Veľkonočný koláč

Popis

Recept a fotopostup na tradičný veľkonočný koláč

Veľkonočný koláč - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Zdrojbabka
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút
Celkový čas
1 hod, 40 minút

Ingrediencie

1⁄2litermlieka
1kusdroždie
1kilogrampolohrubej múky
1čajová lyžičkasoli
150gramovmasla
2kusyvajicka (jedno na potretie)
3polievkové lyžicekryštálového cukru

Inštrukcie

Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru, necháme rozpustiť a rozdrobíme kocku droždia. Necháme kysnúť cca 20 minút. Pridáme 1 vajíčko, soľ a postupne primiešavame múku, buď na robote, alebo vareškou, neskôr ručne. Na trikrát pridáme vlažné roztopené maslo a múku primiešavame až kým sa cesto nezačne odlepovať od misky, ruky. Ja som začala miešať na robote, potom miesila ručne. Cesto prikryjeme a necháme cca hodinu kysnúť. Vyklopíme na podložku, rozdelíme na tri časti, z ktorých spravíme dlhé šúľky. Zapletieme z nich dlhý vrkoč, ktorý stočíme do vymastenej a vysyspanej tortovej formy. Necháme ešte cca 20 minút vykysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote cca 190°C cca 50 minút. Po vybratí z rúry koláč potrieme cukrom rozmiešaným v troche vody. Toto je môh prvý pokus o veľkonočný koláč s tradičným receptom od babky. Akurát pri svojej bezlepkovej diete sa môžem kochať akurát pohľadom.

Poznámky

Kľudne môžete pridať hrozienka, posypať mandľami, naši nechcú.

Postup: 

Veľkonočný koláč - recept postup 1
Veľkonočný koláč - recept postup 2
Veľkonočný koláč - recept postup 3
Veľkonočný koláč - recept postup 4
Veľkonočný koláč - recept postup 5
Veľkonočný koláč - recept postup 6
Veľkonočný koláč - recept postup 7
Veľkonočný koláč - recept postup 8
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

Vyzerá krásne, joj by som si hneď dala. Tlieskam

Veľmi pekný, verím, že aj chutný, aj ja pečiem, len môj od spodu nie a nie sa dopiecť, vrch bol už skoro pripečený a spodok nie. Dopadlo to nakoniec dobre, ale čo mám robiť aby aj vrch aj spodok takýchto (kysnutých) bol pekne upečený, prosím poradte.?

Asi to zavisi od rury. Ak pecie vrch a nedopeka spodok, mas ho kde posunut nizsie? Neviem ci pomoze dlhsia doba a nizsia teplota. Ja som svoj piekla skoro hodinu na zaciatok pri cca 200 stupnoch cca 15 minut potom pri 180 stupnoch.

Si šikovnica, krása a aj chuťovo bol presne taký aký má byť k veľkonočnému jedlu. Tlieskam

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok