reklama

Paradajková kapusta

Pridal/a dasa_ dňa 20. 03. 2020 - 14:49 - Recepty dasa_
Paradajková kapusta, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_


reklama

Toto jedlo je jedno z tých, ktoré mala veľmi rada moja babka. V zime základ jej stravy tvorila kyslá kapusta. Koncom leta prišla sezóna paradajkovej kapusty. Ona to jedla iba so zemiakmi, maximálne sa k tomu opekala špekačka.

Ingrediencie
1⁄2 hlávka čínska kapusta
1 kus cibuľa
2 polievkové lyžice olej
1⁄2 čajová lyžička rasca
70 gramov paradajkový pretlak
2 polievkové lyžice hladká múka
1 liter voda
1 čajová lyžička cukor
1 čajová lyžička soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

S čím budete tento prívarok jesť vy, je len na vás. Môžete tiež len so zemiakmi, alebo pridať vajíčko, dusené mäso, fašírku, opečené tofu....

Klasicky sa tento recept robí z hlávkovej kapusty. Pred rokmi ma moja kamarátka, ktorá tuším 10 rokov striedavo kojila alebo bola tehotná, naučila, že toto jedlo sa dá robiť aj z čínskej kapusty. Je rýchlejšie hotové a hlavne, čínska kapusta je jemnejšia a citlivé bábätká nereagujú tak, ako na obyčajnú kapustu.

Ja som sa konečne dostala k tomu vyskúšať jej radu teraz. V chladničke ostal zvyšok čínskej kapusty. Do šalátu už moc nebol a vyhodiť v dnešných časoch? To teda nie.

Kapustu pokrájame na jemno. Ak použijeme čínsku kapustu, môžeme krájať trochu hrubšie.

Cibuľu nakrájame na drobne kocky.

V hrnci rozpálime olej, orestujeme cibuľu, pridáme kapustu a spolu restujeme. Pridáme rascu, soľ, podlejeme vodou a dusíme do mäkka (čínska kapusta je mäkká oveľa rýchlejšie). Pridáme pretlak, cukor. Ak chceme prívarok hustejší, v asi 1dcl studenej vody rozmiešame 2 PL hladkej múky, vlejeme do hrnca a varíme aspoň 10 minút.

Alternatívne môžeme spolu s kapustou dusiť 2 PL ovsených vločiek namočených vo vode, čím prívarok tiež zahustíme. A samozrejme pretlak môžeme v lete vymeniť na čerstvé paradajky.

Podávame s varenými zemiakmi. Samozrejme môžeme pridať mäso, klobásu, vajce....

 

 

Doplňujúce poznámky

Ak odstane z prívarku porcia, dve, tak pridáme vodu, trochu soli a krátko prevaríme. Na druhý deň môžeme podávať ako polievku Úsmev

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama