
Sladkosť vhodná na nedeľné raňajky alebo na poobedie ku kávičke
250 | millilitrov | mlieko |
10 | gramov | droždie |
125 | gramov | hladká múka |
3 | polievkové lyžice | orechy |
1⁄2 | kus | vanilkový cukor |
štipka | soľ | |
1 | kus | vajce |
2 | kusov | jablko |
100 | gramov | kryštálový cukor |
1 | deciliter | voda |
1 | čajová lyžička | škorica |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
100 | millilitrov | kyslá smotana |
1⁄2 | kus | vanilkový cukor |
Vo vlažnom mlieku rozpustím droždie s van. cukrom, pridám vajíčko dobre rozšľahám. Postupne pridávam múku a mleté orechy a vymiešam hladkú hmotu bez hrudiek. Nechám na teplom mieste podkysnúť. Na maslom vymastenej panvici pečiem lievančeky.
Cukor s vodou si dáme variť na sirup kým nám trochu nezhnedne, medzitým si očistím jablká a nakrájam na kocky, pridám do sirupu aj so škoricou a citrónovou šťavou, chvíľku povarím. Na tanieri lievance prelejem sirupom s jablkami, na vrch dáme kôpku kyslej smotany rozmiešanej s vanilkovým cukrom a posypem trochou sekaných orechov.
mňam