reklama

Hlivová polievka s mrveničkou

Pridal/a Dzeny dňa 16. 04. 2020 - 12:29 - Recepty Dzeny
Hlivová polievka s mrveničkou, Polievky, recept, Dzeny

Dzeny


reklama

Takto sa dá pripraviť polievka takmer z akýchkoľvek húb, najviac nám chutí s plávkami alebo hlivou.

Ingrediencie
Polievka:
1 zväzok hliva ustricová
4 kusov zemiak
1 kus cibuľa
1 polievková lyžica olej
1 čajová lyžička mletá červená paprika
1 čajová lyžička soľ
  štipka čierne korenie
  trocha majoránka
  trocha ligurček
Mrvenička:
1 kus vajce
1 hrnček polohrubá múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Ako variť polievku z hlivy ustricovej

Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pokrájané zemiaky a očistenú na natrhanú hlivu, krátko opražíme.

Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pol litra vody, soľ, ligurček, necháme 10 minút dusiť.

Pridáme liter vriacej vody, mrveničku, majoránku, necháme cca 10 min vrieť.

Ako urobiť mrveničku

Z 1 celého vajca a hrnčeku polohrubej múky vypracujeme hutné cesto. Cesto nastrúhame na strúhadle. Časť dáme do polievky, zvyšok necháme na tácke usušiť a odložíme si do zásoby.

Množstvo múky, sa hýbe od 1 po 1,5 hrnčeka, záleží od veľkosti vajca. Preto začnite s menším množstvom a v prípade potreby múku pridávajte.

Ak by sa vám stalo, že pridáte naraz viac múky a cesto sa nechce spojiť,  tak ako sa to stalo mne, netreba zúfať. Mrveničku urobíte aj bez strúhadla, tak ako sa robí sladká posýpka na koláč. Chvíľu sa s tým budete zabávať, ale nie je to nič, čo by ste nezvládli. Možno nebude každý kúsok rovnaký, ale to pri mrveničke nie je žiadny zásadný problém.

Doplňujúce poznámky
Výnos
4 Porcie
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama