reklama

Studená španielska polievka Gazpacho

Pridal/a Anonymný (bez overenia) dňa 17. 07. 2009 - 12:47 - Recepty
Studená španielska polievka Gazpacho, Polievky, recept,

reklama

Výborná, ľahká a osviežujúca polievka. 

Ingrediencie
8 kusov paradajka
3 kusov uhorka
1 kus paprika zelená
1 polievková lyžica olivový olej
1 kus chlieb
1 kus cibuľa
1 strúčik cesnak
  trocha soľ
  trocha cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Je to veľmi jednoduché.

Zeleninu a chlieb (najlepšie včerajší, nie čerstvý) rozmixujeme na hladkú zmes.

Pridáme olivový olej, soľ a cukor a ak sa nám zmes zdá príliš hustá, pridáme ešte paradajky alebo paradajkový pretlak.

Podávame vychladené v keramickej miske, ozdobíme posekanou zeleninou a na tenké malé plátky nakrajaným španielskou šunkou jamon alebo talianskym prosciuttom - obe verzie dostať na Slovensku.

Doplňujúce poznámky

Veľmi vhodná fajnota na leto. Zdravá a nízkokalorická, za predpokladu, ze to nepreženiete  s olejom a chlebom (odporúčas a len malý kus, napr. tretina rožka).

Foto: Pixabay.com

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

lia6, Pi, 17. 07. 2009 - 13:11

Toto poznám-hami, ňami(y) (y) (y) (sun)

lydusha (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 11:38

Fiiiiiiiiiiii toto skusim, vyzera to byt mnam(y)

bigmama, So, 18. 07. 2009 - 15:18

mam znamu, Spanielka a ta ju robieva kazde leto, vyborna v horucavach (flower)
vyskusam urobit podla tvojho receptu a ponuknem jej (sun)
bigmama (hug)

ja_hodka (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 21:28

No tak ta jej musi byt origos :-) Ale tento recept mam od znameho, ktory ma restauraciu...tiez Spaniel:-) Inak biela verzia gazpacha, Ajo Blanco, je uplne super, snad este lepsia. Chutnala si? Ale na tu recept nemam. Myslim, ze to bude tiez pomerne jednoduche. Idu tam mandle, tiez kusok chlebika, cesnak a olivovy olej, sol a citronova stava. Rozmixovat a myslim, ze aj scedit, lebo je to uplne lahodne hladke, v puse to spieva:-)

ja_hodka (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 21:20

no a este, Spanieli tu zeleninu osupu,ja to nerobim kvoli vitaminom. Mixujem to dost dlho, aby tam tie supky nevadili:-)

lydusha (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 21:27

Aj ten chlebik sa mixuje spolu so vsetkym?
Akurat to tu citam mm a ze noooooooooooooo dobreeeeeeeeeeeeeeeee:-)

ja_hodka (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 21:30

ano, aj chlebicek. Ten mozes navlhcit v troske vody, aby to slo lahsie:-) A prave som zistila, ze som v recepte zabudla na citronovu stavu, ak treba. Pokial je to ten kyslejsi druh paradajok, tak to tam nechyba:-)

lydusha (bez overenia), So, 18. 07. 2009 - 21:34

ahaaaaa....tak ok, skusim zajtra, mnam :-) vsetko mame okre uhoriek :-)

monhut, Pi, 31. 07. 2009 - 14:39

fajnááááááá, normálne som sa objedla(y) (y) (y)

Espanol, Ut, 03. 01. 2012 - 21:28

Trochu ste to prehnala s 2 porciami (7-8 rajcín t.j. cca 2 kg + 2-3 uhorky cca 1,5 kg).
Kto Vám povedal, ze zelená paprika? Tá sa v Spanielsku pouzíva hlavne oprazená ako príloha k mäsu.
Na Vami uvedené mnozstvá zeleniny je 1 polievková lyzica oleja ako kvapka v mori. Olej je Extra virgen a nie bezne pouzívaný Virgen na varenie. Ten je tam kvôli chuti a nie kvôli mixovaniu. Na to mnozstvo zeleniny je jedna tretina rozka tiez nieco podobné. Okrem toho v Spanielsku neexistujú rozky... Do Gazpacha sa pouzíva biely chlieb, ale nie baguette.
Zabudla ste uviest, ze k jedlu sa prikladá nadrobno pokrájaná surová cervená paprika, rajciny nakrájané concassè, nadrobno pokrájaná cibula a malé kocky oprazeného chleba. Toto si kazdý dáva do Gazpacha podla vlastnej chuti. Mnozstvo uhoriek je nepomerne mensie, nez uvádzate, z dôvodu ich tazsieho strávenia. Pri mixovaní sa zvykne prilievat velmi studená voda (mnozstvo v závislosti od hustoty polievky), alebo kocky ladu. V niektorých domácnostiach sa pocas mixovamia este pridáva aj surové vajce.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama