Perky a šulance.

Popis

Jedlo môjho detstva má stále úspech v našej rodine... perky /taštičky plnené slivkovým lekvárom/ či šuľance /niečo ako rezance, ale zo zemiakového cesta a hrubšie/...

Perky a šulance. - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
45 minút

Ingrediencie

1kilogramzemiakov (deň vopred uvaríme v šupke a ošúpeme)
2kusyvajec
250gramovhrubej múky
120gramovdetskej krupice
 trochaoleja na pomastenie
 trochamletých orechov na posypanie (môžeme použiť aj opraženú strúhanku alebo mletý mak)
 trochapráškového cukru na posypanie
 trocharozpusteného masla na poliatie

Inštrukcie

Zemiaky si najemno nastrúhame alebo ešte lepšie - zomelieme na mäsovom mlynčeku /je to rýchlejšie a efektívnejšie/. K zemiakom prisypeme múku, detskú krupicu, štipku soli a vajce. Vypracujem tuhšie cesto a rozdelíme napoly. Najskôr na dobre pomúčenej doske /posypeme hrubou múkou/ vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm, vykrojíme koliesko /alebo ak máme doma šikovnú umelohmotnú formičku na plnenie taštičiek, tak pomocou nej si vykrojíme kruh/, naplníme slivkovým lekvárom a uzavrieme /kto má túto šikovnú pomôcku, pôjde mu to jednoducho, pokiaľ ju nemáme, tak končeky cesta prstami pritlačíme k sebe/.

Prvú várku "periek" uvaríme v osolenej vode na miernom ohni, počas varu občas opatrne premiešame, keď vyplávajú na povrch vyberieme ich dierkovanou naberačkou do misky, kde ich trochu pokvapkáme olejom, pretrasieme a pokračujeme rovnako aj s druhou polovicou cesta. Cesto, ktoré nám vystalo premiesime, vyvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a nakrájame hrubšie rezance, ktoré na pomúčenej doske rozšúľame. Uvaríme taktiež v posolenej vode a po vyplávaní na povrch vyberieme, pomastíme olejom. Naberieme na taniere, pokvapkáme maslom, posypeme orechmi /makom alebo opraženou strúhankou/, posypeme práškovým cukrom...

Rovnako robievam aj slivkové gule, ale cesto nakrájam na štvorce, do každého zabalím polovicu slivky, vyformujem guľôčku a uvaríme v osolenej vode, asi na 4 krát. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútku povarím. Vyjde mi cca 55-60 kúskov.

Postup: 

Perky a šulance. - recept postup 1
Vaše hodnotenie: Žiadne
4.5
Priemer: 4.5 (2 hlasy)

Komentáre

prepac, od veci, ale stale rozmyslam, co maju sperky (bizuteria) spolocne so sulancami?! Chichocem saHambím saVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev nie šperky Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe , ale perky- tak sa tomu u nás doma /v Nitre hovorilo/...a ako som tak hľadala, tak aj všelikde inde na Slovensku: https://www.google.sk/#q=perky+lekv%C3%A1rov%C3%A9

ano viem,co su perky Chichocem sa

Mám zo šúlancami taký úsmevný príbeh , pred 3 rokmi sme boli na Táloch a večer sme sa zastavili na večeru v jednej reštike a MM sa rozhodol pre šúlance . boli sme tam aj s vnučkami , keď mu priniesli večeru, bolo na tanierku 10 šúlancov Váľam sa od smiechu po podlahe , všetci sme mali zážitok , lebo musel čakať na večeru a tých 10 šúlancov pojedli deti Chichocem sa a ke´d sme prišli domov , moja vnučka ma prinútila urobiť šúlance , podotýkam , že som ich nerobila aj 15rokov. Keď boli urobené , malá vraví -starká a teraz ich pošli na Tále , nech sa všetci najedia , a nech si nemusia nič doobjednávať Bozkávam Od vtedy ich robím vždy , ke´d jej prídu na chuť

Chichocem saChichocem saChichocem sa milé...inak na Tále mám tiež samé pekné spomienky i keď v reštike som tam šulance nejedla a po tomto zážitku radšej ani nebudem - veď nás je 5 a keby sme mali čakať na 50 kúskov šúlancov Prekvapenie , pomreme od hladu Veľký úsmev

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok