Popis
Recept s fotopostupom na ozaj výborný a celkom efektný kysnutý škoricový koláč.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | 30 minút |
Celkový čas | 1 hod, 30 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | polohrubej múky |
1 | kus | sušené droždie (alebo polovicu čerstvého) |
250 | millilitrov | mlieka |
50 | gramov | masla |
2 | polievkové lyžice | cukru |
1⁄2 | čajová lyžička | soli |
2 | kusy | vajicka |
4 | kusy | škoricový cukor |
50 | gramov | maslo (na potretie cesta a vymastenie formy) |
1 | kus | žltko (na potretie koláča) |
Inštrukcie
Kedže som mala doma len sušené droždie, postup bol trochu iný ako pri klasickom, keď začíname prípravou kvásku.
Mlieko s maslom a cukrom zohrejeme, tak aby sa maslo roztopilo a necháme vychladnúť. Sušené droždie vymiešame s múkou a soľou. Prilejeme mlieko s maslom, pridáme vajíčka a buď na robote s hnetacím hákom, alebo ručne vymiesime hladké vláčne cesto, tak aby sa oddeľovalo od misky. Ak je cesto husté môžeme pridať trochu vlažnej vody, naopak ak sa nechce oddeľovať od misky prisypeme trochu múky. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti. Polovicu cesta rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricový cukrom (stačí keď vymiešate škoricu s cukrom v pomere ako vám chutí). Cesto pozdžne rozrežeme na štyri časti a opatrne ich naskladáme na seba, posypanou časťou hore. Takto navrstvené cesto prerežeme na rovnaké časti, na šírku cca 2/3 výšky hranatej formy.
Formu na biskupský chlebíček vymastíme s maslom, na dno dáme ešte papier na pečenie a podľa obrázka, bokom ukladáme narezané časti, tak aby nám zaplnili celú formu. Prikryté necháme ešte cca hodinu podkysnúť. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta, alebo z nej môžete spraviť iné kysnuté koláče s inou náplňou.
Pred vložením do rúry, povrch koláča potrieme rozšľahaným žltkom. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 30 minút. Po dvadsiatich minútach koláč skontrolujeme ak je vrch už dostatočne tmavý, môžeme ho prikryť papierom na pečenie a takto dopiecť ešte desať minút.
Poznámky
Kysnuté cesto môžete pripraviť podľa vlastného receptu. Podobným spôsobom možete spraviť aj pizza koláč, len asi časti cesta treba ukladať hustejšie.
Postup:












- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Mňamka.
Na tento recepis sa chystám od decembra. Už aj perníkové obdobie uplynulo a churt som sa k nemu nedostala
.
Asi najvyšší čas.
Podaril sa ti fantasticky!
Nabudúce musím, robiť kysnuté z kila múky. Okrem škoricového som z pol kila múky spravila aj špeci čokoládový, ale to je pre našich málo.
Tak toto vyzerá úžasne
, u nás sú škoricovníky obľúbené, tak prečo neupiecť? 