Kefírový koláč s jablkom z jednej misky

Popis

Minimálne cez víkend musia byť u nás doma sladké raňajky. Zvyčajne chcem koláč, na ktorý treba minimum riadu, nemusím vyťahovať váhu a suroviny sú zameniteľné. Ak je to len trocha možné, snažím sa v ceste zamaskovať  trochu ovocia alebo aj zeleniny.

Kefírový koláč s jablkom z jednej misky - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
25 minút

Ingrediencie

2šálkypolohrubej múky
1šálkacukru
2polievkové lyžiceKakao
1kusprášok do pečiva
1šálkakefír
1šálkaolej
2kusyvajcia
2kusyjablko
Poleva
2polievkové lyžicešlahačka
100gramovčokoláda

Inštrukcie

Pôvodne som hrnčekové koláče robila tak, že som v jednej miske miešala sypké suroviny, v druhej mokré. Časom som prešla na priame miešanie v jednej miske. Osobne v koláči nevidím rozdiel a hlavne je pre mňa to, že je to celé jednoduchšie a ostane menej riadu.

Podľa veľkosti plechu treba zvoliť veľkosť šálky. Na malý plech používam malú kávovú a táto veľkosť nám vyhovuje. Na väľký plech mám vyčlenenú čajovú šálku.

Plech vyložím mokrým pokrčeným papierom na pečenie. Neviem, prečo, ale niekde som to videla a lepšie sa mi ten papier rozprestiera do malého plechu.

Do misky vsypem postupne múku, cukor, kakao a prášok do pečiva. Premiešam to metličkou na šľahanie, aby sa múka prevzdušnila. V strede urobím jamku, vlejem kefír, olej, pridám vajíčka. Trochu zamiešam, aby sa vajíčka "rozbili". Priamo do misky nastrúham dve jablká aj so šupkou. Teraz všetko dôkladne zamiešam buď metličkou, alebo stierkou či vareškou. 

Nalejem na plech, urovnám a vložím do rúry vyhriatej na 180 minút. Pečiem cca 15 minút. Potom skúšam špajdlíkom. Ak je suchý, tak hotovo. Ak ostane vlhký, tak pridávam 2-3 minúty a kontrolujem.

Vo vhodnom hrnčeku privediem do varu šľahačkovú smotanu. Po odstavení vložím nalámanú šokoládu a nechám 2 minúty postáť. Dobre rozmiešam a nanesiem na ešte teplý koláč.

Snažím sa krájať až po vychladnutí, ale nie vždy sa to podarí Úsmev

Samozrejme pri voľbe surovín je možné zvoliť rôzne typy surovín. Časť múky môže nahradiť špaldovou. Kto chce, môže použiť iný typ cukru, olej vymeniť za rozpustené maslo alebo kokosový tuk. Koláč bude vždy trošku iný, ale vždy rovnako dobrý.

A ak chcete slávnostú verziu, skúste podávať so šľahačkou a čerstvým ovocím.

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Mňaaaaaam. TlieskamTlieskamTlieskam

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok