
dasa_ | Pôstna fazuľová polievka
Toto jedlo sa u nás pravidelne varilo v piatok, keď sa dodržiaval bezmäsitý deň. Je trochu netradičné, lebo vďaka použitému sušenému ovociu má jemne sladkastú chuť. Polievka vždy bola veľmi hustá a tak vydala na celé jedlo.
Ingrediencie
300 | gramov | fazuľa suchá |
1 | hrnček | slivky sušené |
4 | kusov | zemiak |
1 | čajová lyžička | soľ |
Postup
Fazuľu, najlepšie hrubú, deň vopred namočíme do dostatočného množstva vody.
Na druhý deň zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme do mäkka.
Z uvarenej fazule odoberieme dve naberačky, zvyšok ponorným mixérom rozmixujeme. Zriedime vodou, osolíme.
Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky a sušené ovocie. Veľmi dôležité pre chuť sú hlavne sušené slivky.
Podľa potreby dolejeme vodu, pridáme celé fazule a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Na tanieri sme si ako deti zvykli do polievky pridať trochu cukru.
Kedysi sa samozrejme fazuľa nemixovala, pridávala sa do nej zásmažka aj zátrepka. Niekto dokonca robil zátrepku v smotane. Záleží na chuti, mne viac vyhovuje použiť na zahustenie priamo rozmixovanú fazuľu,
No a nakoľko nie všetci u nás doma sú priaznivcami tejto fazule, časť rozmixovanej vždy odoberiem a uvarím v nej klobásu nakrájanú na kolieska. Len to už nie je pôstny recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Fazuľový guláš
dasa_ | Fazuľový guláš
Fazuľový guláš
Veľmi výdatná polievka, s pečivom poslúži aj ako hlavný chod
Cuketové lečo s klobásou
Kamila | Cuketové lečo s klobásou
Cuketové lečo s klobásou
Rýchly letný obed, keď treba cuketu spotrebovať a aj chlapa presvedčiť, že lepší obed ešte nejedol. Cuketa je ľahšie stráviteľná ako paprika.