M.á.r.i.a | Tekvicový dezert
K jeseni tekvice patria a okrem slaných jedál je vhodná aj na sladké pečenie.
Ingrediencie
| 2 | kusov | vajce |
| 120 | gramov | olej |
| 150 | gramov | trstinový cukor |
| 220 | gramov | tekvicové pyré |
| 170 | gramov | polohrubá múka |
| 1 | štipka | soľ |
| 1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
| 1⁄2 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
| 1 | čajová lyžička | škorica |
| 1⁄2 | čajová lyžička | zázvor mletý |
| 1⁄2 | čajová lyžička | nové korenie mleté |
| 1⁄4 | čajová lyžička | muškátový oriešok |
| 1 | čajová lyžička | citrónová kôra |
| Krém: | ||
| 250 | millilitrov | smotana na šľahanie |
| 4 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
| 1 | polievková lyžica | med |
| 2 | štipky | škorica |
Postup
Z tekvice žltej farby (hokaido, maslová, zimná žltá a pod.) si pripravíme pyré. Ja ho robím nad parou. Tekvicu si očistím, nakrájam na menšie kúsky a dám nad paru variť. Mäkké rozmixujem ponorným mixérom.
Všetky sypké suroviny spolu premiešam. Vajíčka vyšľahám s cukrom a pomaly zašľahám olej. Pridám pyré a zašľahám pyré aby sa to spojilo. Potom zamiešam múku s ostatnými prísadami.
Vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech, prípadne vystlaný papierom na pečenie - veľkosť plechu 20 x 32 cm.
Pečiem vo vyhriatej rúre na 170 st. asi 25 - 30 min, odskúšam špáradlom.
Kým sa koláč pečie vyšľahám si smotanu, zašľahám med, kyslú smotanu a škoricu, nechám v chlade.
Upečený koláč nechám vychladnúť a potom ho potriem krémom a nakrájam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty