Pôstna fazuľová polievka

Popis

Toto jedlo sa u nás pravidelne varilo v piatok, keď sa dodržiaval bezmäsitý deň. Je trochu netradičné, lebo vďaka použitému sušenému ovociu má jemne nasládlu chuť. Polievka vždy bola veľmi hustá a tak vydala na celé jedlo.

Pôstna fazuľová polievka - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojrodinná tradícia
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
2 hod
Celkový čas
2 hod, 5 minút

Ingrediencie

300gramovsuchej hrubej fazule
1šálkasušeného ovocia, dôležité sú slivky
4kusyzemiak
1čajová lyžičkaso+

Inštrukcie

Fazuľu, najlepšie hrubú, deň vopred namočíme do dostatočného množstva vody. Na druhý deň zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme do mäkka.

Z uvarených fazulí odoberieme dve naberačky, zvyšok ponorným mixérom rozmixujeme. Zriedime vodou, osolíme. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky a sušené ovocie. Veľmi dôležité pre chuť sú hlavne sušené slivky. Podľa potreby dolejeme vodu, pridáme celé fazule a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.

Na tanieri sme si ako deti zvykli toto jedlo trochu pricukriť.

Kedysi sa samozrejme fazuľa nemixovala, pridávala sa do nej zásmažka aj zátriepka. Niekto dokonca robil zátriepku v smotane. Záleží na chuti, mne viac vyhovuje použiť na zahustenie priamo rozmixovanú fazuľu,

 

Poznámky

No a nakoľko nie všetci u nás doma sú priaznivcami tejto fazule, časť rozmixovanej vždy odoberiem a uvarím v nej klobásu nakrájanú na kolieska. Len to už nie je pôstny recept ÚsmevÚsmev

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.666665
Priemer: 3.7 (3 hlasy)
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.