Popis
Toto jedlo sa u nás pravidelne varilo v piatok, keď sa dodržiaval bezmäsitý deň. Je trochu netradičné, lebo vďaka použitému sušenému ovociu má jemne nasládlu chuť. Polievka vždy bola veľmi hustá a tak vydala na celé jedlo.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Zdroj | rodinná tradícia |
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | 2 hod |
Celkový čas | 2 hod, 5 minút |
Ingrediencie
300 | gramov | suchej hrubej fazule |
1 | šálka | sušeného ovocia, dôležité sú slivky |
4 | kusy | zemiak |
1 | čajová lyžička | so+ |
Inštrukcie
Fazuľu, najlepšie hrubú, deň vopred namočíme do dostatočného množstva vody. Na druhý deň zlejeme, zalejeme čerstvou vodou a varíme do mäkka.
Z uvarených fazulí odoberieme dve naberačky, zvyšok ponorným mixérom rozmixujeme. Zriedime vodou, osolíme. Pridáme očistené zemiaky nakrájané na kocky a sušené ovocie. Veľmi dôležité pre chuť sú hlavne sušené slivky. Podľa potreby dolejeme vodu, pridáme celé fazule a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Na tanieri sme si ako deti zvykli toto jedlo trochu pricukriť.
Kedysi sa samozrejme fazuľa nemixovala, pridávala sa do nej zásmažka aj zátriepka. Niekto dokonca robil zátriepku v smotane. Záleží na chuti, mne viac vyhovuje použiť na zahustenie priamo rozmixovanú fazuľu,
Poznámky
No a nakoľko nie všetci u nás doma sú priaznivcami tejto fazule, časť rozmixovanej vždy odoberiem a uvarím v nej klobásu nakrájanú na kolieska. Len to už nie je pôstny recept
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť