Varíme s kelom: Recepty, ktoré zmenia váš názor na túto zeleninu
dasa_, M.á.r.i.a | Recepty s kelom
reklama
Kel je príbuzným kapusty a pochádza zo stredomorských oblastí. Patrí medzi veľmi odolné a zároveň nutrične bohaté plodiny. Kel je veľmi výživný, z pôdy vysaje čo sa dá, neobsahuje veľa kalórií, zato je bohatým zdrojom vitamínov, hlavne vitamínu E. Kel by preto rozhodne nemal chýbať na našom stole.
Vybrali sme recepty na prípravu kelu, okrem klasického prívarku či polievky môžete kel vypražiť, naplniť ním slané palacinky, podávať ho ako prílohu, dokonca aj lasagne z neho pripravíte.
Tento recept je zaujímavou variáciou na tradičný kelový prívarok. Chutná príloha je skvelým doplnkom k mäsu alebo zemiakom, zachováva kel pekne šťavnatým a stále krehkým. Pozrite si recept na kel ako prílohu
Jednoduchá kelová polievka je tradičnou polievkou, aké sa kedysi varili bežne. Základ polievky tvoria kel, zemiaky a cesnak, chuť zvýrazňujú slanina, mletá paprika a rasca. Výsledkom je výborná polievka, ktorá zahreje a nezaťaží trávenie. Pozrite si recept na jednoduchú kelovú polievku podľa mojej babky
Tento recept na je modernou verziou tradičného kelového prívarku. Bravčové plece sa nakrájaja na kocky a dusí s cibuľou, rascou a červenou paprikou. Blanšírovaný kel sa potom podusí cibuľou, cesnakom, smotanou a korením. Výsledkom je lahodný pokrm, ktorý spája tradíciu s novými chuťami a vôňami. Pozrite si recept na smotanový kel s bravčovým na šťave
Kelový prívarok s vajíčkom v mäse spája polievku a hlavné jedlo v jednom. Ak potrebujete zasýtiť viacero stravníkov, je to výborná voľba. Ide o pomerne jednoduchú prípravu a výsledkom je sýty a chutný obed, ktorého príprava vám zaberie len o niečo mále než hodinu. Pozrite si recept na kelový prívarok s vajíčkom v mäse
Toto je ďalšia zaujímavá variácia na kelový prívarok s mäsom. V tomto prípade namiesto duseného mäsa pripravíte kelovo-pórové batôžky plnené mletým alebo mixovaným morčacím mäsom. Ako prílohu môžete podávať varené zemiaky, no zaobídete sa aj bez prílohy. Je to len na vás. Pozrite si recept na kelovo-pórové roládky
Základom kelového prívarku je okrem kelu cesnak a masť. Samozrejme, použiť môžete aj olej, ale masť dodá jedlu jedinečnú chuť. Pri príprave mäsa nešetrite cibuľou a paprikou, dobre ochutené mäso dodá prívarku tú správnu a nezameniteľnú chuť. Touto osvedčenou kombináciou rozhodne zabodujete. Pozrite si recept na kelový prívarok s bravčovým mäsom na šťave
Namiesto kelového prívarku môžete pripraviť dusený kel s mrkvou. K tomu pripravte varené zemiaky a špekáčiky a jednoduchý rýchly obed je na svete. Namiesto špekáčikov môžete pripraviť klobásu, prípadne stratené vajíčko. Pozrite si recept na dusený kel s mrkvou
Ak máte radi slané palacinky, tak ste na správnom mieste. Pripravte si ich podľa tohto netradičného a zaujímavého receptu. Namiesto jednoduchej klasickej náplne, akou je syr a šunka, vyskúšajte veľmi nápaditú kombináciu kelu, smotany, kôpru, syra a šunky. Pozrite si recept na slané palacinky plnené kelovým listom
Recept na prekladaný kel je inšpirovaný receptom na lasagne. Namiesto cestovín si vystačíte s kelovými listami a namiesto hovädzieho mäsa použijete morčacie. Okrem toho budete potrebovať syr a chutný bešamel. Pozrite si recept na prekladaný kel
Zdá sa, že variácií na kelový prívarok je neúrekom. V tomto prípade ide o kombináciu kelu a tekvice, z ktorých uvaríte výborný a sýty prívarok. Do prívarku pridajte pred podávaním dusené mäso, fašírku, vajíčko, volské oko alebo opečenú klobásu. Pozrite si recept na kelový prívarok s tekvicou
Vyprážané zeleninové fašírky si môžete pripraviť aj z kelu, do ktorého pridáte mozzarellu a ovsené vločky s vajíčkom a koreninami. Výsledkom budú chutné malé karbonátky, ku ktorým sa výborne hodí zemiakové pyré a jogurtový dip s cesnakom. Samozrejme, tatárskou omáčkou tiež, nič nepokazíte:) Pozrite si recept na kelové karbonátky
dasa_, M.á.r.i.a | Recepty s kelom
Kel je príbuzným kapusty a pochádza zo stredomorských oblastí. Patrí medzi veľmi odolné a zároveň nutrične bohaté plodiny. Kel je veľmi výživný, z pôdy vysaje čo sa dá, neobsahuje veľa kalórií, zato je bohatým zdrojom vitamínov, hlavne vitamínu E. Kel by preto rozhodne nemal chýbať na našom stole.
