
Slimáky z kysnutého cesta sa môžu plniť rôznymi plnkami, kakao s čerešňami sú vynikajúce.
300 | gramov | hladká múka |
1⁄2 | balík | sušené droždie |
150 | millilitrov | mlieko |
1 | kus | vajce |
50 | gramov | cukor |
50 | gramov | maslo |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
Plnka: | ||
40 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | kakao |
2 | polievkové lyžice | cukor krupica |
1 | kus | čerešňový kompót |
Na poliatie: | ||
1 | deciliter | mlieko |
1 | kus | vanilkový cukor |
Vo vlažnom mlieku s 1 ČL cukru rozmiešam droždie a nechám vykysnúť. Medzitým si preosejem múku, pridám rozpustené maslo, cukor, vajce a potom vykysnutý kvások. Vypracujem vláčne, hladké cesto.
Po vymiesení nechám 1 hodinu na teplom mieste. Kým cesto kyslo nakrájala som vykôstkované čerešne. Vykysnuté cesto rozvaľkám, potriem rozpusteným maslom, cez sitko posypem holandským kakaom, na to nasypem cukor a navrch dám čerešňu.
Pevne cesto zrolujem (čo najviac) a nakrájal niťou na asi 3 cm kusy. Naukladám do vymastenej formy, nechala kysnúť 15 min. v rúre na 40°, potom zvýšim teplotu na 175° a pečiem 25 min. .
Ešte teplé, pokvapkám vlažným mliekom s vanilkovým cukrom.


- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Pekinské placky
Martuška 123 | Pekinské placky
Pekinské placky
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
JarushkaD | Záviny bez kysnutia
Kysnuté cesto na závin aj rožky - bez kysnutia
Tento recept mám od mojej mamy, takže má určite viac ako 50 rokov. Je výborný. V ceste je droždie, ale netreba čakať na kysnutie. Cesto je výborné na záviny, rožky, šatôčky...