
Kamila | Veľkonočný koláč
Recept a fotopostup na tradičný veľkonočný koláč
1⁄2 | liter | mlieko |
1 | kus | droždie |
1 | kilogram | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | kus | vajce |
150 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Ostatné: | ||
1 | kus | vajce |
Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru, necháme rozpustiť a rozdrobíme kocku droždia. Necháme kysnúť cca 20 minút.
Pridáme 1 vajíčko, soľ a postupne primiešavame múku, buď na robote, alebo vareškou, neskôr ručne. Na trikrát pridáme vlažné roztopené maslo a múku primiešavame až kým sa cesto nezačne odlepovať od misky, ruky. Ja som začala miešať na robote, potom miesila ručne. Cesto prikryjeme a necháme cca hodinu kysnúť.
Vyklopíme na podložku, rozdelíme na tri časti, z ktorých spravíme dlhé šúľky. Zapletieme z nich dlhý vrkoč, ktorý stočíme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Necháme ešte cca 20 minút vykysnúť.
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote cca 190°C cca 50 minút.
Po vybratí z rúry koláč potrieme cukrom rozmiešaným v troche vody. Toto je môj prvý pokus o veľkonočný koláč s tradičným receptom od babky. Akurát pri svojej bezlepkovej diéte sa môžem kochať akurát pohľadom.
Kľudne môžete pridať hrozienka, posypať mandľami, naši nechcú.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá krásne, joj by som si hneď dala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi pekný, verím, že aj chutný, aj ja pečiem, len môj od spodu nie a nie sa dopiecť, vrch bol už skoro pripečený a spodok nie. Dopadlo to nakoniec dobre, ale čo mám robiť aby aj vrch aj spodok takýchto (kysnutých) bol pekne upečený, prosím poradte.?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Asi to zavisi od rury. Ak pecie vrch a nedopeka spodok, mas ho kde posunut nizsie? Neviem ci pomoze dlhsia doba a nizsia teplota. Ja som svoj piekla skoro hodinu na zaciatok pri cca 200 stupnoch cca 15 minut potom pri 180 stupnoch.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Si šikovnica, krása a aj chuťovo bol presne taký aký má byť k veľkonočnému jedlu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty