Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok

Pridal/a Kamila

Tento šťavnatý koláčik, by som asi aj za vegan mohla vyhlásiť, ak namiesto medu použijete napr. agáve sirup.

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept
Porcie
menší plech
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút
Celkový čas
1 hod, 5 minút

Ingrediencie

Cesto:
1šálkaovsené vločky bezlepkové
1šálkamleté mandle
1šálkaovsená múka bezlepková
2polievkové lyžicekokosový olej
2polievkové lyžicemed
Maková náplň:
500millilitrovrastlinné mlieko
200gramovmletý mak
1balíkvanilkový cukor
2polievkové lyžicetrstinový cukor
1balíkZlatý klas
Dokončenie:
500gramovčerešne
1kusčerešňový džem
2polievkové lyžiceZlatý klas
250millilitrovvoda

Inštrukcie

Inak v makovej náplni je mandľové mlieko, nabudúce skúsim len vodu, len to možno bude chcieť viac cukru. Ak kokosový olej nahradíte maslom a použijete klasické mlieko, koláčik bude tiež skvelý.

Dávkovanie je na malý plech 22x28 cm

Čerešne, smelo môžete použiť aj višne, alebo iné ovocie, umyjeme a odkôstkujeme

Korpus:

V robote hnetacími metličkami vymiešame ovsenú bezlepkovú múku, bezlepkové ovsené vločky, mleté orechy, med a kokosový olej (maslo) a miešame, kým nevznikne jednotná sypká zmes.

Mne sa zdala hmota suchá, tak som pridala ešte 2 PL vody. Ale môžete to vymiešať aj ručne.

Presypeme do papierom vystlaného plechu a utlačíme. Dáme zapiecť na cca 10 minút pri teplote cca 170 °C.

Maková náplň:

400 ml rastlinného, alebo klasického mlieka dáme variť spolu s makom a cukrom. Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas a pridáme k horúcej hmote. Po zovretí a zhustnutí vypneme.

Plnenie:

Predpečený korpus potrieme cca 1/3 džemu (čerešňový, višňový ...). Ja som dávala čerešne až na vrch makovej hmoty, ale lepšie to bude opačne.

Na džem rozložíme odkôstkované čerešne a na to rozotrieme ešte teplú makovú náplň. Dáme piecť ešte cca 35 minút, pri teplote cca 175 °C.

Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.

Čerešňové želé:

Zvyšný džem, preložíme do malého hrnca, dolejeme cca 150 ml vody a dáme variť. V 100 ml vody, rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme k ovocnej hmote.

Uvarenú rozotrieme na skoro vychladnutý koláč. Tým, že koláč dlhšie chladne, som namiesto želatíny, radšej použila kukuričný škrob.

Opäť necháme vychladnúť a odložíme na pár hodín do chladničky. Koláčik bol výborný svieži. pre mňa je takéto pečenie z núdze cnosť, nemala by som jesť lepok, ani mlieko, pečenie je potom veľká výzva. Hambím sa

Postup: 

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept postup 1
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept postup 2
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept postup 3
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept postup 4
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok - recept postup 5
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok