reklama

Domáce buchtičky

Pridal/a jaruša dňa 15. 01. 2018 - 18:15 - Recepty jaruša
Domáce buchtičky, Chlieb, pečivo, recept, jaruša

reklama

Domáce kaiserky - jemné a chutné.

Ingrediencie
500 gramov špaldová múka celozrnná hladká
1 kus droždie
1 čajová lyžička kryštálový cukor
250 millilitrov mlieko
1 čajová lyžička soľ
3 kusov vajce
150 millilitrov olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do misy dáme teplé mlieko, cukor, droždie rozmiešame, pridáme soľ, vajíčka, olej a múku.

Vypracujeme cesto, necháme vykysnúť. Potom rozdelíme na kúsky s hmotnosťou cca 40 g.

Každý kúsok prstami vytvarujeme na guľatú buchtičku, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie spojom dole. Každú buchtičku trikrát do kríža nakrojíme alebo použijeme tvorítko na kaiserky, necháme podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubou soľou, makom, rascou, sezamom.Upečieme dozlata.

20 kusov - to je len odhad, záleží na veľkosti buchtičiek   a na kvalite vykysnutia.

Výnos
20 kus
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 16. 01. 2018 - 10:20

Nie je to moc droždia len na pol kila múky, s toľkým mliekom, olejom a vajíčkami cesto je zrejme veľmi riedke.

jaruša, Ut, 16. 01. 2018 - 16:57

Droždia dávam celú kocku, s menším množstvom som to neskúšala, oleja dávam trochu menej. Keď sa mi pri miesení zdá, že je cesto redšie, prisypem ešte múku. Je to recept z jedného staršieho českého časopisu - treba vyskúšať a trochu si prispôsobiť. 

M.á.r.i.a, Ut, 16. 01. 2018 - 17:03

Pekávam pravidelne pečivo tak preto sa mi to zdalo veľa, mám kysnuté cesto tak nejak v rukách. Pravda, každá máme svoje odskúšané, len tie menej skúsené budú z toho vedľa Chichocem sa

jaruša, Ut, 16. 01. 2018 - 18:08

ja som zvyknutá si recepty upravovať v procese prípravy , podľa toho, ako sa cesto aktuálne "tvári"Chichocem sa,  recept som napísala presne, ako som ho našla, ale dosť často robím systémom z jednej rozprávky - "priměřene"

M.á.r.i.a, Ut, 16. 01. 2018 - 18:13

... kým výsledok nedopadne tak ako v tej rozprávke je dobre Veľký úsmev, a musíme veriť, že s tu len šikovné gazdinky a vedia si pomôcť Mrkám

balalajka, St, 17. 01. 2018 - 08:21

Ja dávam tiež jednu kocku droždia na pol kila múky. Mária, dávaš menej?

M.á.r.i.a, St, 17. 01. 2018 - 09:11
Ja dávam polovičku, podľa mňa je to cesto moc prekysnuté. Ale je to vec zvyku.
balalajka, St, 17. 01. 2018 - 09:26

Už som to začala študovať. Máš pravdu - 42gr droždie je určené cca na kilo múky. Ale závisí od pridaných ostatných ingrediencií. Hotová vysoká škola Chichocem sa ... lebo olej, vajcia ten proces kysnutia tlmia, ako vieme. Tu je ich tých vajec a oleja teda dosť.

Zas - každý rád iné bubliny v ceste. Tak asi o zvyku. Mrkám ... a možno ma to mama naučila zle PrekvapenieVáľam sa od smiechu po podlahe

Ale veru skúsim dať len polovicu aj ja na pol kila do môjho receptu - uvidím aká zmena pre nás - či bude viac chutiť či nie. Ja ďakujem - človek sa učí každým dňom.

M.á.r.i.a, St, 17. 01. 2018 - 09:46
Učím sa celý život aj ja a to som si o sebe myslela, že v gastro všetko viem. Ja rada experimentujem ale vždy sa neda. Napr. kváskovanie sa učím ja od dcéry a tak to má byť. Kysnuté cesto je celá alchímia.
dasa_, St, 17. 01. 2018 - 14:56

Ja som tiež tak nastavená, že 1 kocka na 1 kg múky. Ale pozerala som aktuálne jeden recept na tortách   A tam tiež dávajú kocku na 600g a plus k tomu prášok do pečiva. A tiež je tam všeličo naviac od bežného cesta, teda minimálne tá kyslá smotana. Takže asi fakt, keď sa dajú takéto "mastné" prídavky, znesie to toho droždia viac.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama