
dasa_ | Zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy
Sladkokyslý zemiakový šalát s cibuľou bez majonézy je náš najobľúbenejší. V lete k nemu radi pridávame zelenú fazuľku a podávame ako samostatné jedlo. V zime nám veľmi dobre chutí napríklad s údeným mäsom.
2 | kilogramov | zemiaky |
2 | kusov | cibuľa |
2 | polievkové lyžice | olej |
2 | polievkové lyžice | cukor |
3 | polievkové lyžice | ocot |
1 | čajová lyžička | soľ |
150 | millilitrov | voda |
Uvaríme zemiaky v šupke, necháme ich vychladnúť a očistíme. Nakrájame na plátky alebo na kocky.
Očistíme dve veľké cibule a nakrájame na plátky hrubé asi 1-2 mm. V hlbšej panvici alebo hrnci na oleji cibuľu orestujeme do sklovita.
Cibuľu odsunieme na bok, do stredu vsypeme cukor. Necháme ho pomaly rozpustiť, avšak pozor, aby cibuľa neprihorela. Premiešame, vlejeme ocot, osolíme. Vlejeme asi 150 ml (pol šálky) vody, premiešame. Chvíľu (2-3 minúty) povaríme. Tekutiny má byť celkom dosť, rozhodne musí zakryť všetku cibuľu.Odstavíme, vsypeme nakrájané zemiaky a dobre premiešame.Ideálne je nechať odstáť.
U nás tradične podávame s vareným údeným mäsom, napríklad vareným kolenom. Vývar z kolena slúži ako základ našej tradičnej kapustnice s rezancami.
Niekto k tomuto šalátu pridáva strúhané kyslé uhorky a používa aj nálev z uhoriek. Záleží na vašich chutiach. Ak máte radi kyslejšie chute, tak pridajte lyžicu octu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty