Špenátové halušky

Popis

Rýchlovka. Najdlhšie trvá privedenie vody do varu.

Špenátové halušky - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
20 minút

Ingrediencie

1balíkčerstvý špenát
350gramovpolohruba muka
1kusvajce
50milligramovkyslá smotana
150gramovtavený syr
150gramovslanina
1zväzokpažítka

Inštrukcie

Tento recept robím roky a postupne sa vyvíjal. Najskor som používala mrazený špenátový pretlak, potom mrazené špenátové listy. Neskôr som prešla k čerstvému špenátu, ktorý som blanšírovala. V ďalšej etape som ho iba hodila na horúcu panvicu a nechala zavädnúť. Až som došla do fázy, keď špenát iba umyjem a zmixujem s vodou. Takto si halušky zachovajú krásnu jasnú farbu.

Takže postup - špenát umyjem, pridám cca 100ml vody a ponorným mixérom zmixujem. Pridám vajce, polohrubú múku a zamiešam cesto. V tomto okamžiku od množstva pridanej vody a múky zavisí počet porcii.

Na panvici na troche oleja opražím kocky slaniny do chrumkava.

Do vriacej osolenej vody zavarím halušky. Chvíľu povarím, vyberiem do panvice so slaninou, oridám syr, smotanu a premiešam.

Na tanieri pridávam nasekanú pažítku.

Poznámky

Môj pradedo bol voľakedy "na prvej fronte" vojnový kuchár. Traduje sa v našej rodine, že keď on robil halušky, tak do každej bolo treba 3x zahryznúť, také boli veľké. A tak ja podľa jeho vzoru halušky "sádžem" z lopárika lyžičkou. Ale samozrejme - kto používa haluškovník, môže.

A ešte jeden tip na záver - vodu z halušiek nevylievam - s pár haluškami odložím, na druhý deň pridám nakrájaný zemiak, trochu bryndze, nejakú bylinku  a máme bryndzovú polievku.

Postup: 

Špenátové halušky - recept postup 1
Špenátové halušky - recept postup 2
Špenátové halušky - recept postup 3
Špenátové halušky - recept postup 4
Vaše hodnotenie: Žiadne
4.2
Priemer: 4.2 (10 hlasy)

Komentáre

Fantázia, milujem špenát, ked s bezlepkovou mukou spravim halusky zo zemiakoveho cesta, snad zvladnem aj spenatove.

vajíčko to istí. A keby si chcela šetriť bezlepkovou, podľa mňa by sa mohla pridať aj múka z ovsených vločiek. Aspoň časť.

Nápad s použitím vody na polievku je superTlieskam, robievam špenátové halušky a radi ich máme s Nivou, vyskúšam aj s taveným...ďakujem za inšpiráciuVeľký úsmev

Cez víkend som niede videla reláciu, kde ukazovali, jak sa varili párance. V podstate muka s vodou vypracovana na tvrdé cesto. Z neho sa špecialnou technilogiou párali párance. Robili to muži, ktorý ťažili v horách drevo. Párance vyvárali vo vode. A na záver do vody pridali koreniny a jedlo zapili polievkou :). Takže to kedysi robili zrejme bežne.

Videla som tú reportáž, bolo to zaujímavé. Tú vodu používali na zapitie. Isto sa v minulosti využívali potraviny na viac spôsobov a je dobre, že sa k nim dokážeme aj dnes vracať. Tá Vaša polievočka s bryndzou bola isto dobráááá

Dasa, to je úplne ako u nás!:) Halušky sa hádžu z lopára, mama ma síce cepovala, že nemajú byť ako päsť, s čím ale nesúhlasí tata:)))) A tiež sme vždy robili aj takú polievku ako píšeš:)

Neviem sa dockat kedy tento recept vyskusam. Dakujem za inspiraciu!

VY-NI-KA-JÚ-CE sú so strúčikom-dvomi cesnaku v ceste Kvietokmňam :)

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok