Škoricový trhanec

Popis

Recept s fotopostupom na ozaj výborný a celkom efektný kysnutý škoricový koláč.

Škoricový trhanec - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

500gramovpolohrubej múky
1kussušené droždie (alebo polovicu čerstvého)
250millilitrovmlieka
50gramovmasla
2polievkové lyžicecukru
1⁄2čajová lyžičkasoli
2kusyvajicka
4kusyškoricový cukor
50gramovmaslo (na potretie cesta a vymastenie formy)
1kusžltko (na potretie koláča)

Inštrukcie

Kedže som mala doma len sušené droždie, postup bol trochu iný ako pri klasickom, keď začíname prípravou kvásku.

Mlieko s maslom a cukrom zohrejeme, tak aby sa maslo roztopilo a necháme vychladnúť. Sušené droždie vymiešame s múkou a soľou. Prilejeme mlieko s maslom, pridáme vajíčka a buď na robote s hnetacím hákom, alebo ručne vymiesime hladké vláčne cesto, tak aby sa oddeľovalo od misky. Ak je cesto husté môžeme pridať trochu vlažnej vody, naopak ak sa nechce oddeľovať od misky prisypeme trochu múky. Cesto prikryjeme  a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti. Polovicu cesta rozvaľkáme  na hrúbku cca 0,5 cm. Potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricový cukrom (stačí keď vymiešate škoricu s cukrom v pomere ako vám chutí). Cesto pozdžne rozrežeme na štyri časti a opatrne ich naskladáme na seba, posypanou časťou hore. Takto navrstvené cesto prerežeme na rovnaké časti, na šírku cca 2/3 výšky hranatej formy. 

Formu na biskupský chlebíček vymastíme s maslom, na dno dáme ešte papier na pečenie a podľa obrázka, bokom ukladáme narezané časti, tak aby nám zaplnili celú formu. Prikryté necháme ešte cca hodinu podkysnúť. Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta, alebo z nej môžete spraviť iné kysnuté koláče s inou náplňou.

Pred vložením do rúry, povrch koláča potrieme rozšľahaným žltkom. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 30 minút. Po dvadsiatich minútach koláč skontrolujeme ak je vrch už dostatočne tmavý, môžeme ho prikryť papierom na pečenie a takto dopiecť ešte desať minút.

Poznámky

Kysnuté cesto môžete pripraviť podľa vlastného receptu. Podobným spôsobom možete spraviť aj pizza koláč, len asi časti cesta treba ukladať hustejšie. 

Postup: 

Škoricový trhanec - recept postup 1
Škoricový trhanec - recept postup 2
Škoricový trhanec - recept postup 3
Škoricový trhanec - recept postup 4
Škoricový trhanec - recept postup 5
Škoricový trhanec - recept postup 6
Škoricový trhanec - recept postup 7
Škoricový trhanec - recept postup 8
Škoricový trhanec - recept postup 9
Škoricový trhanec - recept postup 10
Škoricový trhanec - recept postup 11
Škoricový trhanec - recept postup 12
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Mňamka.Úsmev

Na tento recepis sa chystám od decembra. Už aj perníkové obdobie uplynulo a churt som sa k nemu nedostala Veľký úsmev.

Asi najvyšší čas.

Podaril sa ti fantasticky!

Nabudúce musím, robiť kysnuté z kila múky. Okrem škoricového som z pol kila múky spravila aj špeci čokoládový, ale to je pre našich málo.

Tak toto vyzerá úžasne Áno, u nás sú škoricovníky obľúbené, tak prečo neupiecť?  Úsmev

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok