Trochu iný koláč ako klasická bubľanina
200 | gramov | polohrubá múka |
120 | gramov | maslo |
80 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | kusov | žĺtok |
trocha | citrónová šťava | |
300 | gramov | ríbezle |
2 | kusov | bielok |
1 | polievková lyžica | voda |
140 | gramov | cukor |
štipka | soľ |
V prvom rade odtrhneme rodinu od misy s ríbezľami. ( Ozaj viete, že po česky je rybíz prosím s tvrdým!!!) Potom si vyberieme nejaký dobrý film!
Všetky prísady do cesta dáme do hlllbokej misy a precvičíme si prstoklad pri cestíčku - začiatkom titulkov nejakého dobrého filmu to stíhate a cestíčko šupnete do chladu minimálne na hodinku a viac - teda pokým ten dobrý filmíček neskončí.
Potom vymažeme a vysypeme múkou formu na tortu, uložíme rozvaľkané cesto - môžete aj zvýšiť okraje, nech šťavička s ríbezlí nevytečie a nasypeme ríbezle.
Dáme do predom rozohriatej rúry na 180 st. na 15 min - a keď začínajú ružovieť okraje lyžicou navrstvíme na vrch bezéééééééé ( bielka, cukor, vodu a soľ poriadne vyšľahať ).
Znovu dáme do rúry a pečieme ešte cca 15-20 minút. Vytiahnuť, studené poriadne pocukrovať, pokrájať a papenkať s chuťou.
Do ríbezlí nedávajte viac cukor!!! Bezé je tak sladké, že precukruje aj kyslosť ovocia!
Zdenuška, maliny a čučoriedky mi doteraz nehrozili. Ale asi sa im vyhrozím. Ono to nebolo až tak strááášne pečenie. Horšie je to s 5* makovo - tvarohovým koláčom z MMB - to nepajcujem, to si vyhľadajte samé ( ale je božškýýýý, ako Kája :-* ).
A potom dávaj do bezé menej cukru? Alebo to nechávaš také sladučké?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nielen do "beze" aj do vsetkeho,hlavne,co robim po prvy krat,davam menej cukru,nemame radi velmi presladne dobrôtky;-) no to,co uvadzas,moze byt,lebo ribezle su kyselkavo stahujuce kutiky(giggle)Tuto snehovu perinku pouzivam hlavne vtedy,ak mi zostali v chladnicke z niecoho bielka.(giggle)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bezé som robievala aj ja. Len som nevedela, že to bezééééé. Ale fakt. Asi z toho cukru aj pri níbrzliach uberiem. Lebo sa potom porobili na povrchu také oné - spotené cukrové kvapky :-D . Dík za tip.(clap)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tie kvapky sú od horúčavy v rúre, ale podanie fantastické a ja som dnes chcela urobiť ríbezľovú bublaninu tak zvažujem zmenu. U nás sú tento rok ríbezle kyslé a mali by byť s ypsilonom ako v Čechách. Musím robiť v začiatkoch koláče, lebo ja ráno vstanem a idem sa napasť do záhrady, po obede a večeri tiež, no a potom aj ked stále niečo dosadzujem nestačí na moje pojedanie ovocia a iných drobnosti.(giggle)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jaaaaj..lenusik.. este som ti zabudla napisat zazitok z nedele(giggle)piekla som tie "cernoskine prsia"neviem,uz kto to sem dal-sorry(blush)su vyborne! boli moc chutne,len som sa musela zasmiat synovi-je cokoholik(giggle)evidentne mu smakovalo a stojac nad plechom mi s plnymi ustami zvestoval,ze:"mamulda:-D nabuduce ich prosim urob podla svojej velkosti,ok?-s cokoladou sa prudko nema setrit!"(rofl) (rofl) ty si ma videla,vies si predstavit(giggle)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
:-D :-D :-D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...aby som sla do figara na brigadu(rofl)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
:-D :-D :-D :-D :-D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dik za recept, taktiez som poucena co je beze. Skusim ho, lebo syn zboznuje ribezlove kolace. :-P
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bezeee..hm. Vo francuzstine by to mohlo byt hadam aj sproste slovo...:-D
Kolac vyzera fantasticky mnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
....mnaaam....no ja aktualne staviam uz vo SVOJOM!(clap) kuchynsku linku....a ked ju doskladam,hadam kupim aj daky sporhelt s rurou a pecieeeeem.....ja tieto ribezlove mozem a mrazene uz mi nikto hned nesezere.....(giggle) ....ivet;-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyslo to vyborne! beze som ozdobne nastriekala vreckom a cesto nestalo hodinu v chladnicke, ale slo rovno do formy (vyvalkanie medzi dvoma foliami zabrani lepeniu), okraje asi 3 cm vysoke, a s formou na 10 minut do mraznicky, to celkom skrati cas pripravy...a este som do beze dala o 1/4 menej cukru, vysledok je tak akurat sladky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
som rada, ze sa podaril a chutilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Baby, úúúúúúúžasný koláč.(y) Robím ho dookola furt a znova, je jednoduchý rýchly a dobrýýýýý(y) . Mňam. Odporúčam. Mamamata (y)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
leni(flower) poznam a robim ho aj s cucoriedok,malin-hymberiek......ale tento si na pamiatku zapisem koli "tvojimu uzasnemu sposobu podania" do mojho receptara(giggle) idem sem hodit aj ja nieco z tych letnych kolacikov ....:-)