reklama

Zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy

Pridal/a dasa_ dňa 15. 05. 2024 - 09:55 - Recepty dasa_
Zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_ | Zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy


reklama

Sladkokyslý zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy je náš najobľúbenejší. V lete k nemu radi pridávame zelenú fazuľku a podávame ako  samostatné jedlo. V zime nám veľmi dobre chutí napríklad s údeným mäsom.

Ingrediencie
2 kilogramov zemiaky
2 kusov cibuľa
2 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice cukor
3 polievkové lyžice ocot
1 čajová lyžička soľ
150 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Uvaríme zemiaky v šupke, necháme ich vychladnúť a očistíme. Nakrájame na plátky alebo na kocky.

Očistíme dve veľké cibule a nakrájame na plátky hrubé asi 1-2 mm. V hlbšej panvici alebo hrnci na oleji cibuľu orestujeme do sklovita.

Cibuľu odsunieme na bok, do stredu vsypeme cukor. Necháme ho pomaly rozpustiť, avšak pozor, aby cibuľa neprihorela. Premiešame, vlejeme ocot, osolíme. Vlejeme asi 150 ml (pol šálky) vody, premiešame. Chvíľu (2-3 minúty) povaríme. Tekutiny má byť celkom dosť, rozhodne musí zakryť všetku cibuľu.Odstavíme, vsypeme nakrájané zemiaky a dobre premiešame.Ideálne je nechať odstáť.

U nás tradične podávame s vareným údeným mäsom, napríklad vareným kolenom. Vývar z kolena slúži ako základ našej tradičnej kapustnice s rezancami.

Doplňujúce poznámky

Niekto k tomuto šalátu pridáva strúhané kyslé uhorky a používa aj nálev z uhoriek. Záleží na vašich chutiach. Ak máte radi kyslejšie chute, tak pridajte lyžicu octu.

Výnos
6 porcie
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama