Hovädzia nožina sa obyčajne používa na guľáš. Pomalé pečenie v rúre je výborná alternatíva, takto pripravené mäso je veľmi jemné a chutné.
1 | kilogram | hovädzia nožina |
1 | hrnček | sušené huby |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | mleté čierne korenie |
Na omáčku: | ||
1 | polievková lyžica | hladká múka |
1 | čajová lyžička | horčica |
50 | gramov | maslo |
50 | millilitrov | smotana |
Huby namočíme do vody
Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kusy, cca 1-2 na porciu. Osolíme, okoreníme a vložíme do pekáča. Bez oleja, ani nepodlievame. Prikryjeme pokrievkou alebo dobre utesnenýn alobalom, vložíme do rúry a na cca 70 stupňov pečieme asi 2 hodiny.
Pridáme huby bez vody, dobre premiešame, znova prikryjeme a pečieme ešte aspoň hodinu. Nakoniec zvýšime teplotu na 100 stupňov a dopekáme ešte hodinu.
Ideálne v trúbe rovno pripravíme aj ryžu - vo vhodnom hrnci zahrejem olej, pridám ryžu, soľ a zalejem vriacou vodou v objeme 1,5 krát viac ako bol objem ryže. Premiešam, prikryjem a vložím do rúry asi na 20 minút.
Upečené mäso vytiahnem z rúry. Na suche panvičke krátko opečieme lyžicu hladkej múky, zalejem asi 150ml studenej vody a dobre rozmiešame, ideálne metličkou. Pridám výpek z mäsa aj s hubami, horčicu a nechám asi 10 minút povariť. Nakoniec zjemním maslom. Kto chce viac omáčky, môže pridať smotanu alebo rovno šľahačku.
Podávame napríklad s ryžou, alebo ak ak má niekto rád viac omáčky, tak s knedľou.
Och - ach - mňam. Idem hľadať hovadzinu do mrazáku. Toto vyzerá úžasne. A fascinuje ma to nepodlievanie.