reklama

Zeleninové krupoto s ružičkovým kelom

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 20. 10. 2021 - 12:40 - Recepty M.á.r.i.a
Zeleninové krupoto s ružičkovým kelom, Hlavné jedlá, recept, M.á.r.i.a

reklama

Krúpy skôr poznáme do polievok, kaše ale často sa používajú aj na tzv. krupoto. Výber zeleniny je podľa vlastných chutí, ja som pridala ružičkový kel.

Ingrediencie
1 hrnček krúpy
1⁄2 hrnček hrášok
1 kus mrkva
1 kus šalotka
10 kusov ružičkový kel
2 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička soľ
1 plátok maslo
2 polievkové lyžice bylinky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Krúpy si remyjem a nechám zaliate vdou aspoň hodinu. Potom osolím a dám variť - vody má byť aspoň 2,5 násobok. Varíme 20  min., scedíme a vývar z nich si necháme. Ružičky kelu si očistím od vrchných lístkou a prekrojím na štvrtky, šalotku na jemno nakrájam a mrkvu na polmesiačiky.

Šalotku na jemno nasekanú si zarestujeme na oleji, pridám nakrájanú mrkvu a nechám spolu restovať. Potom pridám hrášok a predvarené krúpy, podusím a po troche zalievam vodou, v ktorej sa krúpy varili. Varím kým krúpy nie sú úplne mäkké a pridám kúsky kelových ružičiek. Varím spolu ešte 10 min., podľa potreby podlejem. Zamiešam maslo, bylinky (petržlen, šalvia, oregano, cibuľové cíbiky) a dochutím podľa potreby soľou a mletým čiernym korením. Podávala som s uhorkovým šalátom so smotanou. kto chce hodí sa to posypať strúhaným syrom.

Krupoto by malo byť vláčne nie suché. Kel variť len krátko, pri dlhom varením horkne.

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
1 hod, 45 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
45 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama