
Dzeny
Takto sa dá pripraviť polievka takmer z akýchkoľvek húb, najviac nám chutí s plávkami alebo hlivou.
Polievka: | ||
1 | zväzok | hliva ustricová |
4 | kusov | zemiak |
1 | kus | cibuľa |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
1 | čajová lyžička | soľ |
štipka | čierne korenie | |
trocha | majoránka | |
trocha | ligurček | |
Mrvenička: | ||
1 | kus | vajce |
1 | hrnček | polohrubá múka |
Ako variť polievku z hlivy ustricovej
Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme pokrájané zemiaky a očistenú na natrhanú hlivu, krátko opražíme.
Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pol litra vody, soľ, ligurček, necháme 10 minút dusiť.
Pridáme liter vriacej vody, mrveničku, majoránku, necháme cca 10 min vrieť.
Ako urobiť mrveničku
Z 1 celého vajca a hrnčeku polohrubej múky vypracujeme hutné cesto. Cesto nastrúhame na strúhadle. Časť dáme do polievky, zvyšok necháme na tácke usušiť a odložíme si do zásoby.
Množstvo múky, sa hýbe od 1 po 1,5 hrnčeka, záleží od veľkosti vajca. Preto začnite s menším množstvom a v prípade potreby múku pridávajte.
Ak by sa vám stalo, že pridáte naraz viac múky a cesto sa nechce spojiť, tak ako sa to stalo mne, netreba zúfať. Mrveničku urobíte aj bez strúhadla, tak ako sa robí sladká posýpka na koláč. Chvíľu sa s tým budete zabávať, ale nie je to nič, čo by ste nezvládli. Možno nebude každý kúsok rovnaký, ale to pri mrveničke nie je žiadny zásadný problém.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty