
Tradičné jedlo z Gemera. Je miestnou špecialitou podávanou práve na sviatok Troch kráľov.
1700 | gramov | zemiak |
600 | gramov | údené bravčové mäso |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | hladká múka |
majoránka | ||
soľ | ||
mleté čierne korenie | ||
6 | strúčiky | cesnak |
2 | kusov | cibuľa |
kyslá kapusta | ||
cibuľa | ||
slanina |
Postup:
1. 1000 g surových zemiakov očistíme a pomelieme ich na mäsovom mlynčeku
2. 700 g zemiakov uvarených v šupke (v osolenej vode) necháme vychladnúť a pretlačíme cez lis na zemiakový šalát
3. údené bravčové mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku
4. cibuľu nakrájame a popražíme na oleji spolu s pomletým mäsom
5. surové zemiaky poriadne vyžmýkame a vyžmýkanú šťavu odložíme, ešte bude potrebná
6. vo väčšej nádobe zmiešame surové zemiaky, varené zemiaky, mäso, pridáme vajce, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a lyžicu hladkej múky
7. vypracujeme rukami
8. zo vzniknutej hmoty tvarujeme gulky (úmyselne nepíšem guľky, pretože u nás to každý volá "gulky") a tieto gulky obalíme v hladkej múke
9. necháme vo veľkom hrnci zovrieť vodu a do nej dáme 2 naberačky šťavy zo zemiakov, ktorú sme odložili nabok
10. vložíme cca 10 guliek do vriacej vody, počkáme kým vyplávu na povrch a necháme ešte cca 5 minút variť (proces varenia jednej dávky je cca 15min)
11. vyberieme a podávame buď s opraženou cibuľkou, slaninkou alebo hoci aj s kyslou kapustou
12. jedlo je náročnejšie na čas, ale finálny výsledok (ak sa Vám podarí) si určite zamilujete
13. prajem dobrú chuť!
gemerské gulky - čo domácnosť, to iný recept.....tieto sú miešané gemerské gulky, ale u nás sa robievajú aj gemerské gulky s dynamitom ....to zase možno niekedy inokedy











- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty