reklama

Ak o tom ešte neviete, Veľká noc bude

Kamila , 30. 03. 2021 - 12:07

reklama

dokonca za pár dní.

Možno ste si v záplave informácii o pomalom ústupe pandémie či "vyriešení" koaličnej krízy ani neuvedomili, že Veľká noc je tu. Nie o týždeň či dva, ale za pár dní.

Možno, je ešte na mieste otázka " Čo je to Veľká noc? A koho zaujíma? Však žiadna zmena, doma sme stále... " Pre veriacich je to veľmi dôležitá udalosť,  aj keď tento rok bude zase bez návštevy kostola. Pri omši v telke , PC, rozhlase, to je asi o inom .... Pre ostatných? Skúsila som nájsť zopár dôvodov prečo sláviť sviatky jari. Veľká škoda, že základný dôvod, ako návšteva blízkych uviesť nemôžem:

  1.  jedlo: Ak by som sa opýtala staršieho syna na Veľkú noc, jeho odpoveď by určite bola v štýle, že veľkonočné raňajky sú najlepšie ... Veľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheChichocem sa Však veľkonočná hrudka, je fantastická, v kombinácii so šunkou, klobásou, vajíčkom a cviklou, ešte lepšia, dokonca aj v mojej delenej verzii, bez koláča
  2. koláče: Aj zákusky nejaké budú, zatiaľ vôbec, ale vôbec netuším aké .... Ale asi bez mandľových lineckých to nepôjde pre moje histaminové devy, drahému spravím rýchle pirohy z lístkového cesta, staršiemu synovi asi srnčí chrbát a nejaké rolády .... ?
  3. Jarné upratovanie som nezvykla "provozovat" , ale vrámci domácej perestrojky, sa kde tu niečo spratalo. Mňa musí najprv osvietiť. Momentálne je už kopec roboty vonku.
  4. oddych: Možno dozrel čas aspoň  deň nič nerobiť a nohy vyložiť skôr ako v nedeľu večer.
  5. príroda: Tuším, tej si užívame za posledný rok všetci viac, však aby sme len doma nesedeli na zadku. Prebúdzajúca príroda je na prechádzky  ako stvorená a pohybu na čerstvom vzduchu nie je nikdy dosť.
  6. tradície: Viem tento dôvod, by mal byť medzi prvými, ale je tu. Tradície majú veľký zmysel, teraz rozmýšľam aký ....Hambím saJe to také ukotvenie rodiny naprieč generáciami ... Stretnutie rodiny, maľovanie vajíčok, tradičné jedlá, koláče, polievačka, šibačka ... Aj keď o tých posledných dvoch by sa dalo polemizovať. Tento rok snáď budú len vrámci jednej domácnosti? Mladí muži nezarobia.Hambím sa

Koniec teórie, ideme do reality. Mali by sme nakúpiť šunku, klobásu, vajíčka, mlieko, cviklu, chren ...., pasku .... voľačo na pečenie, varenie, čokoládové vajíčka. Všetko len tak s noblesou, bez stresu, však nejde o život, také tu už máme. Najdôležitejšie je asi sa naladiť na lepšie zajtrajšky, pomaly a opatrne. Jar ide, korona je snáď na ústupe, o politike možno chvíľu budeme menej počuť, deti pôjdu čím skôr do školy a bude ako nebolo.

Dievčatá, ako vy vnímate tohtoročnú Veľkú noc? Ako s ňou naložíte? Prajem vám krásne predsviatočné dni a pohodové sviatky.


reklama


reklama

majas, Ut, 30. 03. 2021 - 13:25

No veď ja som tak dobačovala, že som si včera spomenula, že aha je tu a ja nemám ani pohľadnice kúpené, tak som dopadla veru. Tiež asi niečo upečiem, samozrejme netuším, čo, jeden člen HIT, zvyšok si niečo vyberie. Každopadne iné to bude, ale tak hrudka a cvikla nemôžu chýbať, mäsožravcom aj to iné a koláč- chlebík dáky upečieme. Veľké upratovanie nehrozí, aj keď mačiaky by ocenili keby som okná poumývala, mali by lepší výhľad, ale keď susedovci dookola dymia nem ma význam. Úfam si, že počasie sa ako tak vydarí a potúlame sa kus po okolici, však ako minulý rok. Úsmev

Kamila, Ut, 30. 03. 2021 - 14:01

Však aj ja som si spomenula, že tento rok som pohľadnice ozaj nezvládla ..., este aj na posielanie cez slovensku postu cez internet je neskoro, na sms a email a Fb pozdravy velmi nie som. Hambím sa

dan-cula, Ut, 30. 03. 2021 - 17:07

pochválim sa..pohladnice odoslané kedže sa zas nestretneme a sms sa mi zdá taká neosobná..okná som umyla pre mesiacom a teraz veru nejdem!piecť budem len jeden koláč-menej zožeriem...variť tak ako inokedy ale v malom..

vytešujem sa z kvietkov,spevu vtáčeniec,toho ako sa lúky začínajú zelenieť ale hlavne,že ked aj zakrútená v teplom župane už som mala a zas si dám skoro ráno -0630-0700 kávu von v sade ale musí svietít východné slniečko...no život sa vtedy zdá "na parádu"..(aj kocid vredy vyfučí z hlavy).

Kamila, Ut, 30. 03. 2021 - 17:22

Ty si aká šikovná aj s oknami aj pohľadnicami  Áno

Kamila, Ut, 30. 03. 2021 - 17:24

Zdá sa, že už mám program na Veľkú noc, vo štvrtok sa ideme očkovať Astrou, to by som si asi na dva dni nemala nič plánovať? Hambím sa

balalajka, St, 31. 03. 2021 - 07:14

Jak neplánovať? Oddych si naplánuj Mrkám.

Kamila, St, 31. 03. 2021 - 09:45

Ano, oddych planujem , kolacky pockaju ...

 

balalajka, St, 31. 03. 2021 - 10:08

Druhým dňom tu na mňa kukajú tieto tyčinky:

https://nanicmama.sme.sk/nepecene-zakusky/orechove-nepecene-tycinky

A strašne moc na mňa hovoria. Ale strašne.

Normálne ich cítim na jazyku.

A bonus je, že ich doma budem jesť akurát ja asi, lebo chlapi sú neorechoví Váľam sa od smiechu po podlahe

Chlapom uvarím puding Chichocem sa

dasa_, St, 31. 03. 2021 - 10:52

Jaaj, ja mám konečne po rokoch novú rúru. Ani neviem, prečo som nákup odkladala. A tak miesto dokončovania toho, čo ma živí (daňové priznania) plánujem, čo upečiem. Ešte že si pripomenula tú múku, veru neviem, čo mám doma. Po rokoch, keď medzi vrcholné moje kúsky patrili hrnčekové koláče plánujem, čo všetko vyskúšam. Tak som zvedavá, čo to nakoniec vlastne bude.

balalajka, St, 31. 03. 2021 - 11:19

Gratulujem ku rúre. Som si uvedomila,že najväčšie investície u nás v domácnosti za posledný rok sú do kuchyne, potom môj bicykel a moje topánky. ÚsmevHolt - priority.

Ja som sa ráno začala zamýšľať už vymýšľať tiež - asik tie cheddarové koláčky fakt už vyskúšam. Hambím sa

Veľký úsmev

balalajka, St, 31. 03. 2021 - 07:18

Noooo - ja som si naplánovala Veľkú noc podľa môjho gusta a SHMU a covidsemafór ma už uzemnilo Pohoda.

A tak - chlapi sa tešia na veľkonočnú babu, údené - už kúpili. Z koláčov ma hlava nebolí - mascarpone kúpené - tiramissu to istí a možno nejaký svieži citrónový koláč alebo malinový aj spravím. Vôbec si s tým hlavu nerobím. Láka ma brunch v štýle palacinky, wafle a lievance. Chichocem sa Ale včera som kukala, nebudem radšej tú múku dokupovať. Pupok mi rastie.

Nič - von sa pôjde. Zet má pršiplášť, ja goretexové nové boty, tak môže aj pršať. Nedbám.

A možno vytiahneme ping pongový stôl a zopakujeme si veľkonočný korona turnaj - šak pršať vlastne nemá.

Kamila, St, 31. 03. 2021 - 12:38

Dievčatá, čo si predstavíte pod individuálnou duchovnou starostlivosťou, na ktorú momentálne udelili výnimku? Spoveď? Ludia sa budú v kostole modliť po jednom, či od veľkosti kostola po 50? Konečne to smerovalo na lepšiu cestu ..., toto bude na individuálnom výklade ľudí, farára ...?

dasa_, St, 31. 03. 2021 - 13:20

Nuž tak nejak ako prebiehajú napríklad aj sedenia u psychológa. Alebo u lekára.  Tie osobné. Lebo prebiehajú. Všetci majú rúška, respektíve respirátory, dodržiavajú sa rozostupy,  dispozícii je dezinfekcia. To ked ide o spoveď. Neznamená to napríklad obnovenie bohoslužieb. Aj keď si to samozrejme iste niekde tak vyložia. Rovnako ako pri akomkoľvek inom opatrení. Sú tí, čo dodržiavajú a sú tí, čo na to kašľú.

Čo sa týka kostolov, tak neboli zamknuté ani doteraz. Čo sa týka toho, ako to vysvetlia kňazi, zvyčajne dostávajú usmernenia od diecéznych biskupov.

Kamila, St, 31. 03. 2021 - 15:09

takže podľa teba, je to opatrenie za účelom spovede?

dasa_, St, 31. 03. 2021 - 15:28

nie, asi  nejde iba o spoveď. Proste ľudia majú potrebu ísť z času na čas do kostola len tak. Sami od seba. Pomodliť sa, porozprávať sa. Ale nie medzi sebou, ale s Najvyšším. Alebo s kňazom. Ale po pravde, presné znenie výnimky som nečítala. Rozhovor s kňazom neznamená vždy rovno spoveď. Tá má svoje pravidlá.

Mmch, spoveď bola možná aj doteraz. V špecifických prípadoch, nie iba v ohrození života. Napríklad pred svadobnými obradmi.

balalajka, Št, 01. 04. 2021 - 08:50

U nás na Skalke sedel včera pán farár na lavičke na slniečku pred kostolom. Nikde nikoho. Komu tým ublíži? Ako popravde, nebola som veľmi nadšená, keď som to počula prvýkrát. Ale keď som na vlastné oči videla, že tam NIKOHO nebolo, pritom dolu na cyklochodníku a okolo Váhu - nepreháňam - 500 aj viac ľudí, hlava na hlave, PETky v ruke, rúška dolu, pikniky, družné debaty, užívali slniečko ... ten rozhovor na slniečku s pánom farárom by som hodila asi aj ja. Ak tam ešte dnes večer bude, tak pribrzdím tuším.

Kamila, Št, 01. 04. 2021 - 09:08

Tak snáď tam nesedel úplne sám a neopaľoval sa? Hambím sa

balalajka, Št, 01. 04. 2021 - 09:58

Také klebety sa šíria, že sa tam po dva týždne stálo v nejakých frontách s 2 metrovým rozostupom Veľký úsmev (aj bez povolenia).

balalajka, Št, 01. 04. 2021 - 12:42

Inak - pobavil ma jeden fakt. Začali sme si so zákazníkmi aj dodávateľmi priať pekné Veľkonočné sviatky. A čím viac si to omieľame, tým viac sa na tú Veľkú noc začínam tešiť.

Vážne celým tým humbukom čo je okolo korony i politiky mám dojem, že nejak ten sviatok som nevnímala. Možno ani kresťansky nevnímam tak, ako by si zaslúžil - to na mňa znovu doľahne v hodine 12tej ako sa povie. Úsmev

Takže ono na tých zaslania pohľadníc, maľovaní vajíčok, pletení korbáčov niečo bude. Tá príprava apeluje viac a viac na fakt, aby sme vnímali existenciu sviatku. A nielen taký sviatok v štýle "dobre sa najeme, veľa navaríme, pospíme si ráno dlhšie a netreba do roboty". Lebo o tom by nemali byť žiadne sviatky. Zvlášť nie tento významný.

Takže - ak niekomu chýba pocit, že Veľká noc BUDE, stačí pri končení telefónu alebo pri pozdrave "dovidenia" pripojiť aj to "Pekné Veľkonočné sviatky". Ono sa to prianie vráti ako ozvena Mrkám

Kamila, Št, 01. 04. 2021 - 13:01

Asi tak nejak ...  ÚsmevV obchode som našla krásne svetlunké vajíčka, ta už len voľajako ozdobiť.

aramana, Ne, 04. 04. 2021 - 07:35

Asi dva týždne dozadu som zavesila na dvere jarný veniec...

Obrovské vetvy zlatého dažďa, maľované vajíčka na zavesenie, pipky z vlny ako dekorácia, velikanske sviečky s kuriatkami a jarnými kvietkami, dečky s narcismi a inými symbolmi jari...toto všetko ostalo v komore...nevybrala som nič. Popri všetkom čo žijem nebola chuť. Rúru som tiež nezapla...bez čuchu a chuti sa ťažko vrti okolo sporáka a rúry...

...sedim na balkóne, dopijam kávu a pozerám na Hole, či sa ide tá čierňava rozpustiť, či nie a teda či pôjdem na hory či nie...

Pre kresťanov sú toto najdôležitejšie sviatky roku. 

Pre mňa to bolo vždy o vítaní jari. Tá ale príde bez toho či ju ja privítam, či nie. Tento rok mi však radosť z vítania pretiekla pomedzi prsty. Tak zase budúci rok. Áno

 

aramana, Ne, 04. 04. 2021 - 07:45

Aaaa sneží Váľam sa od smiechu po podlahe​​​​​​

Pamätáte si na počasie cez Veľkú noc v časoch minulých?

Keď som bola decko, bolo normálne že bolo meter snehu. Keď moje dieťa bolo malé, stalo sa jediný raz že bolo meter snehu, zvyčajne sa nosili už len košele. Dnes u nás sneží Slnko

dasa_, Ne, 04. 04. 2021 - 08:54

Ja si pamätám rok 2013 - vtedy bola Veľká Noc 31. marca. Ako obyčajne sme išli na obed ku našim, po obede sme plánovali ísť k manželovým rodičom do Žiliny. K našim sme prišli v pohode, obed nejaký čas trval. Synovec chcel ísť s nami, že ide na plaváreň. No, nebyť toho, že sme mu to sľúbili, tak nejdeme nikam. Keď sme od našich vyšli, tak všetko zapadané snehom, cestári v nedohľadne. Celkom dobrodružná zima.

Len na okraj, Veľká Noc môže byť od 22. marca do 25. apríla. Preto niekedy môžu byť tie výkyvy počasie fakt dosť veľké.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama