
fidorka | Kysnutý jablčník
Existuje veľa receptov na jablkové koláče, ale tento patrí u nás medzi najobľúbenejšie.
200 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | polohrubá múka |
200 | gramov | maslo |
30 | gramov | práškový cukor |
30 | gramov | droždie |
1 | deciliter | mlieko |
1 | kus | vajce |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
1 | kilogram | jablko |
trocha | škorica |
Pripravíme si kvások do mlieka. Dávku mlieka som napísala odhadom, mám takú dvojdecovú šálku a dávam cca polovicu, možno trošku viac.
Kvások necháme vykysnúť a pridáme k ostatným surovinám, vymiesime krásne cesto. S cestom sa naozaj veľmi dobre pracuje, netrhá sa, nelepí.
Vymiesené cesto hneď po vymiesení rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme.
Jednu polovicu prenesieme na plech, posypeme orechmi alebo strúhankou, asi za hrsť, aby to vpilo prebytočnú šťavu z jabĺk, rozložíme postrúhané, dusené a ochutené jablká.
Na to položíme druhý rozvaľkaný plát cesta, popicháme vidličkou a necháme hodinku kysnúť. Potom upečieme na 175 st. cca 20 minút.
Koláč nie je veľmi sladký, kto má rád sladšie, odporúčam použiť viac cukru do jabĺk.
Keď sme boli malí, mamka nám robievala tento koláč, niekedy ho naplnila aj tvarohovou plnkou s hrozienkami, aj ten bol veľmi dobrý.
ani ja som včera nedusila ,zjedli sme len taky fukot,ale neníí to vončo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
akurát som si tak myslela - načo dusiť - tak teraz už viem!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Miláčik ďakujem
.
.
A fakt tie jabĺčka treba podusiť .... holt, lenivá som
Ale však podusím, podusím.