M.á.r.i.a | Pečená krkovička s rozmarínom a krémové rizoto s kuriatkami
Taký nedeľný obed
ale rizoto si môžeme dať aj samostatne keď máme chuť a ku krkovičke prílohu akú koľvek napr. len dusenú zeleninu na odľahčenie.
Ingrediencie
| Rizoto: | ||
| 350 | gramov | ryža guľatozrnná |
| 250 | gramov | kuriatka |
| 1 | kus | cibuľa |
| 1 | deciliter | biele víno |
| 5 | decilitre | vývar |
| soľ | ||
| mleté čierne korenie | ||
| 2 | plátky | maslo |
| 50 | gramov | parmezán |
| Mäso: | ||
| 4 | plátky | krkovička |
| 4 | kusov | rozmarín |
| 1 | deciliter | pivo |
| 1 | deciliter | olej |
| 1 | polievková lyžica | dijonská horčica |
| 2 | strúčiky | cesnak |
| 1 | čajová lyžička | rozmarín |
| 2 | kusov | bobkový list |
| 5 | kusov | farebné korenie |
| soľ | ||
Postup
Deň predtým si dáme do marinády plátky krkovičky a necháme ich v chladničke marinovať aspoň 12 hod. Marináda - vymiešame si olej s horčicou, pridáme cesnak nasekaný na drobno, nasekaný rozmarín. Vložíme bobkový list a trochu podrvené korenie, všetko zalejeme pivom ( zvyšok sa bude hodiť k večery
), zľahka premiešane a nalejeme na mäso. Už len zavrieť nádobu a šup s ňou do chladničky odpočívať.
Rizoto - použila som ryžu arborio vhodnú do rizota lebo sa nerozvarí a ostane al dentte. Cibuľu nasekáme na drobno a restujeme a troche olivového oleja, pridáme očistené kuriatka (neumývať pod vodou, poutierať papierovou utierkou). Spolu podusíme aby huby pustili svoju šťavu, nasypeme ryžu a spolu chvíľku opečieme. Zalejeme vínom, necháme ho zredukovať ( ostatné ponúkneme k obedu
) . Potom prilejeme vývar ... vývar prilievame postupne aby ryža bola stále zaliata a miešame kým nie je ryža mäkká. Na záver pridáme maslo a syr a dobre premiešame...je hotovo.
Teraz príde na rad mäsko, vyberieme z marinády, osušíme, posolíme a prudko opekáme na troche oleja. Pri opekaní na každý plátok mäsa dáme malú vetvičku rozmarínu.
Veď o tom to je, spojiť správne chute a nebyť pri sporáku celý deň ![]()
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Och, ach - Rozmarín! Dijonska horčica! Tymián!
Toto musím vyskúšať. Vyzerá to luxusne a pritom ... nijaké siahodlhé varenie.

