reklama

Nemiesený hrnčekový chlieb

Pridal/a dasa_ dňa 15. 03. 2020 - 11:15 - Recepty dasa_
Nemiesený hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, dasa_

dasa_ | Nemiesený chlieb


reklama

Ako upiecť nemiesený chlieb? Tento recept som skúšala veľmi dávno. Medzitým som už stihla podrať jednu piecku na pečenie chleba, experimentovať s kváskom.

Ingrediencie
3 hrnčeky hladká múka
1⁄4 čajová lyžička sušené droždie
1 čajová lyžička soľ
1 hrnček voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Všetky suroviny zľahka zmiešajte v mise, prikryte fóliou a nechajte pracovať 12 až 18 hodín. Vhodné je použiť chlebovú múku T1050 alebo aspoň T650.

Po tomto čase cesto vyklopte na pomúčenú dosku, ľahko preložte a nechajte odpočívať pár minút.

Teraz si pripravte formu na kysnutie, ideálne košík. Vložte doň čistú utierku, dobre ju pomúčte a preložte tam cesto z dosky. Pomúčte aj na povrchu, prikryte ďalšou utierkou a nechajte kysnúť ešte dve hodiny.

Po uplynutí jeden a pol hodiny vložte pekáč aj s vrchnákom do rúry a rozpáľte je na cca 230 stupňov. 

Po 30 minútach vytiahnite, vrchnák odložte a vykysnuté cesto preklopte do horúcej nádoby.

Ideálne žiletkou urobte na povrchu zárezy (na mojich fotkách zárezy ešte nie sú, preto je dlhá prasklina)

Zakryte a vložte do rúry na 30 minút. Po tomto čase odokryte a pečte ešte 10-15 minút, aby sa vytvorila aj kôrka. Správne upečený chlebík po poklopkaní zo spodnej strany duní.

Postup je síce jednoduchý, ale trochu náročnejší na časovanie. Ak chcete čerstvý chlebík zajtra na obed, je potrebné na to myslieť deň dopredu.

Doplňujúce poznámky

Nejak začínam mať pocit, že je čas, vrátiť sa k tomuto experimentu. Aj času máme teraz dosť. Čerstvý chlebík dnes rodina určite ocení oveľa viac. Len treba dobre plánovať, lebo chlebík bude najskôr na druhý deň

Dôležité je nájsť aj nádobu, v ktorej budeme ten chlebík piecť. Nádoba musí mať pokrievku a nesme jej robiť problém pobyt v rúre na vysokej teplote.

Ja som piekla v mise z jenskeho skla. Pri manipulácii som si vždy podkladala pod misu utierku.

Doplňujúce obrázky
Nemiesený hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, dasa_, 1

dasa_

Výnos
8 Porcie
Celkový čas
1 hod, 15 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama