
Chutný a nenáročný zákusok
Korpus: | ||
5 | kusov | vajce |
125 | gramov | polohrubá múka |
125 | gramov | práškový cukor |
Dokončenie: | ||
1 | kus | marhuľový džem |
3 | kusov | banány |
1 | plechovka | mandarínky |
100 | gramov | čokoláda |
Korpus:
Piškótu som zvykla robiť z 3 - 5 vajec. na 1 vajce dávam 25 g, múky a cukru
Žĺtka vymiešame do peny s cukrom, ušľaháme tuhý sneh z bielkov opatrne vmiešavame do žĺtkov na striedačku s múkou - tretina snehu, tretina múky, tretina snehu, tretina múky
Cesto vylejeme na plech, na ktorom máme papier na pečenie a upečieme v stredne teplej rúre cca 10-15 min.
Plnenie:
Kým sa cesto pečie, nakrájame si banán na kolieska a rozoberieme na mesiačiky mandarinky ak sú česrtvé alebo pomaranče (zvykla som sťahovať aj tú tenkú "kožičku")
Cesto prenesieme na dosku, stiahneme papier. Zoberiem formu na srnčí chrbát, položíme ju vonkajšou stranou na cesto (od kraja) a tým, že ňou "rolujeme" po ceste si nameriame, kde potrebujeme cesto odkrojiť.
Tento prvý plát si potrieme džemom a vložíme do formy (nenatretou stranou k forme), zľahka pritlačíme k stenám formy a na džem pokladieme banánové kolieska. Potom si ukrojíme ďalšiu časť, o niečo menšiu ako predchádzajúca, zase natrieme džemom, vložíme do formy, zľahka pritlačíme a pokladieme banánmi.
V strede nám ostane taký "jároček", do neho pokladieme tým užším koncom dole mesiačiky mandarínky. Zostávajúci plát cesta tiež potrieme džemom a potretou stranou zvrchu priklopíme formu. Prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme (ja som zvykla dávať dosku na krájanie a na to ešte nejaký ťažší kastról) a dáme odstáť (najlepšie cez noc). Na druhý deň vyklopíme z formy a polejeme čokoládou.
Hoci toto vôbec nie je typické vianočné pečenie, mne sa spája najviac s Vianocami - zrejme kvôli tým mandarínkam - lebo tie prakticky inokedy ako na Vianoce neboli;-) . Neskôr, keď prišli ku nám kivi, zvykla som aj kivi pridávať - či už nakrájané na kolieska, alebo na mesiačiky do prostriedku. A odkedy mandarínky nie sú žiadnym nedostatkovým tovarom som ho veru tuším ani nerobila.
Presne z tej klasickej najobyčajnejšej džemovej rolády to celé vychádza
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus,to je dobrý náápad! Ja to vždy robievam tak ako píše Jajuška,Ovocný tunel s krémom a toto je raz-dva hotové a nemastné,to musí byť mňam,mňam.ďakujem za tip
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nie je za čo - ten s krémom poznám aj ja, tiež robievame, ale máš pravdu, toto je iné a veru o kúsok jednoduchšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja to poznám ako Ovocný tunel,ale natiera sa to plnkou z pudigu a masla,ale ta tvoja roláda je rýchlejšia.Naši chlapci maju radi klasicku džemovu roládu tak toto bude super.