
Valika475 | Croasanky
Jemné cesto s rôznou plnkou príjemní ku káve, čaji
3⁄4 | kilogram | hladká múka |
2 | plátky | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
2 | čajové lyžičky | soľ |
2 | kusov | žĺtok |
250 | millilitrov | olej |
Kvások: | ||
300 | millilitrov | mlieko |
2 | čajové lyžičky | kryštálový cukor |
42 | gramov | droždie čerstvé |
Plnka: | ||
slivkový lekvár | ||
mak | ||
orechy | ||
Nutella | ||
Na potretie: | ||
1 | polievková lyžica | mlieko |
50 | gramov | maslo |
1 | kus | žĺtok |
Z vlažného mlieka, trochu cukru, múky a droždia urobíme kvások, ktorý vlejeme do preosiatej múky, zmiešanej so soľou, cukrom, žĺtkami, olejom a sódou bikarbónou. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 40-50 min. kysnúť.
Z cesta urobíme 8 bochníkov. Každý rozváľame do guľatá a rozdelíme na 8 častí na trojuholníky. Na dlhšiu stranu každého trojuholníka dáme plnku a trojuholník stočíme ku koncu tak, aby vznikol rožok.
Každý rožok potrieme vajíčkom rozšľahaným s mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C asi 20-25 min.
Upečené ešte teple potrieme rozpusteným maslom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty