Domáce punčové rezy s citrónovou polevou, ktoré zvládne určite každá gazdinká.

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 50 minút |
Čas varenia / pečenia | 40 minút |
Celkový čas | 1 hod, 30 minút |
Ingrediencie
Tenký plát: | ||
4 | kusy | vajce |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
4 | polievkové lyžice | voda |
4 | polievkové lyžice | olej |
4 | polievkové lyžice | hladká múka |
1⁄4 | balík | prášok do pečiva |
Hrubý plát: | ||
8 | kusy | vajce |
8 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
8 | polievkové lyžice | voda |
8 | polievkové lyžice | olej |
8 | polievkové lyžice | hladká múka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Nálev: | ||
1300 | mililitrov | voda |
300 | gramov | kryštálový cukor |
1 | deciliter | rum |
1 | kus | punčová aróma |
2 | decilitre | malinový sirup |
70 | gramov | maslo |
potravinárska farba ružová | ||
Poleva: | ||
5 | kusy | citrón |
500 | gramov | práškový cukor |
70 | gramov | Cera |
Inštrukcie
Upečieme si dva tenké pláty, každý zo štyroch vajec.
Ja pečiem takto:
Vajcia s cukrom šľahám do hustej peny, pridám za stáleho šľahania teplú vodu a olej, potom už len opatrne metlou primiešam múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Tenké pláty pečieme na 200 stupňov asi 12-15 minút na plechu s papierom na pečenie.
Tak isto upečieme hrubý plát ale na 180 stupňov asi 20-22 minút.
Pláty musíme nechať úplne vychladnúť. Z plátov musíme dať dole šupku ktorá sa nám vytvorí.
Najlepšie ide dole tak, že upečené pláty ukladáme na seba, tak ako sme ich piekli, s papierom na pečenie a vďaka tomu papieru plát zvlhne a šupka pôjde dobre dole.
Vychladnutý spodný, tenký plát natrieme bohato džemom, najlepší je červený, dávam väčšinou jahodový.
Položíme hrubý plát a zalejeme vychladnutým nálevom. Lejeme pomaličky, aj po krajoch, aby korpus stíhal nasávať. (Je možné že posledné deci, možno dva deci vám už nebude sať, keď už ostane stáť nálev na korpuse, už nelejte. Môže vám deci, najviac dva ostať.)
Na druhý tenký plát natrieme džemom a džemom dole položíme na nasatý plát. Zaťažíme niečím rovným a necháme niekoľko hodín stáť v chlade - spojiť sa.
Nálev:
Vodu s cukrom necháme prevariť. Do horúceho zamiešame maslo a necháme roztopiť. Do vychladnutého všetko ostatné nalejeme a pridáme farbu.
Poleva:
Citróny odšťavíme. Ceru roztopíme. Cukor, šťavu a ceru spolu dobre premiešame a pridáme farbu. Polejeme na dobre vytuhnutý koláč. Dáme do chladu. Krájať môžeme do pol hodiny.
Ak chceme tenšiu polevu, dáme len šťavu zo štyroch citrónov a len 400 gram cukru.