
dasa_ | Hríbová polievka
U nás sa vždy chodilo na hríby. Teda niežeby sme zbierali iba hríby pravé. Pod pojmom hríby bolo ukryté úplne všetko. Dubáky, kozáky, kuriatka, plávky... Všetko jedlé, čo sa prinieslo z hory. Preto aj táto polievka má vždy trošku inú chuť, podľa toho, čo prinesiete. Ak nemáte huby z lesa, pokojne môžete použiť aj tie z obchodu.
1 | hrnček | čerstvé huby |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1⁄4 | čajová lyžička | rasca |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | hladká múka |
1⁄4 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
1 | zväzok | petržlenová vňať |
Halušky: | ||
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | detská krupica |
1 | polievková lyžica | strúhanka |
1 | polievková lyžica | polohrubá múka |
Do misky rozbijeme vajíčko, vidličkou ho rozšľaháme. Pridáme krupicu, strúhanku, dobre zamiešame. Postupne podľa potreby pridávame po troche polohrubú múku a zarobíme hustejšie cestíčko. Necháme ho oddýchnuť.
Do hrnca dáme cca 750 ml vody. Osolíme, pridáme rascu a necháme zovrieť. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do vriacej vody a varíme 10 minút.
Medzitým pripravíme zásmažku. Na panvičke rozohrejeme olej, zasypeme múkou. Miešame, aby sa múka opiekla. Stiahneme z ohňa, prisypeme mletú papriku. Vylejeme do vriacej polievky a varíme ešte asi 10 minút.
Pomocou malej lyžičky odkrajujeme z cesta malé halušky a vkladáme ich do vriacej polievky. Počkáme, kým vyplávajú na povrch.
Na záver nakrájame veľkú hrsť petržlenovej vňate a vložíme do polievky.
Musím na hríby a spraviť si. My tam dávame ešte zemiak. Inak, babka robila takú zemiakovú s mrveničkou aj nám deckám hocikedy počas roku, lebo aj z tejto hríbovej som vyjedla vždy ako decko všetko okrem hríbov.
Tú varenú bez hríbov volám doteraz "hríbová bez hríbov"
.
Milujem túto polievku. Je to pre mňa znak skorej jesene - či neskorého leta.
Škoda, že decká stále na hríby nereflektujú.
Vyzerá skvele.