
Niečo na inšpiráciu....aj som sa bála napísať ten názov, našťastie je s malým začiatočným písmenom, mazurek je tradičný poľský veľkonočný koláč. Plnka môže byť čokoládová ale aj taká karamelová ako krowky a na vrchu ozdobené sušeným ovocím a orechmi, mandlami....
Cesto: | ||
175 | gramov | hladká múka |
25 | gramov | práškový cukor |
100 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | kyslá smotana |
1 | kus | žĺtok |
1 | štipka | soľ |
Náplň: | ||
100 | gramov | maslo |
75 | gramov | krupicový cukor |
200 | millilitrov | smotana na šľahanie 33 % |
200 | gramov | čokoláda |
2 | polievkové lyžice | pomarančová kôra kandizovaná |
Dokončenie: | ||
50 | gramov | mandle |
sušené marhule | ||
višne |
Suroviny na cesto si spracujeme a dáme na pol hod. do chladničky. Potom rozvaľkám a vykrojím si veľkosť plechu - môžete vykrojiť aj väčšie vajcie, cesto dať na papier. Zo zvyšného cesta si urobím šúľok a položím ho na vrch okraja cesta, pritlačím vidličkou. Dám piecť do vyhriatej rúry na 170 st. približne 20 min.
Plnka - maslo, cukor, smotanu a čokoládu si dám do nádoby a rozpúšťame nad parou. Miešam aby sa sa hmota spolu spojila. Na záver pridáme pomarančovú kôru na jemnučko nasekanú. Teplú plnku vylejeme na upečený a vychladnutý koláč. Ozdobíme podľa svojej fantázie.
Táto dávka je plech rozmerov 22 x 32

Celkom rozumiem, že si sa bála toho názvu
Ale koláčik je to fajnový