Vybrali sme recepty na prípravu kelu, okrem klasického prívarku či polievky môžete kel vypražiť, naplniť ním slané palacinky, podávať ho ako prílohu, dokonca aj lasagne z neho pripravíte.
Kel ako príloha
Foto: dasa_
Tento recept je zaujímavou variáciou na tradičný kelový prívarok. Chutná príloha je skvelým doplnkom k mäsu alebo zemiakom, zachováva kel pekne šťavnatým a stále krehkým. Pozrite si recept na kel ako prílohu
Jednoduchá kelová polievka podľa mojej babky
Foto: dasa_
Jednoduchá kelová polievka je tradičnou polievkou, aké sa kedysi varili bežne. Základ polievky tvoria kel, zemiaky a cesnak, chuť zvýrazňujú slanina, mletá paprika a rasca. Výsledkom je výborná polievka, ktorá zahreje a nezaťaží trávenie. Pozrite si recept na jednoduchú kelovú polievku podľa mojej babky
Smotanový kel s bravčovým na šťave
Foto: M.á.r.i.a
Tento recept na je modernou verziou tradičného kelového prívarku. Bravčové plece sa nakrájaja na kocky a dusí s cibuľou, rascou a červenou paprikou. Blanšírovaný kel sa potom podusí cibuľou, cesnakom, smotanou a korením. Výsledkom je lahodný pokrm, ktorý spája tradíciu s novými chuťami a vôňami. Pozrite si recept na smotanový kel s bravčovým na šťave
Kelový prívarok s vajíčkom v mäse
Foto: M.á.r.i.a
Kelový prívarok s vajíčkom v mäse spája polievku a hlavné jedlo v jednom. Ak potrebujete zasýtiť viacero stravníkov, je to výborná voľba. Ide o pomerne jednoduchú prípravu a výsledkom je sýty a chutný obed, ktorého príprava vám zaberie len o niečo mále než hodinu. Pozrite si recept na kelový prívarok s vajíčkom v mäse
Kelovo-pórové roládky
Foto: Bodana
Toto je ďalšia zaujímavá variácia na kelový prívarok s mäsom. V tomto prípade namiesto duseného mäsa pripravíte kelovo-pórové batôžky plnené mletým alebo mixovaným morčacím mäsom. Ako prílohu môžete podávať varené zemiaky, no zaobídete sa aj bez prílohy. Je to len na vás. Pozrite si recept na kelovo-pórové roládky
Kelový prívarok s bravčovým mäsom na šťave
Foto: M.á.r.i.a
Základom kelového prívarku je okrem kelu cesnak a masť. Samozrejme, použiť môžete aj olej, ale masť dodá jedlu jedinečnú chuť. Pri príprave mäsa nešetrite cibuľou a paprikou, dobre ochutené mäso dodá prívarku tú správnu a nezameniteľnú chuť. Touto osvedčenou kombináciou rozhodne zabodujete. Pozrite si recept na kelový prívarok s bravčovým mäsom na šťave
Dusený kel s mrkvou
Foto: M.á.r.i.a
Namiesto kelového prívarku môžete pripraviť dusený kel s mrkvou. K tomu pripravte varené zemiaky a špekáčiky a jednoduchý rýchly obed je na svete. Namiesto špekáčikov môžete pripraviť klobásu, prípadne stratené vajíčko. Pozrite si recept na dusený kel s mrkvou
Slané palacinky plnené kelovým listom
Foto: M.á.r.i.a
Ak máte radi slané palacinky, tak ste na správnom mieste. Pripravte si ich podľa tohto netradičného a zaujímavého receptu. Namiesto jednoduchej klasickej náplne, akou je syr a šunka, vyskúšajte veľmi nápaditú kombináciu kelu, smotany, kôpru, syra a šunky. Pozrite si recept na slané palacinky plnené kelovým listom
Prekladaný kel
Foto: M.á.r.i.a
Recept na prekladaný kel je inšpirovaný receptom na lasagne. Namiesto cestovín si vystačíte s kelovými listami a namiesto hovädzieho mäsa použijete morčacie. Okrem toho budete potrebovať syr a chutný bešamel. Pozrite si recept na prekladaný kel
Kelový prívarok s tekvicou
Foto: dasa_
Zdá sa, že variácií na kelový prívarok je neúrekom. V tomto prípade ide o kombináciu kelu a tekvice, z ktorých uvaríte výborný a sýty prívarok. Do prívarku pridajte pred podávaním dusené mäso, fašírku, vajíčko, volské oko alebo opečenú klobásu. Pozrite si recept na kelový prívarok s tekvicou
Kelové karbonátky
Foto: M.á.r.i.a
Vyprážané zeleninové fašírky si môžete pripraviť aj z kelu, do ktorého pridáte mozzarellu a ovsené vločky s vajíčkom a koreninami. Výsledkom budú chutné malé karbonátky, ku ktorým sa výborne hodí zemiakové pyré a jogurtový dip s cesnakom. Samozrejme, tatárskou omáčkou tiež, nič nepokazíte:) Pozrite si recept na kelové karbonátky