
dasa_ | Zeleninový vývar s vajíčkovými haluškami
Leto je pre mňa obdobím zeleninových vývarov. Odkladám rôzne koštiale z brokolice, karfiolu, zvyšky póru, dostupné bylinky zo záhrady (ligurček, zelerová vňať, petržlenová vňať). A potom už ostáva iba otázka, ako takýto vývar spotrebovať. Jedna možnosť je zeleninová polievka. Vďaka vajíčkovým haluškám robeným trochu inak je to celkom sýte jedlo.
1 | zväzok | zelené bylinky |
1 | liter | zeleninový vývar |
2 | kusov | mrkva |
1 | hrnček | hrach čerstvý |
1 | kus | kaleráb |
Vajcové halušky: | ||
2 | polievkové lyžice | olej |
2 | polievkové lyžice | hladká múka |
3 | kusov | vajce |
1 | štipka | soľ |
Najskôr pripravíme zeleninový vývar. Ideálne, ak máme odložené rôzne zvyšky z brokolice, karfiolu, póru zeleninu, ktorá už nie je vzhľadná na bežnú konzumáciu.
Všetku zeleninu očistíme alebo len dobre umyjeme, zalejeme vodou. Pridáme lyžičku soli, bylinky ako ligurček, petržlenová vňať, zelerová vňať. Kto chce, pridá aj cibuľu, cesnak. Ďalej pridáme celé korenie a nové korenie. Privedieme k varu a varíme asi 30 minút.
Po vychladnutí precedíme a máme hotový zeleninový vývar, ktorý môžeme pár dní skladovať aj v chladničke. Môžeme ho používať do rôznych omáčok, pod mäso, len tak vypiť alebo z neho pripraviť polievku.
Nebojme sa dať do vývaru veľa byliniek. Vďaka nim bude chuť vyvážená. Zeleninu (mrkva, karfiol, kaleráb...)určenú do polievky očistíme a nakrájame na jemné kúsky. Dáme variť do vývaru. Tesne pred dokončením môžeme pridať mrazený hrášok.
Kým sa varí zelenina vo vývare, pripravíme vajcové halušky trochu iným spôsobom. Do pohára rozklepneme vajíčka, osolíme a rozšľaháme vidličkou.
Najskôr na panvici rozpálime 2 lyžice oleja, prisypeme 2 lyžice hladkej múky a za stáleho miešania krátko opekáme spolu.

Foto: dasa_
Keď začne múka rozvoniavať, na krátko ju odstavíme zo zdroje tepla a prilejeme vajíčka. Prudko miešame.

Foto: dasa_
Vajíčka v panvici pomocou varešky rozbijeme na malé kúsky vo veľkosti halušiek. Zalejeme naberačkou horúcej polievky, premiešame a vlejeme do polievky.

Foto: dasa_
Nakoniec ak treba dosolíme, pridáme čerstvú vňať a môžeme podávať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty