reklama

Maslová vianočka

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 26. 10. 2021 - 16:13 - Recepty M.á.r.i.a
Maslová vianočka, Chlieb, pečivo, recept, M.á.r.i.a

M.á.r.i.a | Maslová vianočka


reklama

Ak máte chuť na sladké raňajky ...

Ingrediencie
500 gramov polohrubá múka
25 gramov droždie
250 millilitrov mlieko
120 gramov maslo
3 kusov žĺtok
80 gramov cukor
  štipka soľ
  trocha citrónová kôra
1 štipka kardamóm
1 kus vanilkový cukor
Na potretie:
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a necháme vzísť kvások. Maslo, cukre a žĺtky vyšľaháme do hustej peny, pridáme kardamon a citrónovú šťavu. Preosejeme múku, pridáme kvások a časť mlieka - zamiešame, pridáme vymiešané maslo a s postupným pridávaním mlieka vypracujeme hladké, pružné tuhé cesto. Potrieme trochou oleja a necháme prikryté kysnúť aspoň 1 hodiny - kým nezdvojnásobí objem.

Cesto na doske premiesime rozdelíme na 3 - 4 časti (ako si kto trúfa zapliesť, ja som plietla zo 4 častí). Z každej časti vyšúľame rovnako dlhý šúľok a zapletieme vianočku. Preložíme na plech s papierom, prikryjeme a necháme opäť kysnúť 30 - 45 min.

Vykysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom, necháme chvíľku zaschnúť a potrieme ešte raz. Rúru si vyhrejeme na 200° a pečieme kým vianočka nechytí trochu farbu. Potom znížime teplotu na 170°, prikryjeme ju papierom na pečenie a pečieme 50 min. Papier odstránime a necháme v rúre ešte 10 min.

Kto má rád môže do cesta zamiesiť hrozienka, na vrch posypať mandľovými lupienkami.

Doplňujúce obrázky
Maslová vianočka, Chlieb, pečivo, recept, M.á.r.i.a, 1

M.á.r.i.a

Výnos
5 Porcie
Celkový čas
3 hod, 10 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod, 10 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama