
aramana | Punčové rezy
Domáce punčové rezy s citrónovou polevou, ktoré zvládne určite každá gazdinká.
Tenký plát: | ||
4 | kusov | vajce |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
4 | polievkové lyžice | voda |
4 | polievkové lyžice | olej |
4 | polievkové lyžice | hladká múka |
1⁄4 | balík | prášok do pečiva |
Hrubý plát: | ||
8 | kusov | vajce |
8 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
8 | polievkové lyžice | voda |
8 | polievkové lyžice | olej |
8 | polievkové lyžice | hladká múka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Nálev: | ||
1300 | millilitrov | voda |
300 | gramov | kryštálový cukor |
1 | deciliter | rum |
1 | kus | punčová aróma |
2 | decilitre | malinový sirup |
70 | gramov | maslo |
potravinárska farba ružová | ||
Poleva: | ||
5 | kusov | citrón |
500 | gramov | práškový cukor |
70 | gramov | Cera |
Upečieme si dva tenké pláty, každý zo štyroch vajec.
Ja pečiem takto: Vajcia s cukrom šľahám do hustej peny, pridám za stáleho šľahania teplú vodu a olej, potom už len opatrne metlou primiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Tenké pláty pečieme na 200 stupňov asi 12-15 minút na plechu s papierom na pečenie.
Tak isto upečieme hrubý plát ale na 180 stupňov asi 20-22 minút.
Pláty musíme nechať úplne vychladnúť. Z plátov musíme dať dole šupku ktorá sa nám vytvorí.
Najlepšie ide dole tak, že upečené pláty ukladáme na seba, tak ako sme ich piekli, s papierom na pečenie a vďaka tomu papieru plát zvlhne a šupka pôjde dobre dole.
Vychladnutý spodný, tenký plát natrieme bohato džemom, najlepší je červený, dávam väčšinou jahodový.
Položíme hrubý plát a zalejeme vychladnutým nálevom. Lejeme pomaličky, aj po krajoch, aby korpus stíhal nasávať. (Je možné že posledné deci, možno dva deci vám už nebude sať, keď už ostane stáť nálev na korpuse, už nelejte. Môže vám deci, najviac dva ostať.)
Na druhý tenký plát natrieme džemom a džemom dole položíme na nasatý plát. Zaťažíme niečím rovným a necháme niekoľko hodín stáť v chlade - spojiť sa.
Nálev: Vodu s cukrom necháme prevariť. Do horúceho zamiešame maslo a necháme roztopiť. Do vychladnutého všetko ostatné nalejeme a pridáme farbu. Alebo môžeme nahradiť hotovou punčovou polevou.
Poleva: Citróny odšťavíme. Ceru roztopíme. Cukor, šťavu a ceru spolu dobre premiešame a pridáme farbu. Polejeme na dobre vytuhnutý koláč. Alebo môžeme nahradiť hotovou punčovou polevou. Dáme do chladu. Krájať môžeme do pol hodiny.
Ak chceme tenšiu polevu, dáme len šťavu zo štyroch citrónov a len 400 gram cukru. Alebo môžeme nahradiť hotovou punčovou polevou.
Maslo je v poleve ale jasne ze nemusí byť
Cukru je tam tak akurát aby sa to mohlo hrdiť názvom zákusok
...jasné, veľa cukru... Ale zase človek nezozerie desať naraz... Stačia tri
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To bol vtip len 3 uz viem preco sa o ne ani nepokusam, ale zas o puncovu tocenu tortu pokusila som , len asi bola viac malinova ako puncova
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...inak...je sranda že si každý všimne koľko je tam cukru...
Ale že by niekto povedal - jeeej, päť citrónov! Veď ten zákusok je vitaminova bomba!...tak to už nee, to nepovie nik
Myslím si že je to správny adept na zaradenie do výberu zdravých zákuskov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá úžasne , len teda to množstvo = tak pre celú ulicu
Možno skúsim polovičnú dávku .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Citróny! Dievčatá, všímame si citróny! Nie cukor!
Jasné, poleva sa dá spraviť aj tensia ale do nálevu cukor ísť musí, to má byť sladké
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moja, len ja ani citróny nemôžem ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Môj otec hovorí, že zákusok má byť sladký. Ja som odvážna. Keď cukor, tak kľudne kilo jako do tohoto. Šak nezjem celý plech na posedenie ... možno .... asi ... snáď .... verím tomu a dúfam.
K citrónom som sa nedostala, lebo si dala polevu nakoniec. Zaľúbene som sa zastavila na decke rumu - že ako nádherne to teda musí voňať. A to chyba - ako píšeš, hotový vitamínový zázrak.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne taaak! Zákusok má byť sladký a ešte ku tomu keď sú tam citróny, na zimné obdobie ako stvorený Načo robiť čaj? Dám si punčový zákusok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Joj, tie sú krásne dcéra ich miluje, žeby som spravila ? Alebo pošli na dolnú zem, keď už tento rok nepečieš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
21.12. si idem pre objednane do Kubina
Z mojich spravím ešte dve krabičky a do pondelka sú fuč
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú úžasne

a dokonca ani maslo v nich nie je, s volajakou ovsenou mukou by som ich mozno aj dala.
Ale ked kukám, kolko je tam cukru, už viem prečo mi tak chutia. 