Viac zeleniny, prosím

zelenina No a máme tu prvý týždeň nového roku. Tak ako celý december do nás obchodné reťazce pchali myšlienku, že si máme dopriať, ponúkali nám XXL balenia a luxusné pochúťky za "prijateľnú" (neviem občas pre koho prijateľnú) cenu, tak už to začalo.
Čo?
No predsa chudnúci ošiaľ.

Už sme si mohli zvyknúť, že po kahancoch koncom septembra nastupujú Mikuláši, po nich ešte pred Dušičkami sa vyrútia Vianoce sro a celý ošiaľ s darčekmi a nakoniec len čo odbije polnoc starého roku, už sa navážajú všelijaké light a protein produkty, fitnes, wellness a sport úbory.
No hurá do toho!
Treba tie kilá zhodiť.
Fitká začínajú praskať vo švíkoch, na smoothie sa predĺžil rad o 2/3, nutriční poradcovia majú svoju hight sezónu a z časopisov sa na nás zubia všetky druhy šalátov.
A pritom je to tak jednoduché zaradiť do stravy viac zeleniny. Ovocia podľa mňa ak dáte 1 kúsok denne (zas nehovorím o čučoriedke na čokoládovom koláčiku, aby bolo jasné, hej?) tak úplne v pohode stačí. Taký banán totiž má docela dosť sacharidov a keď spráskate 2-3 denne medzi hlavnými chodmi, tak to má skôr opačný efekt ako odľahčenie váhy.
Zelenina, zelenina, zelenina. Nahradiť ňou sacharidy či už vo forme polievok - nezasmažených, čo vám budem hovoriť, alebo príloh k mäsu či šalátov - či už teplých alebo surových.
Súčasný trh ponúka veľa druhov, ktoré sú hlavne vidieť v našich zemepisných šírkach v lete, nuž .. ak vám nechýba chuť k farbe u rajčiny, tak v pohode. Ja si radšej nastrúham mrkvu s kapustou, či zeler s jablkom a pridám k tomu orechy. Alebo len samotná mrkva podusená s kari korením. Mňam. Taká nám približne zemepisne príbuzná je ešte hokaido a v pivniciach v januári by sa mohla ešte nájsť cvikla.

Dovolené je krájať, strúhať, variť ale i piecť v rúre. Vraj ružičkový kel so slaninkou je delikátny. Neviem. Skúsim. Asi. Snáď.Veľký úsmev
A ešte tu máme kvasenú kapustu. Tá nič nepotrebuje k sebe. Len tanier a vidličku.

Kto ľúbi, môže vsadiť na naklíčené semienka.

A čo vy? Permanentka zaplatená, tepláky nachystané, tenisky očistené a škrabka na zeleninu v pohotovosti? Či to nechávate len tak a počkáte kedy tie kilá odídu samé? A čo vlastne varíte? Ja viem, je sezóna šišiek ...ale tak .... nehovorte mi, že nemáte svoj obľúbený zeleninový recept. Mrkám Tak sem s ním.
Poraďte, posuňte.

Nech tých vitamínov máme okolo seba viac.

Foto: Pixabay.com

Diskusie Naničmama.sk: 

ružičkový kel so slaninkou je super. Robievam. Niekedy aj z obyčajného, len nakrájaného, to je zase trochu iné. Plus na začiatok aj trochu cesnaku.

na dnes som naplanovala k zvyškom ryže, bravčovej panenke dusiť mrkvu s brokolicou a sezamovými semiankami. No aby to nebolo až tak úplne zdravé, pridam trochu hotovej mango čili omáčky. Mohla by som si ju urobiť aj sama, kedysi som si ju aj zavárala, ale dnes si to zjednoduším.

A mám ešte pol hlavky kapusty, tak možno udusím aj tú. Aj keď tú novoročnú som si mohla zjesť sama :)

 

Kapusta veru ani u nás veľmi nejde - teda deti, ja s manželom ľúbime. Hlavne s klobáskou Váľam sa od smiechu po podlahe.

Teda na ten kel sa musím pozrieť. Ja som zatiaľ urobila atak na mrkvu a zeler, ale také kelové niečo musí byť mňam. Ktovie, čo deti povedia.

Oni uznávajú najviac tú zeleninu vo fľaši. Plastovej. Teda kečup aby sme sa rozumeli Váľam sa od smiechu po podlahe.

Joj presne toto zelenina. Velmi si prosim nápady na velmi rychle a chutne zeleninové jedla a este aby ich zjedla aj Tinka, co zeleninu az tak nemusi. Odkedy aj pre nu histaminovu varim, den co den a najlepsie o 15,30 poobede (cez tyzden po skole) a velmi rychlo, dosla mi fatntazia, energia na zeleninové jedlá a to som i ch vyskúšala dosť. Nezvladam varit dve jedla ....Nič verim, operacia starsej devy a rekovalescencia bude uplne v pohode, este syn ....,  aby som mohla zacat fungovat .... Takze v tejto faze neriesim ziadne chudnutie, akurat od buduceho tzydna znova na jogu snad postupne nabehnem, mali dva tyzdne zevrate ....

A teraz tie napady, v zime by ta zelenina okrem priloh najlepsie v teplom vydani mala byt.

Trochu som spomínala a zistila, že som toľko zaleninových jedál vyskúšala napr.

Zapekaná brokolica s mrkvou , s mrazenou zeleninou rychlejsie?

Slané cukinové koláče boli ozaj dobré, jasné bez múky

Omeleta so zelenou fazuľkou a toto je ozaj rýchle

Brokolica rýchlo a chutne 

Ryba na masle s dusenou zeleninou 

už len si to zopakovať. Úsmev

 

Jeeeejda - na zelenú fazuľku som úplne zabudla. A že jej teda v mrazáku mám. Díky za pripomenutie.

Vieš čo mi ešte nepadlo?

Taký Eintopf jako sa u nás hovorí - sviečková Veľký úsmev ... aj to je vlastne samá zelenina ... teda tá omáčka. Veľký úsmev

ja zase rozmýšľam nad segedínom - keď dáš viac kyslej kapusty ako mäsa a prípadne bez smotany, respektíve s minimom kvoli farbe. a skoro bez knedle, to vlastne tiez moze byť dietne. A keby este das morčacie prsia... Teda, uz to velmi nebude segedin, ale to by mi doma možno aj zjedli...

Segedin je skvelý aj bez knedlika, s morčacím či kuracím masom v pohode, akurát múkou netreba zahusťovať. ;) Akurat doma , musim vymysliet nieco aj pre mladu Prekvapenie

Raz som v jednej kuchárke čítala, že šikovná gazdiná, keď dusí mäso na cibuľke na kocky (bravčové pliecko, alebo aj morčacie prsia), tak tovno robí 2 kg. Časť je segedín s kapustou, časť je rizoto s ryžou a zeleninou, časť s kolienkami a ešte môže ostať aj so zemiakmi. Teda, ak nemá veľa stravníkov :) 

Skúšala som to. Nie som šikovná gazdinka. 8 rezňov odkrojených a prichystaných obdeň a zo zvyšku hrniec segedínu. Viac mi 2kg karé nedalo Váľam sa od smiechu po podlahe.

To zjedia aj moji. U nás kľudne originál. V sobotu chcem ísť lyžovať a toto že aká skvelá vec je navariť v piatok pre tých čo ostanú doma. ÁnoÁnoÁnoÁno

To mi nenapadlo.

Ďakujem Bozkávam

PS  - sviečkovú robím zväčša z kuracieho či morčacieho mäsa, samozrejme nešpikujem a neosmážam .... je to vôbec ešte sviečková: Chichocem sa

Nie, nie je to sviečková, je to iba mäso na smotane či inak ako to nazveš. Ja toto nemôžem počuť, prizniť tak veľmi staré dobre jedla, ktoré ja už nemôžem.Mrkám

Tlieskam, máš úplnú pravdu. Dnes je veľmi v móde nazývať niečo nepravými názvami. Ja vždy poviem, že tie origináli si to nezaslúšia....mňa to občas až vytáča Hambím sa, napr. upiecť čokoládovú tortu, prekrojiť 2x, natrieť džemom - hocijakým a nazvať to sacher torta pre mňa hrzôza...Sacher sa musí v hrobe otáčať...halušky s bryndzou urobené cesto bez zemiakov a dať syrokrém ...Slováci bráňme sa Plačem.

Ja sa celkom slušne bránim, ja syrokrém nejem Váľam sa od smiechu po podlahe.

ÁnoÁnoÁnoTlieskam

No však to, že moje decká potom v reštike tú pravú sviečkovú nechcú, lebo pod tým názvom poznajú niečo iné. Ale tak zvláštne je, že ani ja, ani môj manžel takú tú "echt" sviečkovú niekto v rodine nerobil. Proste klasika - prešpikovať, nechať marinovať so zeleninou cez noc, potom osmažiť, potom variť, naďžabať tam brusnice nakoniec na tanieriku.

Takže môžem pridať vlastne diétny recept mäsa na zeleninovo - smotanovej omáčke s karamelom a walla ... Amerika na svete. Váľam sa od smiechu po podlahe

Určite pravá sviečková nie je o brusniciach - do sviečkovej nejdu,  ja som roky robila naozaj sviečkovu len neskôr som zjednodušila a mäso nakrajala a bez špikovania, ale všetko ostatné bolo ako kedysi. Moji všetci miluju sviečkovú, či hovädzie na divoko, ale aj hovädzinu na znojemský spôsob. Taká klasika socializmu a to sme aj tak vždy nolali.

ono to bude celé zložitejšie - je ešte rezeň pečený v rúre, nie vysmážaný, rezňom? Alebo je to len kus mäsa v obale? A aké to má byť to správne mäso? Teľacie? Bravčové? Stehno alebo karé?

Schválne som teraz pozerala prvú slovenskú kuchárku Jána Babilona. A tam sa sviečková podáva s krumplami.

Alebo Terézia Vansová má vo svojej kuchárke dokonca tri rôzne recepty na sviečkovú. Každý v niečom iný.

Samozrejme, obaja ju robia na masti.

Tak ktorý recept je ten pravý?

 

Ja vychádzam z kníh ktoré boli určené kuchárom a teda sviečkova sa robila podľa jedného receptu v celom československu, takisto bol rovnaký vypražaný rezeň a mnoho iných jedál. Nepamätám si časy Márie Terezie a ani Terezie Vansovej a teda to neriešim.

Daj recept prosím. Gramáž netreba, ale presný postup by ma zaujímal. Ja som už našla aj horčicu do toho, čo mňa prekvapuje.

No tak knihu nemám takže recept podľa šefkuchára ktorý vyučoval dalších kuchárov.

Hovädie zadné, cibuľa, mrkva, trochu zeler a petržlen - iba koreňová zelenina, prešpikovanie slaninou - čo ja som nikdy nemala rada. Z výpeku mäsa robíš omáčku, lyžička horčice, čierne korenie a soľ sú iba ochucovadla - prepasirujeme.  Ja som použivala kyslú smotanú, nakoľko nemám rada ocot či citrón na okyslenie, trošku pr. cukru a pár kvapiek vorčestra. To bol recept podľa takej kuchárky. Omáčka nemá byť ani veľmi hustá ale ani nie riedka, nič nie je horšieho ako rozmočený knedlík od vody, knedlík v omáčke ma byť chutnučký. Takto bol popísovaný ten recept pre takých čo mali 18 a nevedeli variť ako som v tom čase bola ja. Hltala som tu knihu a uverila mu že si mám zachovať jedla správne a nikdy nepridavať to čo tam nemá byť, lebo iba vtedy si ich vychutnám. Bol to pán kuchár a určite aj gurmán.

...ale mäso používajú isto rovnaké

Odhliadnúc od toho, že sviečkovicu veru netuším, či som už videla v obchode,  jedla som ju možno 2x a aj to v reštauráciu vo forme steaku. Predsa len tá cena je niekde inde.

Býka sme aj chovali, teraz kupujeme od známych z voľného chovu. Ale keď je sviečkovica, vždy sa odkladá pre malé deti. Teda u nás.

Sviečková sa nerobila zo sviečkovice ale z hovädzieho stehna. Zo sviečkovice sa robili minútky.

No ja neviem, pre mňa je zima antizeleninová, mrkva z obchodu mi robí problém, kapusta a kel, nič nemôžem, z karfiolu som išla zomrieť. O šalate radšej pomlčím, bolo to najhoršie po dlhom čase. Takže včera som si urobila poslednú tekvicu, myslela som že je to hokaido ktoré až tak veľmi mne nechutí ale bola to špagetová a tak mám aj na dnes. / Prišla som na to že mne rocobí problém  raz ohriate jedlo, ale zbytky  všetkej chémie/

Takže zo zeleniny hlavne zemiaky na cibuľke, aj mrazenej znesiem iba v malom množstve a to som skúsila rôznych výrobcov, no našťastie ma netrápi váha a ja som určite cez Vianoce nepribrala. Razuľka či fazuľa neprichádza do úvahy o paradajkach či paprike ani nehovorím.

Inak čo zvládam teoreticky, a akceptujú aj doma, je strúhaná mrkva ako príloha. Bez dochucovania ...

Kapusta u nás len kvasená - "light" kapustnica: opražím klobásku s cibuľou, dolejem vodu, uvarím v nej zemiaky, pár sušených sliviek, a keď sú zemiaky takmer uvarené, pridám kyslú kapustu. Segedín s kuracím mäsom, bez múk, ale kyslá smotana musí byť. A potom kyslá kapusta ako príloha napr. k mäsovým pirohom, pečeným zemiakom, plackám, mäsu. Lenka spomenula Eintopf: kura stratené v kyslej kapuste - do pekáča strčíme kura a do neho aj oklo neho plno kyslej kapusty, hodinku zkryté pečieme, najlepší je na to hlinený rímsky hrniec.

Ružičkový kel robím s cestovinami a jogurtovou omáčkou. Cukinu nakrájam na kolieska, opečiem na panvici a posypem bylinkovou soľou (príp. grilovacím korením) a keď som veľmi hladná, spravím si aj volské oko k tomu. Kelovo-mäsové fašírky u nás zjedia aj chlapi. Ešte zeleninovú polievku robievam - opražím cibuľku na olivovom oleji, zalejem vodou a podľa doby varenia pridávam zeleninu, čo mám doma: mrkvu, kaleráb, cukinu, paradajky, petržlen, zemiaky, hrášok, pór. ale najradšej si spravím šalátik z čerstvej zeleninky Úsmev 

Dnes večer si asi spravím zeleninové čipsy - mám tam batáty, cviklu, cuketu... tak zužitkujem. Škoda, že chalani nechcú úplne všetko zeleninové, ale som rada, že aspoň niečo zjedia - v stredu chceli špenát, brokolicová polievka u nás ide, tiež strukoviny (šošovica, fazuľa, hŕstka, cícer).

My máme radi brokolicovo-cuketové cestoviny. Ale teda dávam na začiatok ajj  trošku slaninky :). Potom brokolicu, nastrúhanú cuketu a na záver šupnem cestoviny. No a dochucujem v poslednej dobe tymiánovým olejom. A ešte milujem vyprážaný celer. Len vyprážané teda asi najzdravšie nie je Váľam sa od smiechu po podlahe

 

Daj ho upiecť tak obalený do rúry lem trochu pokvapkať olejom. My máme radi aj hranolky zo zeleru tiež pečiem v rúru.

V prvom momente som myslela, že zeler obalený napríklad v alobale, len naolejovaný. Ale dobre som si to prečítala a zrejme myslíš normálne obalený v nejakom trojobale a tak pečený. Tak to potvrdzujem, to je výborné. A príde mi to rýchlejšie ako vysmážanie.Teda čo sa roboty týka.

To by som napísala zabalený haha...ja aj rezne tak robím aspoň nie sú mastné.

....a aj trošku zdravšie, lebo sa to "nemáča" v oleji. Ja už takto pripravujem takmer všetko. Klasický trojobal a šups do rúry: brokolicu, karfiol, zeler, cuketu, patizóny, tekvicu, syr ..... aj porcie kurčaťa.  

A prečo som to ja vždy mala suché? - preto som to aj prestala robiť. 

Ja si potriem pečaci papier (len pod rezňom) trochou oleja-masti a na vrch kvapnem trochu oleja, úplne bez tuku to nie je ono. Robím tak aj zemiakové placky aspoň neplávajú v oleji alebo ich po ukečení trochu potriem masťou tak ako lokše.

Rezne tak nerobím, naozaj sa mi zdajú tvrdšie a suché. Robím ich zriedka a klasicky na oleji, ale na radu jedného kuchára, ihneď po vypražení namočím rýchlo do vriacej vody - sekundu/dve. Prebytočný olej sa vyplaví do vody a rezeň skrehne. 

P.S. Dáko sme sa ale od zeleninových jedál ubrali k mäsu Chichocem saChichocem saChichocem saChichocem sa

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe aj ty si si všimla?

Až moc ďaleko od zeleniny sme odbočili, ešte že som cez víkend na tú zeleninu presedlala a s rybami Mrkám. Tiež rezne v mojej kuchyni sú veľmi málo Chichocem sa

U nas sa  zje zeleninky hodne, vzdy mam v mrazaku hrasok a kukuricu. Sampiony tiez vycaria rychle jedlo, pridavam  ci uz do omelety alebo do frittaty. Ked peciem masko v rure tak vzdy s mrvkou a zelerom, k tomu par salotiek a cesnak v sustakoch :-) mnamka velka. Ked robim masko grilovane na panvici tak k nemu nam velmi chuti dusena mrkva a cuketa, robievam tak, ze ich nakrajam skrabkou na zemiaky na dlheee platky. Potom uz staci len sol, kusok masla a par kvapiek olivovyho oleja. Vynikajuci je k tomu jogurtovy dresing robievam ho len s troskou harisy. Zelene fazulky kupujem na kvanta v nemenovanom retazci pocas francúzskeho tyzdna :-D. Kapustu sa nam tohto roku opat nepodarilo nalozit, kedze sme mali preteky az do decembra, nastastie svokricka to isti takze caro kolozvarskej kapusty, kapustnice ci segedinu nas neobide :-)

 

viac zeleniny a ovocia určite, s tym suhlasim. Začala som dietu a všetko jedlo si poctivo važim na mikrovahe a citim sa ovela lepšie.

Dievčatá, k diskusii o sviečkovej tam vyššie - ja robím tiež z rôznych druhov mäsa, čiže nie vyslovene iba z hovädzieho, ale zase, u nás je pri sviečkovej hlavná práve tá zelenina, to mäso tam dávam iba na príchuť (začala som to robiť keď som zistila, že šťava sa vždy minie a mäso zostane), ba čo viac, keďže MM posledné časy akosi začala vadiť smotana, tak zeleninu po rozmixovaní rozdelím na dve časti, jednu nechám bez smotany (takže to je super "zdravá" verzia) a smotanu pridávam len do tej druhej polovice. No a potom si to každý servíruje po svojom - kto chce, môže si obe verzie omáčky zmiešať ;-).

Ale ešte takôto som chcela - budúci týždeň má Li_l v ponuke "Áziu" a videla som, že budú mať aj Pak Choi - to vyskúšajte, ja som to asi pred rokom dostala od suseda, ktorý zase má za susedov Vietnamcov a on to mal od nich ... veľmi chutná zeleninka, receptov je na nete pomerne dosť, takže to si ľahko nájdete a je to faaakt dobré.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.