
dasa_ | Karfiol a brokolica ako perkelt
Kurací perkelt je taká klasika. V manželovej rodine sa perkelt pripravoval aj zo zelenej fazuľky. Odtiaľ je už krátka cesta ku karfiolu a brokolici.
1⁄2 | hlávka | karfiol |
1⁄2 | hlávka | brokolica |
2 | kusov | cibuľa |
3 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | mletá červená paprika |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Halušky: | ||
20 | gramov | maslo |
100 | gramov | špaldová múka |
300 | gramov | hladká múka |
1 | kus | vajce |
1 | hrnček | voda |
Pripravovať perkelt ma naučil tento recept. Dovtedy som cibuľu iba restovala a niečo tomu stále chýbalo. Dnes už postupujem inak a na chuti je to cítiť.Cibuľu nakrájame na malé kocky. Rozpálime olej a cibuľu na ňom orestujeme. Stiahneme z ohňa, zamiešame papriku a zalejeme pohárom horúcej vody. Dáme na oheň a necháme vodu vydusiť.
Znova zalejeme vriacou vodou. Spolu 3x necháme cibuľu takto rozdusiť. Potom vložíme karfiol rozdelený na drobnejšie ružičky, osolíme, prilejeme trochu vody a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme ružičky brokolice (nemusí byť) a dusíme ešte asi 5 minút.
Podávame s cestovinou alebo haluškami. Napríklad maslovými špaldovými.
Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť. Zmiešame múky, pridáme celé vajíčko, maslo a vodu podľa potreby. Krátko vymiešame nie veľmi pevné cesto. necháme chvíľu oddýchnuť a do vriacej osolenej vody nasádžeme z doštičky alebo cez haluškovník halušky.
Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 1 minútu povariť. Scedíme, vložíme do misy a premiešame s kpskom masla. Množstvo múky je uvedené orientačne, riadime sa počtom stravníkov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty