
M.á.r.i.a | Jačmenné krúpy so zeleninou - krupoto
Jačmenné krúpy. bežná potravina v kuhyni našich starých mám,. dnes sa na ňu trochu zabúda. Viac menej poznáme ich v rámci polievok, dnes som urobila na spôsob krupota. Vhodné aj na rýchlu večeru a dá sa to papať teplé ako aj studené.
Ingrediencie
1 | hrnček | krúpy |
1 | kus | mrkva |
1⁄2 | hrnček | hrášok |
1⁄2 | hrnček | kukurica sterilizovaná |
2 | kusov | stonky zeleru |
1 | kus | cibuľa |
2 | zväzky | cesnak |
3 | polievkové lyžice | olej |
soľ | ||
mleté korenie | ||
2 | kusov | bobkový list |
1 | plátok | maslo |
Postup
Krúpy si dobre premyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme tak do rána (alebo si ich pripravíme ráno a varíme večer).
Zeleninu očistíme, cibuľku a cesnak nakrájame na drobno, mrkvu na malé kocky, sedáno-stonkový zeler nakrájame na menšie kúsky.
Krúpy si scedíme, na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak chvíľku restujeme (dávame pozor nech nezhnedne).
Pridáme krúpy a mrkvu dobre zamiešame, zalejeme vodou nie celkom po vrch, osolíme, pridáme bobkový list a necháme dusiť. Občas premiešame. Asi po 10 min pridáme hrášok a sedáno, zamiešame, ak sa nám zdajú byť krúpy moc tvrdé môžeme priliať trochu vody.
Dusíme do mäkka. Potom zamiešame kukuricu, mne ostalo trochu cíceru tak aj ten som pridala, vyberieme bobkové listy. Zamiešame plátok masla a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

M.á.r.i.a
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Segedínsky guláš
Slavka K | Segedínsky guláš
Segedínsky guláš
Tradičná klasika, ktorá sa nikdy neomrzí.
Špenátové halušky
Alica7 | Špenátové halušky
Špenátové halušky
Výborné špenátové halušky, ktoré môžeme podávať ako prílohu k mäsu, s tvarohom a opečenou slaninou alebo syrovou omáčkou.