
dasa_ | Hrnčekový jablkový koláč s kefírom
Minimálne cez víkend musia byť u nás doma sladké raňajky. Zvyčajne chcem koláč, na ktorý treba minimum riadu, nemusím vyťahovať váhu a suroviny sú zameniteľné. Ak je to len trocha možné, snažím sa v ceste zamaskovať trochu ovocia alebo aj zeleniny.
3 | hrnčeky | polohrubá múka |
1 | hrnček | cukor |
2 | polievkové lyžice | kakao |
1 | kus | prášok do pečiva |
1 | hrnček | kefír |
1 | hrnček | olej |
2 | kusov | vajce |
2 | kusov | jablko |
Poleva: | ||
2 | polievkové lyžice | šľahačka |
100 | gramov | čokoláda |
Pôvodne som hrnčekové koláče robila tak, že som v jednej miske miešala sypké suroviny, v druhej mokré. Časom som prešla na priame miešanie v jednej miske. Osobne v koláči nevidím rozdiel a hlavne je pre mňa to, že je to celé jednoduchšie a ostane menej riadu.
Podľa veľkosti plechu treba zvoliť veľkosť šálky. Na malý plech používam malú kávovú a táto veľkosť nám vyhovuje. Na väľký plech mám vyčlenenú čajovú šálku.
Plech vyložím mokrým pokrčeným papierom na pečenie. Neviem, prečo, ale niekde som to videla a lepšie sa mi ten papier rozprestiera do malého plechu.
Do misky vsypem postupne múku, cukor, kakao a prášok do pečiva. Premiešam to metličkou na šľahanie, aby sa múka prevzdušnila. V strede urobím jamku, vlejem kefír, olej, pridám vajíčka. Trochu zamiešam, aby sa vajíčka "rozbili". Priamo do misky nastrúham dve jablká aj so šupkou. Teraz všetko dôkladne zamiešam buď metličkou, alebo stierkou či vareškou.
Nalejem na plech, urovnám a vložím do rúry vyhriatej na 180 minút. Pečiem cca 15 minút. Potom skúšam špajdľou, ak je suchá, tak hotovo. Ak ostane vlhká, tak pridávam 2-3 minúty a kontrolujem.
Vo vhodnom hrnčeku privediem do varu šľahačkovú smotanu. Po odstavení vložím nalámanú čokoládu a nechám 2 minúty postáť. Dobre rozmiešam a nanesiem na ešte teplý koláč. Snažím sa krájať až po vychladnutí, ale nie vždy sa to podarí
Samozrejme pri voľbe surovín je možné zvoliť rôzne typy surovín. Časť múky môže nahradiť špaldovou. Kto chce, môže použiť iný typ cukru, olej vymeniť za rozpustené maslo alebo kokosový tuk. Koláč bude vždy trošku iný, ale vždy rovnako dobrý.
A ak chcete slávnostnú verziu, skúste podávať so šľahačkou a čerstvým ovocím.
Mňaaaaaam.

