Popis
Výroba tohto extraktu je veľmi jednoduchá, ale treba povedať, že to nie je lacná záležitosť. Na druhú stranu, alkohol môžete dolievať a urobiť tak skoro nekonečnú zásobu prenikavej vône. Ideálny darček pre nadšené domáce cukrárky.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
250 | millilitrov | kvalitný alkohol bez vône |
6 | kusy | vanilkový struk |
Inštrukcie
Tento recept nepatrí k lacným. Vanilka je celkom drahé korenie, naviac kvalita výsledného extraktu závidí j od kvality alkoholu, ktorý použijete na lúhovanie. Zabudnite na aromatické domáce. Tento postup si žiada jemný alkohol, podľa možnosti bez akejkoľvek vône. Lebo sa vám môže stať, že miesto vanilky budete cítiť skôr slivky. A to by bola škoda.
Vyberieme vhodnú malú fľašu (cca 250-300ml). Vanilkové struky rozkrojíme, jadierka nožom vydlabeme a všetko dáme do pripravenej fľašky. Čím viac vanilkových strukov, tým lepšie. Začať môžete aj dvoma, troma, ideálne je aspoň 6. Rozpolené struky aj so semienkami zalejete cca 250 ml alkoholu, zatvoríte, premiešate a už iba čakáte. Skoro okamžite za alkohol vo fľaške začne sfarbovať do medovej farby. Ideálne, keď tento extrakt postojí aspoň 2-3 týždne.
Potom prelejeme do menších fľaštičiek a do základnej fľaše opäť dolejeme alkohol. Môžeme samozrejme pridávať aj ďalšie vanilky.
Malé fľaštičky vhodne ozdobíme, popíšeme a darček napríklad pre babku je hotový.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Oj tomuto som veľmi rada.
Priznávam - vyrobila som si domáci asi pred rokom, ale nie podľa mojich predstáv. Zásadná bola 1 vanilkový lusk na asi 1,5dcl
. Farbu to dalo ... ale aroma slabaaaaaa. Vyskúšam tých 6 na 2,5dcl.
A už nám to tu vianočne rozvoniava
Platí zásada, čím viac, tým lepšie
len teda potom zrazu zistíš, že vanilkový extrakt je najdrahší alkohol, aký doma máte ...
Znie to lákavo, ale ako to používať do pečenia?
Keď pečiem aj pre deti...
alkohol sa podla mna vypari?, ostava vona a chut a pridava sa po 1 čl do cesta, kremu ..., o detom nevadi