Pomarančovo kardamonový upside down s olivovým piškótom

Popis

Instagram je fenomén. Hlavne v tom, aby na fotkách ukázal také top jedlo, že ho chcete hneď a zaraz. Niektoré recepty skutočne za to nestoja. Tento však áno.
Absolútne špičkový prevrátený pomarančový koláč plný slniečka z pomarančov a voňavého kardamonu. Pri preklade som teraz zistila, že som sa odklonila od pôvodného receptu. Chichocem sa
Napriek tomu (resp. vďaka tomu?) chutil absolútne skvele a vyzeral, si myslím, že tiež, lebo sama autorka mi napísala že " Wowwww, this looks absolutely fabulous"  ... musím skúsiť ešte aj iný jej recept, či to má nastavené automaticky tú pochvalu, alebo sa fakt unúva písať followerom krvopotne po každé inak.
Pomarančovo kardamonový upside down s olivovým piškótom - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojwww.food52.com
Čas prípravy
25 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
50 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

Je nedeľa. Ráno. Veľmi skoro ráno.

Pomarančový základ

  • 150 gr cukru
  • 240ml vody
  • 2ks kardamonu alebo 1/4 mletého cardamonu
  • 3 pomaranče najlepšie bio kvalita a úplne top, keď budú bio a ešte aj červené (ale to len otázka dekoru)
Pomaranče umyjeme pod horúcou vodou. Nielen lebo korona, ale preto, lebo aj všelijaké iné hnusoby, zalepené ručičky, povoskovaná šupa a rôzne pesticídy, ktoré sme ako decká absolútne neriešili, keď sme vyžierali polovicu pomaranča k obedu od tety kuchárky. Šak potom sme mali celé ústa ohádzané a kútiky až do večera a celá ulica vedela (nielen podľa rozhádzaných šúp naokolo jedálne), že školáci mali pomaranče na obed.
A čul skúška ostrosti nožov a pevnosti ruky a nervov. Takto vyštafírované pomaranče vezmeme a nakrájame na 3 max 5mm plátky.
Vodu dáme za ten čas zovrieť spolu s cukrom a kardamonom. Keď sa to všetko varí, šupneme tak aj nakrájané pomaranče. Olížeme z krájacej doštičky šťavu, čo zostala po pomarančoch, nastavíme na stopkách 15 min a začneme chystať ingrediencie na cesto.
 
  • 2 vajíčka
  • 135gr cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 20 ml olivového oleja (tu zisťujem, že toho oleju malo ísť viac - hmmm pomaly až 100ml; zvesela na to kašlem, lebo stačilo k výbornému koláču 20ml ... kto chce, nech to tam práskne celé a dá vedieť, ako to chutilo. Nám to chutilo také menej olejové.)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie ( ani tú som nedala, lebo som nenašla a nechcelo sa mi škrabkať vanilku ráno o 5tej)
  • 1 čajová lyžička mletého kardamónu ( = 5 semiačok)
  • 2 čajové lyžice pomarančovej kôry
  • 2 čajové lyžice pomarančovej šťavy (cca z  1/2 pomaranča)
  • 1/8 čajovej lyžičky sódy
  • 1/2  čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 180gr hladkej múky
Vajíčka a cukor vyšľaháme mixérom do penista. Trvá to presne toľko, čo rodina spiaca spánkom spravodlivým zaznamená nejaký zvuk, znepokojene niečo mrmle, vylezie aj na wcko, ale do kuchyne ani nos nestrčí, lebo náhodou by sa jej robota nejaká ušla. Teda tak 5min. Pridáme soľ, olivový olej a ešte chvíľu vrčíme. Mixérom najlepšie. No a potom to tam šupneme všetko naraz a už len premiešame zľahka metličkou, šak aby neboli hrudky a už vrčať netreba, už nikto poriadne nespí aj tak.
Medzitým sa nám uvarili pomaranče v sirupe. Rúru sme zapínali niekde tak, aby na 180 stupňoch už bola nažhavená. Vyberieme si JEDNU misu. Pozor. Toto je veeeeľmi dôležitý krok. Nevyberáme ako handry na party. Čím viac totiž váhame a prekladáme pomaranče z 1 misy do inej, tak tým viac sa z nich robí kaša. A to nechceme. Ja som použila sklenenú misu. Na tretí pokus, zas  - čo poviem. Veľký úsmev Jednak lebo som chcela vidieť, čo to vyvádza zo všetkých uhlov, druhak som nevedela, ako ten cukor bude sa ksichtiť a škrabkať z teflónu karamel nemusím. Takže odporúčam sklenenú misu. Naaranžujeme pomaranče - mierne môžu byť navrstvené. Zalejeme cestom a šup na 25-30 min do rúry s nimi. A tešíme sa a umývame potichu riad. Potichu preto, lebo zbytok family sa stále ešte tají v posteliach a ak dočil nedošli, nech sú tam. Zostane koláč celýýýý pre nás.
Koláč vyberieme, pochválime, pofúkame, kraje môžeme odlepiť nožíkom od okrajov formy či misy, kde sme piekli. 5 min špekulujeme ako ho preklopíme a na čo ho preklopíme. Potom urobíme hókus pókus - prikryjeme tanierom a otočíme. A koláčik sa krásne skydne.
Vrch pre dekor natrieme trochu sirupom, čo zostal z varených pomarančov.
A už len cvak a môže ísť na IG, FB alebo poslať provokačne po priateľoch a rodine, lebo šak je skoro ráno a nech všetci vedia, aká ste šikulka.

Poznámky

PS - áno. Biela šupa z pomarančov JE horká. Preto sme ich varili. Ale on a aj horká zostane. Nie hnusne horká, ale príjemne horká. A presne to je na tom koláči najlepšie. Lebo pátrate po tých chutiach, ktoré sa v ňom spojili. Je tam kus leta, slniečka, ale aj spomienky na školskú jedáleň a triceps tety kuchárky, čo plápolal nad jej hlavou, keď so zovretou päsťou vám hrozila, že vás vytrieska po riti, ak tie šupy po pomarančoch nájde na zemi cestou domov.

Postup: 

Pomarančovo kardamonový upside down s olivovým piškótom - recept postup 1
Pomarančovo kardamonový upside down s olivovým piškótom - recept postup 2
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Tá posledná fotka rozrýpaných pomarančov je NASCHVÁL. Aby ste nemali pocit, že som absolútne dokonalá Veľký úsmev. Lebo som špekupovala, ako tie pomaranče z toho vydolujem, lebo tie mi chutili - čo si povieme - najsamviac.

Jaaj, vyzerá to fakt skvelo. Ktovie, či by to u nás doma prešlo

Ja som urobila polovičnú dávku. Z jedného vajca prosím pekne. A takmer celú zožrala sama. Mňam. Chichocem sa

no presne toho sa aj ja obávam, že by som to musela dať sama skoro celé PohodaPohoda

Ach jaaj, tí konzervatívni stravníci.

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok