Vyskúšaný recept z domácej pekárne na základny cca 800g chlebík. Po vyskúšaní základného receptu môžete začať aj s experimentami.
Foto výsledného chlebíka je len ilustračne, zdroj Pixabay

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
350 | mililitrov | voda |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | polievková lyžica | ocot |
400 | gramov | hladká múka T-650 |
150 | gramov | ražná |
1 | čajová lyžička | sušené droždie |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | čajové lyžičky | rasca drvená |
2 | kusy | zemiak |
1 | polievková lyžica | semienka |
Inštrukcie
Do pekárničky najskôr vodu, pridám olej, ocot. Nasypem preosiatu múku. Ak nemám inú, stačí aj hladká. Pridám nastrúhané uvarené zemiaky (nemusia byť). na jeden koniec dám soľ, na opačný koniec droždie. Pridám rascu a spustím program podľa pekárničky. Ak máme pekáreň, do ktorej sa dá pridávať pred začiatkom pečenia, tak po signále pridám semienka. to aby sa počas miesenia nerozdrobili.
Po overení základného receptu môžeme začať s experimentami. Vodu môžeme vymeniť za mlieko, kyslé mlieko, zakysanku. Môžeme meniť múky, ale vždy je lepšie, keď väčšina bude obyčajná hladká.
Do chleba sa dajú pridať aj napríklad krúpy, špalda. Ale pozor, tieto treba najskôr uvariť do mäkka a až tak pridať. A pozor, aby neobsahovali veľa tekutiny.
Postup:
