Schladilo sa tak táto polievočka Vás zohreje ale aj zasýti...

Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 15 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 35 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | zemiak |
1 | plátok | zázvor |
1 | liter | zeleninový vývar |
1 | kus | cibuľa |
2 | kusy | bobkový list |
1 | kus | majoránka |
150 | millilitrov | smotana |
štipka | muškátový oriešok | |
soľ | ||
mleté korenie | ||
Na ozdobu: | ||
2 | kusy | zemiak |
2 | polievkové lyžice | olivový olej |
1 | deciliter | smotana |
1 | polievková lyžica | kyslá smotana |
trocha | tekvicový olej |
Inštrukcie
Zemiaky očistím, nakrájam na menšie kocky. Cibuľu očistím a nakrájam na plátky. Zázvor nastrúham na jemno. Všetko dám do hrnca, zalejem zeleninovým vývarom, pridám bobkové listy, majoránku(nemusí byť ak nemáme, potom pri šľahaní na záver pridáme štipku sušenej), osolím a varím do zmeknutia zemiakov. Vyberiem bobkové listy a vetvičku majoránky. Tyčovým mixérom vyšľahám do hladka, pridám smotanu a prehrejem. Polievku podľa chuti dosolím, okorením prípadne pridám trocu sušenej majoránky a ešte prešľahám.
Zemiaky si očistím. nakrájam alebo nastrúham na tenké slížiky, prudko opečiem na oleji do hneda. Smotany si vyšľahám do peny.
Na tanieri polievku ozdobím zemiakovou slamou, smotanovou penou a pofŕkam trochou tekvicového oleja.