Je nedeľa. Ráno. Veľmi skoro ráno.
Pomarančový základ
- 150 gr cukru
- 240ml vody
- 2ks kardamonu alebo 1/4 mletého cardamonu
- 3 pomaranče najlepšie bio kvalita a úplne top, keď budú bio a ešte aj červené (ale to len otázka dekoru)
Pomaranče umyjeme pod horúcou vodou. Nielen lebo korona, ale preto, lebo aj všelijaké iné hnusoby, zalepené ručičky, povoskovaná šupa a rôzne pesticídy, ktoré sme ako decká absolútne neriešili, keď sme vyžierali polovicu pomaranča k obedu od tety kuchárky. Šak potom sme mali celé ústa ohádzané a kútiky až do večera a celá ulica vedela (nielen podľa rozhádzaných šúp naokolo jedálne), že školáci mali pomaranče na obed.
A čul skúška ostrosti nožov a pevnosti ruky a nervov. Takto vyštafírované pomaranče vezmeme a nakrájame na 3 max 5mm plátky.
Vodu dáme za ten čas zovrieť spolu s cukrom a kardamonom. Keď sa to všetko varí, šupneme tak aj nakrájané pomaranče. Olížeme z krájacej doštičky šťavu, čo zostala po pomarančoch, nastavíme na stopkách 15 min a začneme chystať ingrediencie na cesto.
- 2 vajíčka
- 135gr cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 20 ml olivového oleja (tu zisťujem, že toho oleju malo ísť viac - hmmm pomaly až 100ml; zvesela na to kašlem, lebo stačilo k výbornému koláču 20ml ... kto chce, nech to tam práskne celé a dá vedieť, ako to chutilo. Nám to chutilo také menej olejové.)
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie ( ani tú som nedala, lebo som nenašla a nechcelo sa mi škrabkať vanilku ráno o 5tej)
- 1 čajová lyžička mletého kardamónu ( = 5 semiačok)
- 2 čajové lyžice pomarančovej kôry
- 2 čajové lyžice pomarančovej šťavy (cca z 1/2 pomaranča)
- 1/8 čajovej lyžičky sódy
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 180gr hladkej múky
Vajíčka a cukor vyšľaháme mixérom do penista. Trvá to presne toľko, čo rodina spiaca spánkom spravodlivým zaznamená nejaký zvuk, znepokojene niečo mrmle, vylezie aj na wcko, ale do kuchyne ani nos nestrčí, lebo náhodou by sa jej robota nejaká ušla. Teda tak 5min. Pridáme soľ, olivový olej a ešte chvíľu vrčíme. Mixérom najlepšie. No a potom to tam šupneme všetko naraz a už len premiešame zľahka metličkou, šak aby neboli hrudky a už vrčať netreba, už nikto poriadne nespí aj tak.
Medzitým sa nám uvarili pomaranče v sirupe. Rúru sme zapínali niekde tak, aby na 180 stupňoch už bola nažhavená. Vyberieme si JEDNU misu. Pozor. Toto je veeeeľmi dôležitý krok. Nevyberáme ako handry na party. Čím viac totiž váhame a prekladáme pomaranče z 1 misy do inej, tak tým viac sa z nich robí kaša. A to nechceme. Ja som použila sklenenú misu. Na tretí pokus, zas - čo poviem.

Jednak lebo som chcela vidieť, čo to vyvádza zo všetkých uhlov, druhak som nevedela, ako ten cukor bude sa ksichtiť a škrabkať z teflónu karamel nemusím. Takže odporúčam sklenenú misu. Naaranžujeme pomaranče - mierne môžu byť navrstvené. Zalejeme cestom a šup na 25-30 min do rúry s nimi. A tešíme sa a umývame potichu riad. Potichu preto, lebo zbytok family sa stále ešte tají v posteliach a ak dočil nedošli, nech sú tam. Zostane koláč celýýýý pre nás.
Koláč vyberieme, pochválime, pofúkame, kraje môžeme odlepiť nožíkom od okrajov formy či misy, kde sme piekli. 5 min špekulujeme ako ho preklopíme a na čo ho preklopíme. Potom urobíme hókus pókus - prikryjeme tanierom a otočíme. A koláčik sa krásne skydne.
Vrch pre dekor natrieme trochu sirupom, čo zostal z varených pomarančov.
A už len cvak a môže ísť na IG, FB alebo poslať provokačne po priateľoch a rodine, lebo šak je skoro ráno a nech všetci vedia, aká ste šikulka.
Komentáre
Tá posledná fotka rozrýpaných pomarančov je NASCHVÁL. Aby ste nemali pocit, že som absolútne dokonalá
. Lebo som špekupovala, ako tie pomaranče z toho vydolujem, lebo tie mi chutili - čo si povieme - najsamviac.
Jaaj, vyzerá to fakt skvelo. Ktovie, či by to u nás doma prešlo
Ja som urobila polovičnú dávku. Z jedného vajca prosím pekne. A takmer celú zožrala sama. Mňam.
no presne toho sa aj ja obávam, že by som to musela dať sama skoro celé

Ach jaaj, tí konzervatívni stravníci.