
balalajka
Rodinný klenot. Recept starej mamy na praclíky, ktorých som sa ako decko nemohla dojesť. K pivku, vínku, či horúcemu čaju. Moja srdcovka.
500 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | maslo |
4 | droždie | |
2 | čajové lyžičky | cukor |
1 | deciliter | mlieko |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | kus | žĺtok |
1 | polievková lyžica | hladká múka |
1 | polievková lyžica | soľ |
1 | kus | bielok |
Praclíky sa vždy robia u nás na 2 plechoch. Na ten prvý sa pokladú také, ktoré sa nechajú upieť doružova. A ten druhý plech sa trochu v trúbe zámerne zabudne. A tak môžete buď si pochutnávať na sýtej chuti a vnútornej mäkkosti praclíku, alebo chrumkať, tie trochu tmavšie.
Postup:
Z kvasníc, zohriateho mlieka a 2 kociek cukru vymiešame kvások, ktorý necháme 10 minút podkysnúť. Pridáme do preosiatej múky, cesto osolíme, pridáme na kocky nakrájané stuhnuté maslo a zmiesime na hladké cesto.
To rozgúľame na valček, ktorý nakrájame na rovnaké časti a tvarujeme z neho praclíky. S cestom sa pracuje dobre, netreba ho ani podsýpať.
Zatočené praclíky potrieme žĺtkom, posypeme hrubou soľou a stará dávala aj kmín. Dáme piecť doružova ( u mňa cca 20 minút).
Medzitým z 1 pol.lyž. hladkej múky, 1 pol. lyž. soli a bielka vymiešame riedke cesto.
Keď sú praclíky ružové, vytiahneme ich a poprskáme týmto riedkym cestom a dáme ešte zapiecť (max 8 minút, treba strážiť, nech nehoria).

balalajka
ver mi že nevedela. Nezmestilo by sa do teba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Praclíky vyzerajú byť prudko jedlé. Chcem sa spýtať v recepte v surovinách 2 šálky soli majú byť 2 štipky soli?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Och preklep - ďakujem za upozornenie. 2 čajové lyžičky do cesta. Idem opraviť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú ako niečo, čoho by som vedela zjesť aj tri plechy!:D