Krúpy skôr poznáme do polievok, kaše ale často sa používajú aj na tzv. krupoto. Výber zeleniny je podľa vlastných chutí, ja som pridala ružičkový kel.
1 | hrnček | krúpy |
1⁄2 | hrnček | hrášok |
1 | kus | mrkva |
1 | kus | šalotka |
10 | kusov | ružičkový kel |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | plátok | maslo |
2 | polievkové lyžice | bylinky |
Krúpy si remyjem a nechám zaliate vdou aspoň hodinu. Potom osolím a dám variť - vody má byť aspoň 2,5 násobok. Varíme 20 min., scedíme a vývar z nich si necháme. Ružičky kelu si očistím od vrchných lístkou a prekrojím na štvrtky, šalotku na jemno nakrájam a mrkvu na polmesiačiky.
Šalotku na jemno nasekanú si zarestujeme na oleji, pridám nakrájanú mrkvu a nechám spolu restovať. Potom pridám hrášok a predvarené krúpy, podusím a po troche zalievam vodou, v ktorej sa krúpy varili. Varím kým krúpy nie sú úplne mäkké a pridám kúsky kelových ružičiek. Varím spolu ešte 10 min., podľa potreby podlejem. Zamiešam maslo, bylinky (petržlen, šalvia, oregano, cibuľové cíbiky) a dochutím podľa potreby soľou a mletým čiernym korením. Podávala som s uhorkovým šalátom so smotanou. kto chce hodí sa to posypať strúhaným syrom.
Krupoto by malo byť vláčne nie suché. Kel variť len krátko, pri dlhom varením horkne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Slavka K
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Vynikajúce bravčové mäso, ktoré môžete podávať s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami. U nás sú obľúbené farebné cestoviny. Mäso môžete použiť bravčové pliecko alebo stehno, prípadne iné.