
Dzeny | Sušené paradajky s cesnakom
Sušené paradajky sa hodia do šalátov, cestovín alebo len tak k dobrému vínu.
kilogram | paradajka | |
4 | strúčiky | cesnak |
kus | soľ | |
kus | olivový olej |
Paradajky pokrájate na štvrtiny, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Posoľte, pokvapkajte olivovým olejom.
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potom do nej vložte paradajky a rúru ihneď vypnite. Paradajky nechajte v zatvorenej rúre minimálne 8 hodín.
Usušené paradajky vložte do pohára s pokrájaným cesnakom, zalejte olejom. V chladničke vydržia aj dva týždne. Kto má rád bylinky, môže pri sušení pridať bazalku, oregano, alebo hocičo, čo má rád.
sušené paradajky v olivovom oleji som robila cez leto a musím teda povedať, že v našej domácnosti si tento pokrm nenašiel svoje miesto, nikomu to nechutilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sušievam ich iba posolené a bez oleja,nedávam ich potom do oleja,jednoducho mi nechutia s olejom a mám ich v sáčiku v mraziaku uskladnené a vyberám si podľa chuti a potreby.Vyjedám ich aj samotné.Ja ich suším na cca 100°C pri jemne pootvorenej rúre alebo ak sú horúce dni tak priamo na slnku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sušené paradajky ja tuze mohu
Aj tie v oleji, rôzne ochutené.
(Ajka, tie tvoje mám v živej pamäti, neprekonateľnéé ! )
Len pri tomto recepte dumám, či tie paradajky ozaj stihnú uschnúť, keď sa vložia do horúcej rúry a tá sa následne necháva chladnúť.
Možno sa mýlim, ale príde mi to, že vychladne tak do hodiny a ... potom tie paradajky vlastne stoja v chlade.
Neviem, pýtam sa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja paradajky krájam na tenúčko a z času na čas ich prezriem v rúre a veru schnú dlhšie.Ešte som neskúšala sušiť tak že rozohrejem rúru ,vložím plech a vypnem.Je fakt že ja nedávam iba jeden plech,ale rovno 4 a medzi ne dám varechu alebo palice.A je rozdiel či je aj rúra s horkovzduchom,ventilátorom a kadečím iným.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sušené paradajky neznamená, že ich vysušite na hnitie v nejakej elektrickej rúre. Tohoročné leto bolo úžasné na pravé a nefalšované sušené paradajky. Kto chce sušiť v rúre, musí mať príbuzného v elektrárňach, pretože v kadejakých sušičkách potrebujete sušiť aspoň 20 hodín, ale na slnku ich vysušite voľne za pár dní.
Návod: Stačí nejaký kovový resp. drevený rám, ktorý poťahnete sieťovinou. Potom ho už stačí iba vystrčiť na slnko aj s nakrajanými paradajkami. Nie však na štvrťky ale pekne na mesiačiky, môžu byť aj hrubšie, tenšie sa však lepšie vysušia a sú chrumkavejšie. Počas sušenia ich stačí pokryť moskytierkou, aby nesadali na to muchy a iná "zverina". Za 4 dní sú paradajky par excellance. Potom sa môžu naložiť s vysušenou bazalkou (nie však drvenou) a stručikmi cesnaku v olivovom oleji. Ale ani olej nie je ako olej. Skúste nejaký grécky pravý extra virgin (v našich krámoch je ich dosť - Kreolis, Demetra, Minerva...). Takto naložené vysušené paradajky nechajte najprv deň dva voľne, aby nasiakli a potom ich môžete uložiť buď voľne na policu do špajzy alebo do chladničky, kde ale olej zhustne. Ak ich naložite do kadejakých šmejdov z Talianska či Španielska, potom si také paradajky nemusíte sušiť ale kúpiť v našich "butikoch". Chápem, že potom všetkom vám prestanú chutiť aj čerstvé rajčiny. Ak spotrebujete takto naložené paradajky, olej použijte v kuchyni do paradajkových omáčok, polievok či šalátov. Je vynikajúci.
Druhou možnosťou je uložiť vysušené paradajky do chladničky do pohára. Ak sú dobre vysušené, vydržia vám určite 2 mesiace, i viac. Do mrazaku dávam len výnimočne.
A ešte niečo: Hoci čerstve paradajky s manželkou veľmi nekonzumujeme, vysušené za jeseň a zimu padnú aj odhadujem na 20 kg (z tohto množstva nasušite 2-3 kg).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fakt to funguje ?
ako vyzerajú tie paradajky po 8 hodinách ?
sú suché?
stihnú to ?