reklama

Pomarančovo-kardamonový upside down s olivovou piškótou

Pridal/a balalajka dňa 27. 01. 2021 - 05:42 - Recepty balalajka
Pomarančovo-kardamonový upside down s olivovou piškótou, Koláče, recept, balalajka

balalajka


reklama

Instagram je fenomén. Hlavne v tom, aby na fotkách ukázal také top jedlo, že ho chcete hneď a zaraz. Niektoré recepty skutočne za to nestoja. Tento však áno.

Ingrediencie
Pomarančový základ:
150 gramov cukor
240 millilitrov voda
2 kilogramov kardamóm
3 kusov pomaranč
Cesto:
2 kusov vajce
135 gramov cukor
1⁄2 čajová lyžička soľ
20 millilitrov olivový olej
1 čajová lyžička vanilková esencia
1 čajová lyžička kardamóm
2 polievkové lyžice pomarančová kôra
2 polievkové lyžice pomarančová šťava
1⁄8 čajová lyžička sóda bikarbóna
1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
180 gramov hladká múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Absolútne špičkový prevrátený pomarančový koláč plný slniečka z pomarančov a voňavého kardamonu. Pri preklade som teraz zistila, že som sa odklonila od pôvodného receptu. Napriek tomu (resp. vďaka tomu?) chutil absolútne skvele a vyzeral, si myslím, že tiež, lebo sama autorka mi napísala že " Wowwww, this looks absolutely fabulous" ... musím skúsiť ešte aj iný jej recept, či to má nastavené automaticky tú pochvalu, alebo sa fakt unúva písať followerom krvopotne po každé inak.

Je nedeľa. Ráno. Veľmi skoro ráno.

Pomarančový základ

Pomaranče umyjeme pod horúcou vodou. Nielen lebo korona, ale preto, lebo aj všelijaké iné hnusoby, zalepené ručičky, povoskovaná šupa a rôzne pesticídy, ktoré sme ako decká absolútne neriešili, keď sme vyžierali polovicu pomaranča k obedu od tety kuchárky.

Šak potom sme mali celé ústa ohádzané a kútiky až do večera a celá ulica vedela (nielen podľa rozhádzaných šúp naokolo jedálne), že školáci mali pomaranče na obed.

A čul skúška ostrosti nožov a pevnosti ruky a nervov. Takto vyštafírované pomaranče vezmeme a nakrájame na 3 max 5mm plátky.

Vodu dáme za ten čas zovrieť spolu s cukrom a kardamonom. Keď sa to všetko varí, šupneme tak aj nakrájané pomaranče. Olížeme z krájacej doštičky šťavu, čo zostala po pomarančoch, nastavíme na stopkách 15 min a začneme chystať ingrediencie na cesto.

Cesto:

Vajíčka a cukor vyšľaháme mixérom do penista. Trvá to presne toľko, čo rodina spiaca spánkom spravodlivým zaznamená nejaký zvuk, znepokojene niečo mrmle, vylezie aj na wcko, ale do kuchyne ani nos nestrčí, lebo náhodou by sa jej robota nejaká ušla. Teda tak 5min.

Pridáme soľ, olivový olej a ešte chvíľu vrčíme. Mixérom najlepšie. No a potom to tam šupneme všetko naraz a už len premiešame zľahka metličkou, šak aby neboli hrudky a už vrčať netreba, už nikto poriadne nespí aj tak.

Medzitým sa nám uvarili pomaranče v sirupe. Rúru sme zapínali niekde tak, aby na 180 stupňoch už bola nažhavená.

Vyberieme si JEDNU misu. Pozor. Toto je veeeeľmi dôležitý krok. Nevyberáme ako handry na party. Čím viac totiž váhame a prekladáme pomaranče z 1 misy do inej, tak tým viac sa z nich robí kaša. A to nechceme.

Ja som použila sklenenú misu. Na tretí pokus, zas - čo poviem. Jednak lebo som chcela vidieť, čo to vyvádza zo všetkých uhlov, druhak som nevedela, ako ten cukor bude sa ksichtiť a škrabkať z teflónu karamel nemusím. Takže odporúčam sklenenú misu.

Naaranžujeme pomaranče - mierne môžu byť navrstvené. Zalejeme cestom a šup na 25-30 min do rúry s nimi. A tešíme sa a umývame potichu riad. Potichu preto, lebo zbytok family sa stále ešte tají v posteliach a ak dočil nedošli, nech sú tam. Zostane koláč celýýýý pre nás.

Koláč vyberieme, pochválime, pofúkame, kraje môžeme odlepiť nožíkom od okrajov formy či misy, kde sme piekli. 5 min špekulujeme ako ho preklopíme a na čo ho preklopíme. Potom urobíme hókus pókus - prikryjeme tanierom a otočíme. A koláčik sa krásne skydne.

Vrch pre dekor natrieme trochu sirupom, čo zostal z varených pomarančov. A už len cvak a môže ísť na IG, FB alebo poslať provokačne po priateľoch a rodine, lebo šak je skoro ráno a nech všetci vedia, aká ste šikulka.

Doplňujúce poznámky

PS - áno. Biela šupa z pomarančov JE horká. Preto sme ich varili. Ale on a aj horká zostane. Nie hnusne horká, ale príjemne horká. A presne to je na tom koláči najlepšie. Lebo pátrate po tých chutiach, ktoré sa v ňom spojili. Je tam kus leta, slniečka, ale aj spomienky na školskú jedáleň a triceps tety kuchárky, čo plápolal nad jej hlavou, keď so zovretou päsťou vám hrozila, že vás vytrieska po riti, ak tie šupy po pomarančoch nájde na zemi cestou domov.

Výnos
16 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
25 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

balalajka, St, 27. 01. 2021 - 05:43

Tá posledná fotka rozrýpaných pomarančov je NASCHVÁL. Aby ste nemali pocit, že som absolútne dokonalá Veľký úsmev. Lebo som špekupovala, ako tie pomaranče z toho vydolujem, lebo tie mi chutili - čo si povieme - najsamviac.

dasa_, St, 27. 01. 2021 - 07:35

Jaaj, vyzerá to fakt skvelo. Ktovie, či by to u nás doma prešlo

balalajka, St, 27. 01. 2021 - 07:46

Ja som urobila polovičnú dávku. Z jedného vajca prosím pekne. A takmer celú zožrala sama. Mňam. Chichocem sa

dasa_, St, 27. 01. 2021 - 08:01

no presne toho sa aj ja obávam, že by som to musela dať sama skoro celé PohodaPohoda

Ach jaaj, tí konzervatívni stravníci.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama