reklama

Vianočný vaječný likér

Pridal/a dasa_ dňa 13. 12. 2023 - 18:55 - Recepty dasa_
Vianočný vaječný likér, Iné recepty, recept, dasa_

dasa_


reklama

Menšia kalorická bomba, ale aká dobrá. U nás patrí k sviatočnému času

Ingrediencie
600 millilitrov mlieko
250 millilitrov smotana na šľahanie
1 plechovka Salko
5 kusov žĺtok
2 polievkové lyžice cukor
1 polievková lyžica vanilková pasta
400 milligramov rum
Nepovinné:
1⁄2 čajová lyžička mletá škorica
1⁄4 čajová lyžička mleté klinčeky
1⁄4 čajová lyžička kardamóm mletý
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do hrnca nalejeme mlieko, šľahačku, Salko. Pridáme koreniny a zohrievame tesne pod bod varu. Ak nemáte po ruke vanilkovú pastu, môžete použiť pravú vanilku, trstinový cukor s pravou vanilkou, vanilkový cukor. Použite to najlepšie, čo si môžete dovoliť. Škorica, mleté klinčeky a mletý kardamon sú voliteľné. Nemusia byť, ale dodajú nádhernú vôňu.

Medzitým vyšľaháme žĺtky s dvoma lyžicami cukru do pasty. Do vyšľahanej pasty pridávame po lyžiciach horúcu zmes mlieka a intenzívne miešame. Postupne takto primiešame asi 2 naberačky horúceho mlieka.

Ide o to, aby sa žĺtky dobre rozmiešali a v styku s horúcim mliekom nezrazili a nevyrobili sme sladkú praženicu.

Teraz už opatrne zmes so žĺtkom vlejeme do mliekovej zmesi a zahrievame až pod bod varu. Chvíľu udržujeme na tomto stupni, aby sa vajíčka tepelne upravili. Zmes mierne zhustne. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť.

Nakoniec prilejeme rum. Začneme postupne, najskôr prilejeme 200ml a vyskúšame. Ak chceme silnejšie, pridáme ďalší rum. Nám vyhovuje dávka asi 400 ml rumu. Rum vyberte ten najlepší, aký si môžete dovoliť. Odrazí sa to na chuti a kvalite výsledného likéru.

Ideálne ak môžeme nechať postáť do druhého dňa a občas premiešame.

Cez sitko nalejeme do fliaš a uchováme v chlade.

Výnos
1650 mililitre
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama