Rýchlovka. Najdlhšie trvá privedenie vody do varu.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 10 minút |
Čas varenia / pečenia | 10 minút |
Celkový čas | 20 minút |
Ingrediencie
1 | balík | čerstvý špenát |
350 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | vajce |
50 | milligramov | kyslá smotana |
150 | gramov | tavený syr |
150 | gramov | slanina |
1 | zväzok | pažítka |
Inštrukcie
Tento recept robím roky a postupne sa vyvíjal. Najskor som používala mrazený špenátový pretlak, potom mrazené špenátové listy. Neskôr som prešla k čerstvému špenátu, ktorý som blanšírovala. V ďalšej etape som ho iba hodila na horúcu panvicu a nechala zavädnúť. Až som došla do fázy, keď špenát iba umyjem a zmixujem s vodou. Takto si halušky zachovajú krásnu jasnú farbu.
Takže postup - špenát umyjem, pridám cca 100ml vody a ponorným mixérom zmixujem. Pridám vajce, polohrubú múku a zamiešam cesto. V tomto okamžiku od množstva pridanej vody a múky zavisí počet porcii.
Na panvici na troche oleja opražím kocky slaniny do chrumkava.
Do vriacej osolenej vody zavarím halušky. Chvíľu povarím, vyberiem do panvice so slaninou, oridám syr, smotanu a premiešam.
Na tanieri pridávam nasekanú pažítku.
Poznámky
Môj pradedo bol voľakedy "na prvej fronte" vojnový kuchár. Traduje sa v našej rodine, že keď on robil halušky, tak do každej bolo treba 3x zahryznúť, také boli veľké. A tak ja podľa jeho vzoru halušky "sádžem" z lopárika lyžičkou. Ale samozrejme - kto používa haluškovník, môže.
A ešte jeden tip na záver - vodu z halušiek nevylievam - s pár haluškami odložím, na druhý deň pridám nakrájaný zemiak, trochu bryndze, nejakú bylinku a máme bryndzovú polievku.
Postup:



