi 3 cm vysoke, a s formou na 10 minut do mraznicky, to celkom skrati cas pripravy...a este som do beze dala o 1/4 menej cukru, vysledok je tak akurat sladky.

balalajka, Št, 29. 07. 2010 - 20:10

som rada, ze sa podaril a chutilo

tedy, Ne, 21. 08. 2011 - 19:37

Baby, úúúúúúúžasný koláč.Áno Robím ho dookola furt a znova, je jednoduchý rýchly a dobrýýýýýÁno . Mňam. Odporúčam. Mamamata Áno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama