reklama

Veľkonočný koláč

Pridal/a Kamila dňa 18. 04. 2014 - 19:34 - Recepty Kamila
Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila

Kamila | Veľkonočný koláč


reklama

Recept a fotopostup na tradičný veľkonočný koláč

Ingrediencie
1⁄2 liter mlieko
1 kus droždie
1 kilogram polohrubá múka
1 čajová lyžička soľ
1 kus vajce
150 gramov maslo
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
Ostatné:
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru, necháme rozpustiť a rozdrobíme kocku droždia. Necháme kysnúť cca 20 minút.

Pridáme 1 vajíčko, soľ a postupne primiešavame múku, buď na robote, alebo vareškou, neskôr ručne. Na trikrát pridáme vlažné roztopené maslo a múku primiešavame až kým sa cesto nezačne odlepovať od misky, ruky. Ja som začala miešať na robote, potom miesila ručne.  Cesto prikryjeme a necháme cca hodinu kysnúť.

Vyklopíme na podložku, rozdelíme na tri časti, z ktorých spravíme dlhé šúľky. Zapletieme z nich dlhý vrkoč, ktorý stočíme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Necháme ešte cca 20 minút vykysnúť.

Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote cca 190°C cca 50 minút.

Po vybratí z rúry koláč potrieme cukrom rozmiešaným v troche vody. Toto je môj prvý pokus o veľkonočný koláč s tradičným receptom od babky. Akurát pri svojej bezlepkovej diéte sa môžem kochať akurát pohľadom.

Doplňujúce poznámky

Kľudne môžete pridať hrozienka, posypať mandľami, naši nechcú.

Doplňujúce obrázky
Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 1

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 2

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 3

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 4

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 5

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 6

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 7

Kamila

Veľkonočný koláč, Koláče, recept, Kamila, 8

Kamila

Výnos
1 koláč
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút

reklama


reklama

Edit, So, 19. 04. 2014 - 21:07

Vyzerá krásne, joj by som si hneď dala. Tlieskam

pelargonia3, Ne, 20. 04. 2014 - 15:39

Veľmi pekný, verím, že aj chutný, aj ja pečiem, len môj od spodu nie a nie sa dopiecť, vrch bol už skoro pripečený a spodok nie. Dopadlo to nakoniec dobre, ale čo mám robiť aby aj vrch aj spodok takýchto (kysnutých) bol pekne upečený, prosím poradte.?

Kamila, Ne, 20. 04. 2014 - 15:56

Asi to zavisi od rury. Ak pecie vrch a nedopeka spodok, mas ho kde posunut nizsie? Neviem ci pomoze dlhsia doba a nizsia teplota. Ja som svoj piekla skoro hodinu na zaciatok pri cca 200 stupnoch cca 15 minut potom pri 180 stupnoch.

majas, Pi, 25. 04. 2014 - 11:57

Si šikovnica, krása a aj chuťovo bol presne taký aký má byť k veľkonočnému jedlu. Tlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama