Ako správne piecť zemiaky?
Pozrite si aj
No myslím že niektoré zemiaky môžeš piecť a stále sú tvrdé, ale ja nemám rada predvarené a potom pečené. Takže ja robím zemiaky poriadne umyjem a nakrajam na osminky posypem poriadne zmesou ktorú mám vyrobenú niečo ako na americké zemiaky a dám piecť. Aha poriadne pomastiť plech. Ja to rada robím ked mám kurča alebo iba krídla. jednoducho naporcované kura ochutím tiež sypem tou zmesou položím na zemiaky a necham pol hodinu piecť, ak mäsko ešte nedošlo tak otočím a ešte nechám trochu. Ja tieto zemiaky nemiešam. Chutí to veľmi každému, je to také jednoduché a rýchle jedlo.
Potom pečiem zemiaky takto: - plech omastím, zemiaky očistím a nakrájam na koleiska ja aj na menšie nerovnomerné kúsky, okorením, osolím, pridám rascu a pečiem, po 20 min. ich premiešam a nechám ešte dôjsť.
No veľmi milujem zemiaky dusené a celú zimu som na nich odchovaná.
Na olej či masť dám nakrajanú cibuľu, o chvíľku tam dám aj na menšie kúsky nakrájané zemiaky, osolím, okorením a posypem rascou, podlejem cca pol deci vody, zatvorím a necham dusiť. Pozor vody radšej dolejte ak bude malo. Robím v dobrom hrnci, teda viac vrstvovom a zemiaky sú úžasné aj bez ničoho, iba s mliekom či uhorkou. Ak mate kuriatky alebo iné huby môžte spolu s cibuľou opražiť a mate veľmi chutné jedlo. Je to dobré aj so šampiňonmi.
Moje najobľubenejšie varianty na celý obed- pred dokončenáím dám dobrý syr na časť zemiakov a nechám dôjsť a mám zemiaky so syrom, večer si prihrejem zemiaky ak treba dám trošku vody a rozklepnem na vrch vajíčko, zakryjem a po pár minutách mám večeru s volským okom, no nie je zo spodu chrumkavé ale je to rýchle a nemám veľa riadu na umyvanie. Iná verzia - rozmrazené file, okorením, osolím, posypem hladkou múkou a opečiem na oleji, dám do hrnca na zemiaky ak chcem posypem syrom / ja syr milujem/ a mám jedlo. Tieto zemiaky mi veľmi chutia s brusnicami takže teraz sa toho neviem dojesť.
Potom mám rada iba čisté varené zemiaky, ak mám ťažšie mäso, v lete posypem pažitkou či petržlenovou vňaťou, pravda je že tieto zemiaky sú dobre iba hned, ale ja potom ich použijem na niečo inšie. Priložím ku haruli, teda k surovému zemiaku a nejakej cukete a pod., do polievky či na šúľance.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pri akej teplote pečieš zemiaky, na maximum, či kdesi v strede? Možno bude u mňa problém, že tie tenké kolieska pečiem v hrubej vrstve.
S kurčaťom zvyknem piecť zemiaky aj ja, len to mäso pustí šťavu, tak to ide akosi ľahšie.
Dusené zemiaky robievala aj moja babka, ja som zatial nenabrala odvahu, rozmýšľam či ich babka miešala, ale asi áno.
Vyzerá, že máš zemiaky tak rada ako ja, a variacii neurekom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru zemiaky mám rada. Nepečiem na najvyššej teplote iba okolo 180 st.
Tie dusené asi 2x pomiešam. Sú oveľa jednoduchšie na prípravu a skutočne úžasné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pripájam sa ku tvojej odpovedi , všetky recepty milujem a ešte malinké pečené v rúre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som mala tiež problémy so surovými a dlho sa pečúcimi zemiakmi. Niekde som sa dočítala, že je dobre zemiaky vhodiť do vriacej vody a nechať ju zovrieť. Teda ani nie uvariť do polomakka, ale iba ako keby zbaviť škrobu. Vraj sa vtedy aj menej prichytávajú na plech. Tak to robím tak.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ked zemiaky nechame postať dlhšie vo vode a potom vodu zlejeme a oplachneme ich a následne vysušime, no a je to o tom škrobe.
My ako deti sme museli nachystať očistené zemiaky, ktoré boli vo vedre s vodou a mama keď prišli z poľa tak ich dala variť a možno preto že stali viac hodín vo vode im robilo dobre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, vyskúšam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja predvarené pol na pol dám na plech,na ktorom mám večnú?!foliu z lidla za 2 e,jasné kmín,soľ,vegetu,najradšej mám uvarené zemiaky,ktoré takým ?ešte totalitným náradím popučím nie úplne ale cca na 80%,pridám usmaženú cibuľku,v sezone pažitku,alebo petrž.vňať,alebo kôpor.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Len ja mám pocit, že predvarené zemiaky po upečení sú "suchšie"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
čas pečenia skrátiš tak, že zemiaky na pekáči prikryješ alobalom, zemiaky pod alobalom ti zmäknú dosť rýchlo, potom len odkryješ a necháš dozlata zapiecť.
Ja varím všetko zo surových.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidis, tak zvyknem piecť mäso, neviem prečo ma to nenapadlo pri zemiakoch.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja niekedy dám plech na plech
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vsak aj ja peciem zemiaky v pekaci, ktory ma aj druhu stranu na prikrytie, bezne takto prikryvam maso a preco ma nenapadlo to iste spravit so zemiakmi ozaj netusim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
však na to je nanicmama,kto sa nepýta nič sa nedozvie,ja mám menší pekáč,preto to robím na plechu a druhým naopak zakryjem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kdesi som čítala, aby boli pečené zemiaky chrumkavé, dobre je "poliať" ich vaječným bielkom. Bielok rozmiešať/rozšľahať (napr. vidličkou, načo špiniť mixér?!) so soľou v nejakej miske a potom tam vhodiť nakrájané (dávam na štvrťky) zemiaky a premiešať tak, aby sa všetky dotkli s bielkom. Napokon ich vysypať na plech - ja dávam papier na pečenie alebo ako píše Klaudia 17 - večnú fóliu a pečiem asi hoďku. Sú chrumkavé a pripečené zvrchu aj zospodu - olej dávam pomenej - na fólii sa neprilepia. A bielka stačí fakt málo....majú byť bielkom len "pohladkané".....stačí fakt len jeden. Ak robím veeeeeľa takto pečených zemiakov (pre viac stravníkov), tak dám bielka dve.
A ešte tu nepadlo slovo o zemiakovom pyré - zemiaky, mlieko, maslo a popučiť na kašu....mňaaaaam.....aj samotné môžu byť! Ale pravda je, že blog má byť o pečených
A ešte Kami, upresiť potrebujem....píšeš : zalejem bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, navrch dávam nakrájanú smotanu, ....to si neviem predstaviť.....fakt krájanú smotanu?...nie slaninku? Pýtam sa, lebo s bryndzou zemiaky nezapekám, ale chcem vyskúšať.....dík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No take sa len mne moze podarit, slaninu krájame.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Evka s tým bielkom to sú hranolky, raz som ich robila a boli naozaj fajn, ale neviem prečo som ich už nerobila.
Dobrá myšlienka a čo tak čisto blog iba o zemiakoch a ako ich robíme.
Ja mám veľmi rada uvarené a popučené zemiaky a potom na dobre upraženej slaninke omastene a nechané aby sa na spodu urobila kôrka, či omastené voňavým rozpraženým masielkom, no a mama často robila aj s opraženou cibuľkou na masti a potom kyslé mliečko ak nie je bolo dobre aj sladké, ale potom aj bruchobolenie, lebo je to napriek všetkému ťažké jedlo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Možno hranolky margori, nepamätám si už presne, ale odkedy som to kdesi vyčítala, pečiem týmto spôsobom zemiaky pokrájané na štvrťky, na kolieska, ba aj celé - ak sú také mrňúsky ako väčšie korále - veľmi ich milujeme - ten bielok má zabezpečiť chrúmkavosť zemiakov.
Máme radi zemiaky a jedlá zo zemiakov na všetky možné spôsoby, len je už občas zložité natrafiť na ozaj chutné zemiaky - často mi pripomínajú kŕmnu repu Vyšľachtená odroda zemiakov odolná voči mrazu má vraj v sebe gén z aljašskej tresky....tak sa niet čo diviť rôznej pachuti tejto plodiny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No tak už chápem prečo som ešte Mirovi tvrdila že tie krumple boli skladované niekde pri rybe.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ked robíte kašu tak miesto masla môžte dať syrokrém,bambino,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja milujem ak dám namiesto masla šťavu s cibuľkou s pod mäska, robím to vtedy ked robím kura alebo bravčové iba na paprike.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
uznávam, že dobré kombinácie, ....ale pyré pre mňa jednoznačne mlieko-maslo - a podľa možnosti domáce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zemiakova pyre s maslom a mliekom je aj u nas top ale zvyknem robit aj stouchane brambory, povacsine ich varim z novych zemiakov. Varim ich aj so supkou, popucim ich nahrubo a pridam oprazenu slaninku a salotku, premiesam a este pridam aj jarnu cibulku. Je to velka mnamka ked sa zvysia detuchy ich dojedaju na veceru s kyslym mliekom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dokonale zemiaky som sa naucila piect az nedavno :o)) .... ale je to len pre tych, ktorym nevadi supka:
pouzivam co najmensie zemiaky, umyjem, rozkrojim na polovicku. na plech dam papier na pecenie, polejem olejom, posypem korenim na pecene zemiaky alebo len vlastnou zmesou (sol, cervena paprika, mleta rasca, suseny cesnak...ako mi napadne). na to poukladam polovicky zemiakov reznou plochou do oleja s korenim. poslednu polovicku polozim do oleja s korenim a "potukam" nou vsetky naukladane aj z hornej strany. peciem na cca 200°C. vacsinou su hotove do pol hodiny, podla velkosti..
myslim ze tajomstvo tej makosti a rychlosti upecenia je v tom ze sa pod tou supkou aj udusia. a spodok maju krasne pripeceny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tieto sa robievali u nás doma, sú ozaj skvelé, len z doma vypestovaných zemiakov je to iné, na tie kupované v obchodoch sa mi veľmi nechce.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Taketo zemiaky nam robievala babka ako detom a vzdy sme museli zhasnut svetlo na ten posledny (poznate to?). Poslednou dobou ich robievam aj ja dost casto. Je to chutne a hlavne rychle (najma ked sa mi nechce supat zemiaky alebo mam menej casu). Vyborne s mliekom, zakysankou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja v supke peciem povacsine nove zemiaky len ich posolim a obalim v olivovom oleji, pridam par konarikov rozmarinu alebo tymianu, upecu sa velmi rychlo. Kupujem male zemiacky takze ich ani nepolim len ich dokladne vydrhnem drhem kefkou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Viete čo je divné? - ja mám obdobia kedy verím že som objavila dokonalé pečenie či varenie zemiakov a potom odrazu nemajú už tu správnu chuť a ja hľadám iné najlepšie zemiaky a vždy ich nájdem. Takže pár rokov sme robili hlavne zemiaky v šupke a každý sa nadchynal aké sú úžasné, potom som mala celý rok zemiaky na švajčiarky spôsob - neviem napísať -zemiaky postruhané, na panvici nakrajaná na slížiky slaninka a na tom tie surové zemiaky, osolila, porascovala a okorenila čiernym korením, popritlačala som a potom pekne placku prevratila. Celú zimu som bola na tom, potom odrazu už to nebolo to pravé orechové a tak som prešla na dusené zemiaky, ktoré som opísala vyššie. Tie ma držia už druhý rok. Neviem čo príde neskôr, možno sa vrátim k hranolkam, ktoré u mňa mali najmenej obľubenosti, či iba sypkým zemiakom, uvareným, popučeným a na tanieri icha teta postláčala lyžicou a potom naliala dobre kyslé mlieko, bolo to úžasné. U nás sme takto robili veľmi málo, ale u nich som to jedla viackrát.
Viete čo je najlepšie? - minule som zachytila informáciu že zemiaky pomáhajú rozvíjať mozog - teda neviem to tak napísať- ale preto aj naša republika sa zaradila medzi ľudí ktorí majú veľa vedomosti. No tak to že zemiaky bola u nás najlepšia surovina na prežitie nebolo len tak.
No a teraz prišla suseda či neviem poradiť kto by chcel bio zemiaky, že mali krásnu úrodu. Tak hor sa do receptov na naše zemiaky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No Kamila, dúfam, že všetky rady testuješ a oboznámiš nás aj s výsledkom Alebo teda, výsledok testu by mala tvoja rodina prezentovať ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No neviem, na začiatok som kúpila zemiaky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, ďakujem vám veľmi pekne za rady, skúsenosti a recepty.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja zvyknem ešte robiť zemiaky trochu na indický spôsob, predovšetkých ak ich dávam ako prílohu k dusenej zelenine, borkolici, cukine .... Robím ich takto, skopírovala som z tohoto receptu, bo po ránu mi to ešte nemyslí
"Zemiaky očistíme, nakrájame uvaríme v osolenej vode, môžeme aj v šupke. Na oleji podusíme cibulu, pridáme rascu, zemiaky a dochutíme kukurmou, červenou paprikou, chvíľu opečieme. V pôvodnom recepte bola rímska rasca, chili a trochu šťavy z citrónu."
Ak mám , dávam k tomu aj petržlenovú vňať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja opekám aj surové na panvici, nakrájam na na polkolieska až štvrťkolieska podľa veľkosti, dám olej, soľ, rascu prikryjem pokrievkou. Z deväťstupňovej stupnice na varnej doske opekám na 4-5 stupni, treba cca 4-5 krát premiešať, zemiaky sa zároveň udusia vo vlastnej šťave aj opečú je to tak za 25 minút hotové. Robím takto aj také rýchle francúzske, všetko nahádžem surové na panvicu, pred koncom pridám vajce rozmiešané s trochou mlieka. Nie je to také úhľadné ako z pekáča, ale chutí takmer navlas rovnako a času kopa ušetreného.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
potesili ma recepty na zemiaky, sice som uz dost stara, ale niektore nepoznam a rada skusim, tiez jeden pridam: na kus masla dam restovat cibulku nakrajanu na mesiaciky, pridam nakrajanu mrkvu na kolieska (podla moznosti tensie kolieska) a pridam zemiaky nakrajane na stvrtky (mensie zemiaky) pridam sol, rascu a opekam 20 min. za casteho miesania, ak su zemiaky stale tvrde dam asi 1/2 deci vody, zemiaky nie su chrumkave, ale maju zvlastnu chut, musim povedat, ze velmi chutili (tato zemiakova zmes sa pridava do irskeho gulasu) ja som podavala s hovadzim dusenym
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujeme za recept, o takom som ani nechyrovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, potrebovala by som poradiť. Samostatnou kuchárkou som už ozaj dlhé roky, ale na pečenie zemiakov som stále nedozrela. Francúzske zemiaky sú ok, uvarím v šupke, nakrájam a pečiem. Ak robím zemiaky ako prílohu na osminky, tak ich očistím, nakrájam a uvarím do polomäkka v s lanej vode. Až tak pečiem.
Ale keď robím bačove zemiaky, vtedy surové zemiaky nakrájam na tenké plátky, osolím, okorením, pokvapkám olejom, zalejem bryndzou rozmiešanou s kyslou smotanou, navrch dávam nakrájanú slaninu... a pokúšam sa piecť. Len to trvá nekonečne dlho kým sú všetky upečené, vrch sa spečie ... Ta neviem či ozaj tie zemiaky potrebujú dve hodiny pečenia na nižšej teplote, alebo tiež radšej predvariť?
Dievčatá, prosím poraďte, ako pečiete zemiaky vy?