
Kamila | Hrnčekový jablkový koláč s karobom bez lepku a mlieka
Opäť niečo z mojej výzvy na pečenie pri histaminovej intolerancie a bez lepku a mlieka. Tento koláčik bol ozaj krásne vláčny. Veľmi mi pripomínal babkin kakaový jablkový koláč. Recept je na menší plech. Namiesto kakaa je použitý karob
3 | kusov | vajce |
1⁄2 | hrnček | trstinový cukor |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
1⁄2 | hrnček | olej |
1 | hrnček | bezlepková ovsená múka |
1⁄2 | hrnček | bezlepková múka |
1⁄2 | hrnček | mleté mandle |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
1⁄2 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1 1⁄2 | polievkové lyžice | karob alebo kakao |
3 | kusov | jablká |
Jablká očistíme, strúhať ich budeme tesne pred pridaním do cesta. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny a krátko zašľaháme olej. Múky, mleté mandle, prášok do pečiva, sódu a karob spolu zmiešame. Jablká nastrúhame na hrubo.
Na najnižších otáčkach primiešame k vaječnej hmote striedavo sypké ingrediencie a nastrúhané jablká. Miešame krátko. Hmotu prelejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie , alebo vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Ak sa dá necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Skoro nebolo čo fotiť, rýchlo sa zjedol. Aby som bola presná, skoro som ho zjedla skôr, ako som ho stihla odfotiť. Ale aj histamínovej deve som pri ťažko zapieraní niečo nechala. 😂
Hrnček som použila 250 ml. Ak chcete spraviť koláče na veľký plech použite šálku 330 ml , pridajte jedno vajíčko a jedno či dve jablka. Ak použijete tradičné ingrediencie ako polohrubú múku, orechy namiesto mandlí a kakao namiesto karobu, koláčik bude ešte lepší. Bezlepkovú celozrnnú ovsenú múku kupujem v DM, alebo si môžete rozmixovať, zomlieť bezlepkové ovsené vločky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty