
balalajka
Ešte stíhame! Ešte je október. A čo patrí k októbru? No tekvice, ja viem, ale aj Oktoberfest. A k pivu patria aj praclíky. Slané praclíky
500 | gramov | hladká múka T-650 |
1 | kus | droždie |
3 | čajové lyžičky | cukor |
255 | millilitrov | voda vlažná |
1 | čajová lyžička | soľ |
40 | gramov | maslo |
1 | liter | voda |
60 | gramov | sóda bikarbóna |
morská soľ |
Do vlažnej vody pridáme cukor a kvasnice. Vymiešame a necháme 5 minút postáť. Potom zmiešame narýchlo v mise s múkou, 1 čajovou lyžičkou soli a maslom. Dáme na dosku a 10 minút hnetieme. Nepodceňovať tento úkon . Cesto má byť vláčne, nie je lepivé na dosku, netreba ho podsýpať. Rukami ho prehrievame. Potom cesto premiestnime do misky a dáme na 40 minút kysnúť.
Cesto nám zdvojnásobilo objem. Rozdelíme ho na cca 75 gramové časti, tie vytvarujeme do guličiek a tie pod utierkou necháme kysnúť ďalších 20 minút.
Potom každé cestičko vyvaľkáme na cca 45cm valček a ten stočíme do tvaru praclíku. Dáme znovu na 10 minút oddýchnuť. Za ten čas si privedieme do varu 1,5 litra vody so 60gr sódy. Do vody na 30-35 sekúnd spustíme po dva kusy praclíkov. Ja som ich aj otočila z oboch strán, aby sa vytvorila na oboch stranách glazúra. Dierkovačkou vyberieme na plech s papierom, posypeme hrubozrnnou soľou a dáme piecť na 200 stupňov 15-20 minút do hneda.

balalajka

balalajka

balalajka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mám recept od Svetlany - povedala by som pre pamätníkov tejto stránky :) Je tuším ešte jednoduchší.
Počúvaj a kto to tebe stíha doma jesť, keď podľa mňa takéto moc nejedávaš? To stíhajú chlapi?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Musim to napisat Svetlane, ze ci si take pamata .... 3.5dcl je dost podla mna. Presne takto to bolo ten prvy praclikovy moj pokus. Potom z toho nesli urobit pracliky, lebo sa to nedalo sulkat.
No a kto jedava? Nieco ja, nieco deti, nieco najblizsia rodina, nieco donesiem na kostovku do posilky (tam sa zje vsetko a viem kto chvali a dviha ego a viem kto da konstruktivnu kritiku ) a este na necokoladove veci je tu v robote pes a na cokoladove babickine sliepky ( velice dobry barter mame so sliepkami dohodnuty
).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Inak infoška ohľadom skladovania - cca 12 hodin na vzduchu im neurobi nič. Ostanú pekné, pevne, nevysušené (pripisujem to tomu "kabátiku zo sódy" a soli ), v sáčku ostanú také "splihnuté", akoby vlhké. Viac ako 12 hodín po upečení sme netestovali. Nestihli sme. Všetko sa pojedlo .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak dlho som sa chystala pridať tento recept, až si ma predbehla :)
Je to super, ak sa náhodou čudujete, že sa to najskôr varí, tak práve to varenie v sóde vytvorí na povrchu efekt, aký je na tých obyčajných slaných tyčinkách, čo majú na obale napísane DRU.
Ja som robievala aj rôzne iné tvary, praclíky sa mi zdali zložitejšie na tvarovanie. Ale to bol iba môj pocit, nechcelo sa mi zase až tak s tým babrať, ako si ty ukázala.