reklama
Urobte si jednoduchý makovo-orechový závin, recept našich starých mám, ktoré ho možno pripravovali v krojoch ;)
Ingrediencie
1 | kilogram | polohrubá múka |
trocha | soľ | |
450 | gramov | cukor |
1⁄2 | kus | Palmarin |
1 | kus | vajce |
1 | kus | droždie |
800 | millilitrov | mlieko |
220 | gramov | mak |
250 | gramov | orechy |
2 | kusov | vanilkový cukor |
Postup
Postup :
- Z 1 KL múky, 1 KL cukru, rozdrobeného droždia a vlažného mlieka si urobíme kvások. Zamiešame a necháme nakysnúť na teplom mieste.
- Do preosiatej múky pridáme soľ, cukor, vajce a roztopený palmarin, potom pridáme vykysnutý kvások a ostatné (cca 4 dl) vlažné mlieko a vypracujeme cesto, prikryjeme utierkou a necháme znova na teplom mieste nakysnúť.
- Medzitým si urobíme najprv makovú plnku : 150 g cukru povaríme s 1,5 dl mliekom, potom pridáme pomletý mak a vanilku. Plnku necháme prejsť varom a odstavíme.
- Orechová plnka : 150 gramov cukru povaríme s 1,5 dl mliekom, potom pridáme pomleté orechy a 1 vanilku. Plnku necháme prejsť varom, odložíme a teplou natierame rozvaľkané cesto.
- Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 3 časti, postupne každú na tenko vyvaľkáme a natrieme plnkou. Ja osobne najprv začnem makovou plnkou a potom orechovou (pol na pol).Zavinieme a uložíme na vymastený plech, necháme chvíľu odpočívať nakysnúť. Potom vykysnuté koláče potrieme žĺtkom, do ktorého pridáme lyžičku cukru a vody.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C.
Výnos
3 Porcie
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút
reklama
reklama
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty