reklama

Chutovky (z kuchyne aj odinakial)

Pridal/a adus dňa 01. 06. 2010 - 07:13

reklama

Kolko ludi - tolko chuti, zvykne sa hovorit a ked sa clovek stretava s "inymi kulturami" vtedy spoznava pravy obsah tohto prislovia. Amerika - ako som uz pocas svojho prveho pobytu zistila nie je iba o fast-foodoch a polotovaroch ale aj o doma varenom jedle. Co som tu (necele dva tyzdne), uz sme mali (varil zatko) vynikajuci roastbeef - kilo a pol masa (v surovom stave) a my iba traja: myslela som si, ze to bude na tyzden a ostalo tolko, ze by to sotva stacilo malej Alex pod jeden zub; rebierka na grile a bravcove masko na grile; spagety s doma robenou omackou, ktora pozostavala okrem rajcin zo zelenej papriky, sampionov a hovadzieho masa (To ma dost sokovalo, bola to mleta svieckovica - hovorim, reku, ved to je to najdrahsie maso, nie je toho skoda takto pomliet? Vraj nie, lebo obcas sa stava, ze ta mleta svieckovica je lacnejsia, ako "obycajne" hovadzie...); potom omeletu so sunkou, syrom, paprikou sampionmi a syrom no a raz som varila ja - plnenu papriku, na ktoru si dobehol aj jeden s Chrisovych kamaratov Mrkám . Ked sme so zatkom sami doma, robi mi na obed teple toastiky, domace hamburgery. Jeden by sa ozaj cudoval, preco vsetky tie McDonaldy & Co.
Inak - uzivam si aj tie - teda hlavne take, ktore v Europe nenajdete a musim povedat, ze jedlo z niektorych mi naozaj chuti, hlavne vtedy, ked to nie je "iba" kus mleteho masa v zemli.
Americka vasen je grilovacka - ako chodim kocikovat Zoe, tak veru vidim, ze niet dvora, na ktorom by nestal gril a veru castokrat mi az (v pozitivnom zmysle) nos vykruca, ked tam nestoji len tak, ale sa na nom aj nieco griluje. Jedno z najoblubenejsich su grilovane rebierka, co mi je obcas smiesne, lebo sa to povazuje priam za lahodku a je to svojim sposobom "podradne maso". Z mojho pohladu byva na tychto grilovanych specialitkach privela grilovacej omacky - mam dojem, ako by jej chut prehlusovala chut dobreho maska.
Moda zdraveho zivotneho stylu priniesla do mody salaty z cerstvej zeleniny - tie si tu uzivam do sytosti, lebo je akosi vzdy po ruke niekto, kto mi pomoze ocistit a nakrajat vsetku tu zeleninu. Zvykneme si ho prilepsit nejakym dobrym syrom (niekdy aj viacerymi druhmi, dostat aj take uz nastruhane zmesi viacerych druhov syrov), inokedy krutonmi (tie ja obzvlast "mozem") ci sunkou a ked ho nemame iba ako prilohu, tak aj vsetkym dohromady. No a korunou je samozrejme dressing - a to je prave to, na co sa tesim najviac. Milujem jeden konkretny, aj napriek tomu, ze je od Krafta, ktoreho vyrobky sa ked uz nie u nas, tak minimalne v Rakusku hojne predavaju, tento som zatial nevidela inde ako prave tu. Je zo serie co sa vola tisic ostrovov a jeho meno je Zelena bohyna - a presne tak chuti - bozsky!
Dalsia vec, ktora mi (nech ortodoxni pivari odpustia) uplne nenormalne chuti je Corona - mexicke pivo, ktore sa sice predava aj u nas, ale 1 flasa stoji tolko, ze tu dostanem pomaly cely karton. Korona sa pije zasadne z flase, do ktorej ste predtym ciastocne vymackali limetku nakrajanu na mesiacik - ten strcite potom do flasky a ide sa na vec. Tento rok som objavila dalsi podobny kusok - Modry mesiac je zase pivo, ktore sa pije podobne ako Corona, ale s pomarancom. Ja som za kazdu svandu a vyskusam skoro vsetko, aj ked nie vsetku mi aj chuti.
Ale - proti chuti nie je disputat - ako zvykla hovorievat moja babka, no aj napriek tomu som veru odmietla mojmu zatkovi naservirovat k chlebiku vo vajicku (trochu od veci, ale velmi sa mi paci jeho madarsky nazov, vraj bundas kenyer - ale ved Bundas je pes, cize potom psi chlieb - nie je to nejaka obmena hot dogu Mrkám ?) skoricovy cukor (to este pri jeho prvej navsteve u nas) a bola som riadne prekvapena, ze veru oni su zvyknuti jest to na sladko - okrem skorice si na to davaju este aj take to ich zele. Dalsia vec, co ma prekvapila a udivila - do salatu si zatko zvykne pomrvit slane krekry, podobne TUC-kam a napriklad k sendvicu na obed si zvykne na tanier prilozit aj za hrst chipsov.
No, objavila som pocas dnesneho dna aj ine veci - boli sme na vylete - takom nakupovaco-zabavnom. Popoludnie bolo v znameni burok a mala chcela ist na ihrisko, tak sme sa vybrali do takeho "pod strechou" - samozrejme bolo v nakupnom stredisku. Cestou tam sme sa zastavili na pumpe tankovat, hoci som uz od minula vedela, ze sa da platit kartou tak, ze nie je treba ist donutra, ale karta sa zasunie priamo do stojanu, trochu ma zarazil napis "zaplatit vopred" - reku to si musis natukat (ako ta blondina "ja tankujem stale za 500"Mrkám ), kolko chces zaplatit a ono ti to pusti len tolko stavy? Vraj nie, su v zasade viacere moznosti, zasunut kartu, spustit tankovanie (do plnej) a z karty sa odrata, kolko sa natankovalo, potom sa da ist dovnutra, povedat tam, kolko chcete zaplatit, predavac nastavi stojan tak, ze vam viac "nepusti" a teda toto viete urobit bud v hotovosti alebo kartou.
V nakupnom centre nas obe prekvapilo a trochu zaskocilo, ze ho zatvarali uz o 6 (bol statny sviatok, tak preto) - lebo teda ani Lucia ako domaca s tym neratala a ja ako presvedcena, ze v Amerike je biznis nadovsetko, tak by som tiaz cakala, ze budu mat otvorene 24/7. Najviac sklamana bola Alex, lebo sice sa do sytosti vyhrala na ihrisku, bola na "autickach" (takych tych co sa do nich hadzu mince), ale este tam bol kolotoc a ten sme uz nestihli. Vsetkych tam s prislusnou zdvorilostou vyprevadzal SBS-kar v uzasnej uniforme, ako vystrihnutej z nejakeho filmu, hlavne jeho klobuk - velmi pripominal ten, ktory nosia prislusnici kanadskej jazdeckej policie. Ukrutne som sa s nim chcel vyfotit, aj som sa ho spytala, ale bohuzial, vraj to maju zakazane, hoci teda potvrdil, ze ludia sa ho na to stale pytaju - takze keby to nakupne centrum bolo co z coho, mohlo by si z toho spravit dobry biznis.
No a posledny svoj dnesny objav som urobila vecer, ked som kupala malu Alex - zistila som, ze kupanie sa (minimalne americkym detom) sa sprijemnit nie iba vsakovakymi hrackami, penami do kupela a pripadne takymi "mydlovymi" farbami, co si pomaluju telicko a zaroven namydlia, ale aj tabletkami, co vodu iba jednoducho zafarbia. No co uz, clovek sa do smrti uci a spoznava, ako rozlicne moze chutit zivot Slnko


reklama

reklama

fantika, Ut, 01. 06. 2010 - 07:51

jooj adus..toto sa tak skvelo ciita...Úsmev tie grilovanee rebierka ciitim az sem..mnam dala by som si...Chichocem sa

balalajka, Ut, 01. 06. 2010 - 08:32

Najprv som bola hladná pri čítaní a teraz sa usmievam. Hej, život chutí senzačne - občas sladko, občas naslano a najlepšie je z každého rožku trošku Mrkám .
Dík za news Tlieskam .

eva m, Ut, 01. 06. 2010 - 09:20

skvele citanie, adusÁno
Eva Slnko

helus72, Ut, 01. 06. 2010 - 09:30

Adus, vyslaná redaktorka NM v USATlieskam Tlieskam Tlieskam

georgina, Ut, 01. 06. 2010 - 09:46

"Mydlové" farby, ktorými si deti pomaľujú telíčko a zároveň sa namydlia, a tabletky, čo zafarbia vodu? Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie
To by sme našu bambuľku už z vane asi nedostali - bývala by tam Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa Mrkám.

A vraj už bolo všetko vymyslené a patentový úrad je treba zavrieť Pohoda.

maminkaa, Ut, 01. 06. 2010 - 14:42

Nekupuj to nekupuj,ani mi už nebudeme, a ani farbiace tabletky do splachovacej nádržkyVeľký úsmev , naša dcérka má tri roky, poznáme dôsledky, ani mi už nekupujemeVeľký úsmev

adus, Ut, 01. 06. 2010 - 15:36

Anka, tie mydlove farby na telo urcite by sa dali aj u nas zohnat, lebo su od Av..u - ja s ana take nepozeram, lebo nemam k takym vyrobkom vhodne vekove kategorie doma, ale stavila by som sa ze ich maju

adus, Ut, 01. 06. 2010 - 16:38

Anka, viem ze by si asi bola radsej, keby som si tuto infosku nechala pre seba, ale nedalo mi - ja som taky pokusitel Mrkám Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

georgina, Ut, 01. 06. 2010 - 16:46

Adus, vystihla si to v oboch bodoch Chichocem sa Mrkám.

georgina, Ut, 01. 06. 2010 - 22:18

A vraj už bolo všetko vymyslené a patentový úrad je treba zavrieť Pohoda.

Nedalo mi to - skúšala som dnes po troškách googliť, ale nenašla som žiadnu stránku v slovenčine alebo češtine o tomto pánovi, ktorému sa asi ako jedinému podarilo vstúpiť do histórie vďaka svojej hlúposti. Takže aspoň v angličtine: http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_H._Duell

Lea, Ut, 01. 06. 2010 - 10:15

pekné počítaníčko, hneď mám rozjasnený deň Slnko

Ozaj, ten "bundáš keňér" sme pri Balatone dostali posypaný kryštálovým cukrom Prekvapenie

lydusha (bez overenia), Ut, 01. 06. 2010 - 10:22

Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam skvele pocitanickoÁno Áno Áno

noemi, Ut, 01. 06. 2010 - 10:30

Adus ja milujem vajíčkový chlieb posypaný škoricovým cukromÚsmev to som sa naučila od nášho amerického kmotra:)a môžem potvrdiť hamburgery robí fantastickéééé

ivet36, Ut, 01. 06. 2010 - 15:16

...no ja ten vajcovy chleba vyskusam so skoricou najblizsie tiez!Úsmev
Na mna tiez pozeraju, ked si vysmazany bravcovy rezen potriem brusnicovym dzemom a ryzu premiesam so zeleninovym salatom....Váľam sa od smiechu po podlahe
Mne to tak chuti.....
Aj ja dakujem za newssss
ivetMrkám

Lea, Ut, 01. 06. 2010 - 15:39

ľudia majú rôzne chute Úsmev môj manžel miluje sladkú vianočku s maslom, salámou a kečupom .... v ten okamih ja pádim z kuchyne a najbližšiu polhodinu určite nič do úst nedostanem Chichocem sa

adus, Ut, 01. 06. 2010 - 16:37

Uff, toto je uz ozaj "tazky kaliber"

sadlonka, Ut, 01. 06. 2010 - 22:29

Lea, môj kedysi zajedal vianočku oravskou slaninkou Prekvapenie Veľký úsmev , a rozplýval sa Vyplazený jazyk , ja mám tiež rada nezvyčajné kombinácie.Mrkám

Darinocka, Ut, 01. 06. 2010 - 16:39

Adus,podľa mňa je chlieb vo vajíčku - "bundás kenyér" - chlieb v kožuchu,teda aspoň po košicky.Mrkám Moja známa robí cestíčko,čo jej zostane po obaľovaní rezňov s cukrom a volá ho vakarka - po prešovsky.Veľký úsmev Slnko

adus, Ut, 01. 06. 2010 - 16:46

Inak k tym chutiam - niekedy ozaj staci kusok sebazaprenia a clovek objavi nielen novu chut ale niekedy ziska aj novych dobrych priatelov.
Este pocas studenskych rokov som chodievala robit hostesku do Brna na strojarsky veltrh pre jednu britsku firmu. Tam sa mi raz stalo - prisiel novy clovek, ktoreho som dovtedy nepoznala, bola som zrovna na stanku sama, tak som ho ako dobra hosteska privitala a spytala sa, co by si dal. Chcel whiskey s limonadou - a to dokonca spolu zmiesat a nie kazde do samostatneho pohara. Neviem co to do mna voslo, ale povedala som mu, ze veru ja taky vzacny mok ako whiskey nebudem nicit nejakou limonadou, postavila som pred neho flase a pohar a ze ked teda inak neda, nech si to namixuje sam ale ja odmietam zodpovednost za taky "nehorazny pokus".
Namiesal - a odlial mi do malickeho poharka na okostovanie. To sa skutocne nedalo odmietnut - a chutilo to naozaj suprovo, hned mi potom namiesal plnu davku a presedeli sme pri tom drinku cely cas, kym sa "sefstvo" vratilo. A potom este kazdu volnu chvilku, ktoru mal pocas celeho trvania veltrhu ....
Bol to skvely clovek, po chvilke som mala dojem, ze ho poznam celu vecnost a dokazala som s nim hovorit o veciach, o ktorych by som so svojim otcom nikdy nehovorila (bol len o kusok mladsi od neho, takze "romanticky" vztah nehrozil Chichocem sa ). Dodnes na neho velmi rada spominam

balalajka, Ut, 01. 06. 2010 - 17:14

Keď už spomínaš, tak sa pridám.
Pred cca 10timi rokmi sme boli na služobke v Nemecku. Ubytovali sme sa v 4*hoteli a večer, že čo budeme, poďho do baru - niečo na štýl ale vinárne, nie také ukričané.
A naši šéfovia celí vytešení, že si dajú pivo. Tak či čierne nechcú, že majú aj také. Zablisla sa iskra v oku SLováka - rezané! Nemec si myslel, že tam chceme stropiť minimálne medzištátny škandál Chichocem sa , bo nerozumeli našemu "cut bear" Veľký úsmev . Tak sa kamoška postavila a išla udirigovať pivotočiaceho. Na druhý deň sme okolo baru len prechádzali - a hádaj čo mali ako špecialitu dňa ... "cut bear" Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

ribišška, Ut, 01. 06. 2010 - 18:05

to ste si mali dať zacvakať patent.. oni na tom iste do dnes zarábajú Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Áno Slnko

ribišška, Ut, 01. 06. 2010 - 18:03

ja som sa dobre pobavila na tom že si zaťko dava do taniery chipsy. to mi pripadlo ako ked si blavak v tatrách po týždni pobytu musí čuchnúť k trabantovemu výfuku Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe ... šaláty su super jedlo, ja robievam z rucoly, dam tam ladovy šalat, olivy, mozarelku, koktejlky rajčinky a kto chce aj šunku si do toho môže pridať. na toto všetko splechnem olivoveho oleja a balsamico. a aj teraz ked sme mali oslavu a tento šalát / bez šunky / som dala k masu, tak bratov syn ho stale jedol a nevedel prestať. taký bol super. cmuk adus do tej dalekej zemi, dííky za rôzne medzioceánske info, tešíme sa že za cca 20 rokov aj my tu budeme tak tankovať, aby sme len zasunuli kartu do stojana Mrkám Váľam sa od smiechu po podlahe Veľký úsmev Chichocem sa Slnko

balalajka, Ut, 01. 06. 2010 - 22:34

Som hladná Smútok , neostalo ti? Veľký úsmev

ribišška, St, 02. 06. 2010 - 09:53

ja som peknáááááááááááááááááááááááá... hihihihhehehehehahahaha... nieeeeeeeeee, to je spapané ako prvééééééééééééééééééé, ale urob si... v billa dostaneš všetko kupiť. a jedine tam maju zottarelku 250gramovu a tak si vieš toho urobiť veľáááááá. cmuk Tlieskam Áno Objímam Objímam Objímam

sadlonka, Ut, 01. 06. 2010 - 22:33

Naša zlatá Adus Kvietok , spisovateľ akýTlieskam Áno Tlieskam ,
podáva nám super správy spoza veľkej mláky!Bozkávam Slnko

renka, Ut, 01. 06. 2010 - 22:33

Adus, super čítanieÁno ako vždyMrkám
a k tej whiskey... mne samotná veľmi nechutí, ale miešaný drink Ward 8 (s kolou a ľadom) je výbornýVyplazený jazyk

adus, St, 02. 06. 2010 - 05:37

Reni,
ja som tiez pijala miesane napoje, kym som nespoznala toho mojho - ten ma naucil, ze je skoda pancovat dobry, kvalitny alkohol cimkolvek, a ze je lepsie ho - ak to niekto potrebuje - zapijat. A rovnaky postoj ma k ladu. On si radsej strci tu whiskey do mrazaku, az je husta ako olej, ale lad si do nej neda, lebo okrem toho, ze ju riedi ako sa rozpusta, tak casto ju aj zakali. Lebo, ako mi povedal (a ma na to skolu) po spravnosti by sa lad do drinkov mal robit z destilovanej vody, ale povacsine na to vsade kaslu.
Inak, tu sa tomu, co pijes po stamprliku (a comu sa u nas - prinajmensom medzi rovesnikmi mojich dospelych deti hovori "brzda") hovori "chaser" - volne prelozene ten (alebo to), co nieco nahana.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama