
dasa_
Menšia kalorická bomba, ale aká dobrá. U nás patrí k sviatočnému času
600 | millilitrov | mlieko |
250 | millilitrov | smotana na šľahanie |
1 | plechovka | Salko |
5 | kusov | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | cukor |
1 | polievková lyžica | vanilková pasta |
400 | milligramov | rum |
Nepovinné: | ||
1⁄2 | čajová lyžička | mletá škorica |
1⁄4 | čajová lyžička | mleté klinčeky |
1⁄4 | čajová lyžička | kardamóm mletý |
Do hrnca nalejeme mlieko, šľahačku, Salko. Pridáme koreniny a zohrievame tesne pod bod varu. Ak nemáte po ruke vanilkovú pastu, môžete použiť pravú vanilku, trstinový cukor s pravou vanilkou, vanilkový cukor. Použite to najlepšie, čo si môžete dovoliť. Škorica, mleté klinčeky a mletý kardamon sú voliteľné. Nemusia byť, ale dodajú nádhernú vôňu.
Medzitým vyšľaháme žĺtky s dvoma lyžicami cukru do pasty. Do vyšľahanej pasty pridávame po lyžiciach horúcu zmes mlieka a intenzívne miešame. Postupne takto primiešame asi 2 naberačky horúceho mlieka.
Ide o to, aby sa žĺtky dobre rozmiešali a v styku s horúcim mliekom nezrazili a nevyrobili sme sladkú praženicu.
Teraz už opatrne zmes so žĺtkom vlejeme do mliekovej zmesi a zahrievame až pod bod varu. Chvíľu udržujeme na tomto stupni, aby sa vajíčka tepelne upravili. Zmes mierne zhustne. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
Nakoniec prilejeme rum. Začneme postupne, najskôr prilejeme 200ml a vyskúšame. Ak chceme silnejšie, pridáme ďalší rum. Nám vyhovuje dávka asi 400 ml rumu. Rum vyberte ten najlepší, aký si môžete dovoliť. Odrazí sa to na chuti a kvalite výsledného likéru.
Ideálne ak môžeme nechať postáť do druhého dňa a občas premiešame.
Cez sitko nalejeme do fliaš a uchováme v chlade.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty