
Kel. Niekým milovaný, iným zatracovaný. Je to však zelenina známa stáročia, ktorá v slovenskej kuchyni mala svoje miesto. Možno len prívarkom a polievkou, ale v dnešnej dobe je tých receptov už naozaj dosť.
Ingrediencie
200 | gramov | ružičkový kel |
1 | kus | mrkva |
1 | kus | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | soľ |
čierne mleté korenie | ||
rasca | ||
Mäsové knedličky: | ||
150 | gramov | mleté mäso |
1 | kus | vajce |
1 | strúčik | cesnak |
2 | polievkové lyžice | strúhanka |
soľ |
Postup
Ružičkový kel má tú výhodu, že aj v zime si ho môžeš ísť odtrhnúť na záhradu, vtedy je najlepší (ak máte záhradu a kel zasadený ).
Mäsové guľky:
Najprv si pripravíme mäsové guličky, lebo ich dávame variť od začiatku v polievke, nakoľko sú zo surového mäsa a zároveň nám urobia chuť v polievke. Mäso môžeme použiť aké chceme, ja som dala kuracie prsia.
Do mletého mäsa pridáme vajíčko, soľ, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a vymiešame. Zahustíme jemnou strúhankou - množstvo prispôsobiť tak aby sa nám dali robiť guličky.
Polievka:
Zeleninu očistíme, mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu na drobno, ak je ružička kelu veľká prekrojíme ho.
Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme trochu drvenej rasce nech sa rozvonia. Pridáme mrkvu a restujeme kým nepustí šťavu-farbu, potom pridáme kel a trochu opražíme.
Zalejeme vodou a necháme zovrieť, keď začne polievka vrieť vložíme do nej mäsové knedličky.
Polievku necháme mierne vrieť asi 20 min.
Na záver podľa chuti osolíme, okoreníme a môžeme pridať petržlenovú vňať, ligurček alebo jemne nakrájanú časť póru.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Makovo - ríbezľový koláč
Kamila
Makovo - ríbezľový koláč
Výborný ovocný koláč. Recept uvádzam v bezlepkovej a bez mliečnej verzii ale smelo môžete bezlepkovú múku nahradiť klasickou polohrubou.
Rýchla ríbezľová roláda
dasa_
Rýchla ríbezľová roláda
Prevrátená roládam ktorú môžete naplniť drobným ovocím, ktoré máte po ruke. Okrem ríbezlí vyskúšajte napríklad čučoriedky, egreše...