
dasa_ | Nemiesený chlieb
Ako upiecť nemiesený chlieb? Tento recept som skúšala veľmi dávno. Medzitým som už stihla podrať jednu piecku na pečenie chleba, experimentovať s kváskom.
3 | hrnčeky | hladká múka |
1⁄4 | čajová lyžička | sušené droždie |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | hrnček | voda |
Všetky suroviny zľahka zmiešajte v mise, prikryte fóliou a nechajte pracovať 12 až 18 hodín. Vhodné je použiť chlebovú múku T1050 alebo aspoň T650.
Po tomto čase cesto vyklopte na pomúčenú dosku, ľahko preložte a nechajte odpočívať pár minút.
Teraz si pripravte formu na kysnutie, ideálne košík. Vložte doň čistú utierku, dobre ju pomúčte a preložte tam cesto z dosky. Pomúčte aj na povrchu, prikryte ďalšou utierkou a nechajte kysnúť ešte dve hodiny.
Po uplynutí jeden a pol hodiny vložte pekáč aj s vrchnákom do rúry a rozpáľte je na cca 230 stupňov.
Po 30 minútach vytiahnite, vrchnák odložte a vykysnuté cesto preklopte do horúcej nádoby.
Ideálne žiletkou urobte na povrchu zárezy (na mojich fotkách zárezy ešte nie sú, preto je dlhá prasklina)
Zakryte a vložte do rúry na 30 minút. Po tomto čase odokryte a pečte ešte 10-15 minút, aby sa vytvorila aj kôrka. Správne upečený chlebík po poklopkaní zo spodnej strany duní.
Postup je síce jednoduchý, ale trochu náročnejší na časovanie. Ak chcete čerstvý chlebík zajtra na obed, je potrebné na to myslieť deň dopredu.
Nejak začínam mať pocit, že je čas, vrátiť sa k tomuto experimentu. Aj času máme teraz dosť. Čerstvý chlebík dnes rodina určite ocení oveľa viac. Len treba dobre plánovať, lebo chlebík bude najskôr na druhý deň
Dôležité je nájsť aj nádobu, v ktorej budeme ten chlebík piecť. Nádoba musí mať pokrievku a nesme jej robiť problém pobyt v rúre na vysokej teplote.
Ja som piekla v mise z jenskeho skla. Pri manipulácii som si vždy podkladala pod misu utierku.

dasa_
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty