
Trochu pracné ale výsledok je výborný, plnky sú nie klasika maslo ani mascarpone, tento krát to mousse z bielej a ruby čokolád.
Cesto: | ||
450 | gramov | hladká múka špeciál |
80 | gramov | maslo |
200 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
1 | deciliter | mlieko |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
Ruby mousse: | ||
200 | millilitrov | smotana na šľahanie |
150 | millilitrov | mlieko |
3 | plátky | želatína |
200 | gramov | ruby čokoláda |
Vanilkový mousse: | ||
150 | millilitrov | mlieko |
200 | millilitrov | smotana na šľahanie |
1 | polievková lyžica | limetková kôra |
1 | polievková lyžica | vanilková pasta |
3 | plátky | želatína |
200 | gramov | biela čokoláda |
Cesto : v mlieku izbovej teploty si rozpustíme sódu bb, preosejeme múku, cukor, kakao, pridáme mäkké maslo, vajíčka a mlieko.Spracujeme hadké cesto. Rozdeíme na 3 časti, každú rozvaľkáme na rozmer plechu, prenesieme na opačnú stranu plechu, ktorú vymastíme a posypeme múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 st. 8 - 10 min., moc cesto nevysušíme. Z plechu ešte teplé stiahneme, je krehké.
Ruby mousse : Želatínu si namočíme na 10 min. do studenej vody. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme ruby čokoládu. Napučanú želatínu vytlačte a rozpustite pri miernej teplote. Pre lepšie rozpustenie pridajte čajovú lyžičku zmesi s rubínovou čokoládou. Počas rozpúšťania želatíny ju miešajte, aby sa pekne a rovnomerne rozpustila. Pridajte rozpustenú želatínu do pyré z rubínovej čokolády a miešajte, kým nezískate hladkú hmotu bez hrudiek. Potom pridáme 1/3 vlažného mlieka a vmiešavame stierkou od spodu nahor aby sme to mali nadýchané. Miešame kým sa nám nespojí s čokoládou do jednotnej hmoty. Takto postupujeme aj so zvyškom mlieka. Vyšľaháme sladkú smotanu do husta. Odporúčam vyšľahať smotanu v trochu väčšej miske, keďže do nej musíte neskôr pridať čokoládovú zmes. Postupne stierkou pridáme 1/3 šľahačky k zmesi rubínovej čokolády, želatíny a mlieka. Potom výslednú zmes pridajte do zvyšnej šľahačky. Stierkou miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hladkej zmesi. Pomaly miešajte a miešajte pridaním vzduchu do zmesi. Takže zdola nahor.
Vanilkový mousse : Dopredu prevaríme mlieko s limetkovou kôrou a vanilkovou pastou, precedíme a necháme schladiť. Potom už postupujeme rovnako ako pri ruby mousse.
Pláty cesta si potrieme mliekom, na prvý plát rozotrieme vanilkový mousse, prekryjeme plátom cesta, natrieme ruby mousse a prekryjeme posledným plátom cesta. Dobre pritlačíme, prikryjeme papierom a dáme do chladničky na celú noc odpočívať. Potom už len pocukrovať a ozdobiť podľa seba.
Ďalšie recepty
Ďakujem , trochu náročný ale raz za čas sa dá zvládnuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Parádny zákusok