
Kamila | Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok
Tento šťavnatý koláčik, by som asi aj za vegan mohla vyhlásiť, ak namiesto medu použijete napr. agáve sirup.
Cesto: | ||
1 | hrnček | bezlepkové ovsené vločky |
1 | hrnček | mleté mandle |
1 | hrnček | bezlepková ovsená múka |
2 | polievkové lyžice | kokosový olej |
2 | polievkové lyžice | med |
Maková náplň: | ||
500 | millilitrov | rastlinné mlieko |
200 | gramov | mletý mak |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
1 | balík | Zlatý klas |
Dokončenie: | ||
500 | gramov | čerešne |
1 | kus | čerešňový džem |
2 | polievkové lyžice | Zlatý klas |
250 | millilitrov | voda |
Korpus: V robote hnetacími metličkami vymiešame ovsenú bezlepkovú múku, bezlepkové ovsené vločky, mleté mandle, med a kokosový olej a miešame, kým nevznikne jednotná sypká zmes.
Ak by bola hmota suchá, môžete pridať ešte 2 PL vody. Môžete to vymiešať aj ručne.
Presypeme do papierom vystlaného plechu a utlačíme. Dáme zapiecť na cca 10 minút pri teplote cca 170 °C.
Maková náplň: 400 ml rastlinného, dáme variť spolu s makom a cukrom. Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas a pridáme k horúcej hmote. Po zovretí a zhustnutí vypneme.
Plnenie: Predpečený korpus potrieme cca 1/3 džemu (čerešňový, višňový ...). Na džem rozložíme odkôstkované čerešne a na to rozotrieme ešte teplú makovú náplň. Dáme piecť ešte cca 35 minút, pri teplote cca 175 °C.
Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.
Čerešňové želé: Zvyšný džem, preložíme do malého hrnca, dolejeme cca 150 ml vody a dáme variť. V 100 ml vody, rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme k ovocnej hmote. Uvarenú rozotrieme na skoro vychladnutý koláč.
Opäť necháme vychladnúť a odložíme na pár hodín do chladničky. Koláčik bol výborný svieži. pre mňa je takéto pečenie z núdze cnosť, nemala by som jesť lepok, ani mlieko, pečenie je potom veľká výzva.
Inak v makovej náplni je mandľové mlieko, nabudúce skúsim len vodu, len to možno bude chcieť viac cukru. Ak kokosový olej nahradíte maslom a použijete klasické mlieko, koláčik bude tiež skvelý.
Dávkovanie je na malý plech 22x28 cm
Čerešne, smelo môžete použiť aj višne, alebo iné ovocie, umyjeme a odkôstkujeme

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Veľkonočná paska
Kamila | Veľkonočná paska - recept
Veľkonočná paska
Fotorecept na tradičnú veľkonočnú pasku. Recept na kysnutý veľkonočný koláč, ktorý na sviatočnom stole na Veľkú noc jednoducho nesmie chýbať.
Bratislavské rezy
Alica7 | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Klasické a chutné bratislavské rezy ako ich poznáme z cukrárne.